Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Αδήλωτη Εργασία


ΥΨΗΛΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Ο Επιθεωρητής Εργασίας που διαπιστώνει τη µη αναγραφή εργαζοµένου στον πίνακα προσωπικού που τηρείται από τον εργοδότη, του επιβάλλει πρόστιμο, χωρίς προηγούµενη πρόσκληση του για παροχή εξηγήσεων.
Το πρόστιμό ισούται: ο κατώτατος µισθός, επί (18) δεκαοχτώ µήνες εργασίας για κάθε αδήλωτο υπάλληλο και το κατώτατο νοµοθετηµένο ηµεροµίσθιο, επί τετρακόσιες τρεις (403) ηµέρες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργατοτεχνίτη.

Συγκεκριµένα για κάθε αδήλωτο υπάλληλο η ποινή είναι:

Συγκεκριµένα για κάθε αδήλωτο εργατοτεχνίτη η ποινή είναι:

Σε περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης ή του εργοδότη, επιβάλλεται, πέραν των χρηµατικών προστίµων, προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης.

 Παραβάσεις αποτελούν και επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο και οι ενέργειες:
α) Μη επίδειξη ειδικού βιβλίου υπερωριών.
β) Μη επίδειξη βιβλίου ηµερησίων δελτίων απασχολουµένου προσωπικού οικοδοµικών και τεχνικών έργων.
γ) Μη επίδειξη εντύπων όρων ατοµικών συµβάσεων εργασίας του προσωπικού.
δ) Μη επίδειξη εκκαθαριστικών σηµειωµάτων αποδοχών προσωπικού για το τελευταίο τουλάχιστον τρίµηνο.

Το πρόστιµο καταβάλλεται στην αρµοδία ∆.Ο.Υ. και εισπράττεται ως δηµόσιο έσοδο, µέσα σε προθεσµία 10 εργασίµων ηµερών από την ηµεροµηνία επίδοσης της Πράξης Επιβολής του.
Η εµπρόθεσµη καταβολή του προστίµου έχει έκπτωση 30%.
Μπορεί να ασκηθεί  προσφυγή στο ∆ιοικητικό Πρωτοδικείο µέσα σε 60 ηµέρες από την επίδοση της Πράξης Επιβολής Προστίµου. Η προσφυγή στην δικαιοσύνη δεν αναστέλλεται η πληρωμή του προστίµου.

Στην συζήτηση στη Βουλή, που προηγήθηκε της υπουργικής απόφασης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα του μέτρου λόγω υποστελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών.
Όλος ο πολιτικός κόσμος χαρακτήρισε την  αδήλωτη («μαύρη») και ανασφάλιστη εργασία ότι αποτελεί  κοινωνικό και οικονομικό καρκίνο και είναι δυναμίτης στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης. Η αντιμετώπισή της αποτελεί καθολικό αίτημα της δοκιμαζόμενης κοινωνίας. Συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας και προστασία στον πραγματικό άνεργο.
Η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας ισχύει από τις 15 Σεπτεμβρίου!



3 σχόλια:

  1. Στην Αμερική και την ανεπτυγμένη Ευρώπη το κοινωνικό πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας έχει λυθεί από πολλές δεκαετίες.
    Στην Ελλάδα ο νόμος έχει όψιμα ισχύ και εφαρμογή από τις 15 Σεπτέμβρη. Νόμος υπήρχε αλλά όποτε γινόταν έλεγχος, ενώ επέτρεπε την συναλλαγή και τα προστιμα χάδια. Επιχειρηματίας μου έλεγε ότι λιγότερα κοστίζει το πρόστιμο από το να ασφαλίζεις τον εργαζόμενο. Το δε ΙΚΑ στην Άνδρο για να κινηθει έπρεπε να γίνει καταγγελία ή να βρει την παρανομία άλλη υπηρεσία και να το αναφέρει σε αυτό. Το ΙΚΑ Άνδρου έκανε έλεγχο από το γραφείο. Σπάνια έβγαινε μόνο του.
    Σωστά τα κόμματα χαρακτήρισαν την ανασφάλιστη εργασία έγκλημα κατά του Ελληνικού λαού. Στην Ελλάδα τα κόμματα είναι σαν τους φαρισαίους, αυτά που λένε είναι σωστά μόνο που δυσκολεύονται στην εφαρμόγή τους , δεν τα τηρούν στην πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στις μικρές κοινωνίες τον "εργασιακό καρκίνο" τον αναπτύσουν οι εργοδότες παρέα με τους υπαλλήλους των υπηρεσιών ελέγχου. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αρκαετά με την υποκρισία πια. "Πόσα θες να πάψεις να έρχεσαι εδώ για έλεγχο" άκουσαν τα αυτάκια μου όντας υπάλληλος σε τοπική επιχείρηση....ο δε υπάλληλος;;;; Ιδιοκτήτης ενοικιαζομένων καταλυμάτων....Α!!! ναι...ξέχασα να σας πω...από τον μισθό του τα έφτιαξε...
    Γιατί άραγε δεν υπάρχει "πόθεν έσχες" σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ε; ΓΙΑΤΙ; γιατί πρέπει να καταδικάζεται ο κάθε υπάλληλος στο να μην πάρει ΠΟΤΕ ΣΥΝΤΑΞΗ, ενώ ο υπαλληλίσκος να τρώει με χρυσά κουτάλια;;;
    ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!!! Για αυτό και για άλλα πολλά είμαστε πίσω ως Έλληνες, ως λαός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και την φοροδιαφυγή που την πας;;;Σιγά μην δίνει η μαστοράντζα απόδειξη!!!!!Εκεί να δεις τι θα βγάλει το πόθεν έσχες,στους τραπεζικούς λογαριασμούς,ας πούμε, άσε στα ακινητα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή