Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ


Η Πρακτική Άσκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου καινοτομεί πανελλαδικά, προσφέροντας στους φοιτητές, πέραν της συμβατικής ενασχόλησης τους σε φορείς υποδοχής, τη δυνατότητα ενασχόλησης τους σε διαδικασίες καινοτομίας και παραγωγής νέων προϊόντων, και συμμετοχής με αυτά σε πανευρωπαϊκούς φοιτητικούς διαγωνισμούς, όπου και βραβεύονται.
Συγκεκριμένα, το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (ΤΕΤΔ), σε συνεργασία με τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα πρακτικής Ελληνικές εταιρίες τροφίμων, έχει εδώ και 3 χρόνια θεσπίσει την παραγωγή νέων, καινοτόμων προϊόντων τροφίμων από ομάδες φοιτητών, τη συμμετοχή με αυτά στον φοιτητικό διαγωνισμό Ecotrophelia, και την επιτυχή βράβευση κάθε χρόνο.
Στον φετινό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2013, που οργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά στην Ελλάδα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), συμμετείχαν πέντε (5) ομάδες προπτυχιακών φοιτητών, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης, με πέντε (5) διαφορετικά προϊόντα, που παρήγαγαν σε συνεργασία με πέντε (5) ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων.

Τα προϊόντα είναι τα εξής: 
1) Amalthia Kefir: καινοτόμο, ζωμώμενο γαλακτοκομικό προϊόν χωρίς λακτόζη, από βιολογικό κατσικίσιο γάλα (σε συνεργασία με την εταιρεία ΟΛΥΜΠΟΣ) 
2) Fruit’n’ Tapaz: έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν που αποτελείται από γλυκό κράκερ και άλειμμα φρούτου (σε συνεργασία με την εταιρεία UNISMACK) 
3) Minoan Glyki: καινοτόμος παραδοσιακή, κρητική μουσταλευριά με βιολογικό γλεύκος Λήμνου, αλεύρι μαυραγάνι Λήμνου, μέλι, και χαρουπόμελο (με την υποστήριξη της εταιρείας ΓΙΩΤΗΣ) 
4) O’live.co: καινοτόμο σνάκ από πράσινες ελιές γεμισμένες με μία πάστα από κόκκινη πιπεριά, φιστίκι αιγίνης, και βότανα (με την συνεργασία της εταιρείας PELOPAC) 
5) 30bees: καινοτόμο, οικολογικό παστέλι με μέλι ελάτης, βανίλια, γύρη μελισσών cistus creticus, και καρύδια (με την συνεργασία της εταιρείας APIVITA). 

Οι φοιτητές με το προϊόν 30 BEES, όλοι δευτεροετείς, βραβεύθηκαν με το 2ο βραβείο στον διαγωνισμό και συμβολικό χρηματικό ποσό. 
Συνολικά στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 20 φοιτητές της πρακτικής άσκησης 
(με 5 επιβλέποντες καθηγητές) σε 5 ομάδες για την παραγωγή των προϊόντων: 
1) Κουσαϊτη Σ., Αποστολακοπούλου Γ., Ντάμαρης Θ., Κουτσάκη Α. (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Στάθης Γκιαούρης, Λέκτορας) 
2) Βασιλείου Ε., Δεντόπουλος Α., Κώστογλου Δ., Φωτειάδης Ά. (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ζαχαρίας Ιωάννου, Διδάσκων Ν. 407) 
3) Τσαγκαράκης Ε., Καφούρου Β., Ξαγοράρης Μ., Φιλιππή Α., Κατσάμπα Φ. (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δημήτρης Σκάλκος, Επίκουρος Καθηγητής) 
4) Τοπούζη Τ., Καρατζά Ν., Καρρά Φ. (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Χαράλαμπος. Καραντώνης, Επίκουρος Καθηγητής) 
5) Μαλαμέλης Π., Βαλσαμίδου Ε., Δελλαδέτσιμα Κ., Αχιλλαδέλης Π. (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δημήτρης Μακρής, λέκτορας) 

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν, πλέον των ως άνω ομάδων, έξι ομάδες μεταπτυχιακών φοιτητών από τα πανεπιστήμια Γεωπονικό (2), Πολυτεχνείο Αθήνας (1), Πανεπιστήμιο Πατρών (1), ΤΕΙ Θεσσαλίας (2), με τις οποίες και ανταγωνίσθηκαν με επιτυχία οι νεαροί προπτυχιακοί φοιτητές του ΤΕΤΔ.

Η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα συνεχίσει να στηρίζει και να προβάλει τις καινοτόμες και πρωτοπόρες εργασίες που παράγονται μέσα από το Πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης του Ιδρύματος.
Υπενθυμίζουμε ότι οι φοιτητές του Τ.Ε.Τ.Δ. μέσω της Πρακτικής Άσκησης, παράγοντας προϊόντα με την ως άνω διαδικασία, συμμετέχουν για τρίτη συνεχή χρονιά στον διαγωνισμό αποσπώντας το 2ο βραβείο το 2011, το 3ο βραβείο το 2012, και το 2ο ξανά εφέτος, δημιουργώντας έτσι ένα εξαιρετικό υπόδειγμα, βασισμένο σε διεθνείς καλές πρακτικές, καινοτομίας και ανάπτυξης προϊόντων πανεπιστημιακής προέλευσης. 

1 σχόλιο:

  1. Καινοτόμος πανεπιστημιακή σχολή της περιφέρειας. Το σημαντικότερο φοιτητές ανταγωνίστηκαν μεταπτυχιακούς φοιτητές γεωπονικής σχολής Αθήνας και του Μετσόβιου πολυτεχνείου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή