Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

ΑΠΟΝΟΜΕΣ με ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Λογοτεχνικά βραβεία 2013
 "ΝΙΚΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ"

Ο Νίκος Θέμελης ένιωθε τoν (Άνω) Άγιο Πέτρο, όπου είχε  το σπίτι του, σαν γενέτειρά του. Ήταν γι' αυτόν το αγαπημένο μέρος για να ξεκουράζεται αλλά και να συγκεντρώνεται στους λογισμούς του. Οι φίλοι του στο Γαύριο, αλλά και οι Ανδριώτες ευρύτερα, τον αγάπησαν ξεχωριστά. Υπήρξε γι' αυτούς ένας ακριβός φίλος και δεν θέλουν να τον ξεχάσουν. 
Στη μνήμη του εκλιπόντος συγγραφέα ο Δήμος Ανδρου καθιέρωσε, από την περσινή χρονιά, το "Λογοτεχνικό Βραβείο Νίκος Θέμελης", που  απονέμεται σε εκδήλωση στην Χώρα.
Δεν παραλείπουμε εδώ το γεγονός, ότι η επιθυμία της συζύγου του, είναι να γίνεται η εκδήλωση αυτή στο Γαύριο, ακόμα και στον (Άνω) Άγιο Πέτρο, στα μέρη που λάτρεψαν και οι δυό τους και έχουν το σπίτι τους.
Η εκδήλωση θα γίνει στις  17 Αυγούστου, στις 8.00μ.μ., στην Χώρα, στο προαύλιο του Ι.Ν. Θεοσκεπάστου στην οποία θα απονεμηθεί το λογοτεχνικό βραβείο «Νίκος Θέμελης» και παράλληλα και τα βραβεία του Λογοτεχνικού Μαθητικού Διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν μαθητές από όλες τις βαθμίδες των σχολείων της Ανδρου, καθώς και του (νέου) φωτογραφικού μαθητικού διαγωνισμού «Ανδρέας Εμπειρίκος» που συμμετείχαν μαθητές λυκείου από τα σχολεία των Κυκλάδων. Η εκδήλωση Θα ολοκληρωθεί με συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.
Η ανακοίνωση της φετινής επιλογής του λογοτεχνικού βραβείου «Νίκος Θέμελης» έγινε στην διάρκεια εκδήλωσης του διαδικτυακού περιοδικού «Αναγνώστης» τον Ιούνιο, στο Μέγαρο Μουσικής. Δόθηκε στον Θωμά Κοροβίνη, για το έργο του «΄55». Μυθιστόρημα που αναφέρεται στους διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης από το Κεμαλικό Τουρκικό κράτος το 1955, αλλά και στις σχέσεις τους με τους Τούρκους και τις άλλες μειονότητες.


ΒΡΑΒΕΥΟΜΕΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

 ΔHMOTIKO
Βραβείο Διηγήματος Μαρίνα Χλέχελ, «Όλοι μαζί», ΣΤ΄τάξη 10/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Άνδρου Χώρας
Βραβείο Ποίησης, Αδαμαντία Σαρρή, «Λύσεις στην κρίση», ΣΤ΄ τάξη 10/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Άνδρου Χώρας

 ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Βραβείο Διηγήματος, Παπαδάκη Μαρία Σουμέλα, «Αυτό που αξίζει» Γ΄ τάξη Εμπειρικείου Γυμνασίου Άνδρου
Έπαινος, Διηγήματος, Μπλάνα Ιωάννα, «Ένα ταξίδι αλληλεγγύης στην Αφρική», Γ΄τάξη Εμπειρικείου Γυμνασίου Άνδρου

  ΛΥΚΕΙΟ
Βραβείο Ποίησης, Άντζελα Πάπα, «Αιθέρες», Β΄τάξη Γενικού Λυκείου Άνδρου
Έπαινος ποίησης, Φερζάι Μαριλένα, «Παλιά Πυξίδα¨, Β΄τάξη Γενικού Λυκείου Άνδρου

Βραβείο Φωτογραφίας: Μαρία-Άννα Κατσίκη, Α’τάξη Λυκείου Γαυρείου Άνδρου


ΝΙΚΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Τη θέα που αντίκριζε από το σπίτι του στον Άγιο Πέτρο
Πρωτοεμφανίσθηκε, ο Νίκος Θέμελης, στη λογοτεχνία στα πενήντα του χρόνια, σε μια περίοδο ηλικιακής ακμής και ταυτόχρονα σε μια στιγμή κορύφωσης της δημόσιας σταδιοδρομίας του στην πολιτική.
Ξεκίνησε μόλις το 1998, με το μυθιστόρημα «Η αναζήτηση», το οποίο ήταν η αρχή της τριλογίας του. Με την πρώτη του κιόλας εμφάνιση προκάλεσε αίσθηση. «Η αναζήτηση» σημείωσε υψηλές πωλήσεις, όπως και τα επόμενα βιβλία. Η τριλογία ολοκληρώθηκε με τα βιβλία «Η ανατροπή» (2000) και «Η αναλαμπή» (2003). Το 2005 εκδόθηκε το «Για μια συντροφιά ανάμεσά μας», το 2007 το «Μια ζωή, δυο ζωές» και το 2008 το μυθιστόρημα «Οι αλήθειες των άλλων» (όλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Κέδρος»). Το τελευταίο του μυθιστόρημα, «Η συμφωνία των ονείρων», κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2010 από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».
Η ιδιαίτερή του πατρίδα
Ο Νίκος Θέμελης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, το Doerpfeld Gymnasium. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και μετά το στρατιωτικό του συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, όπου το 1975 έκανε και το διδακτορικό του σε θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα, στο Υπουργείο Οικονομικών και στη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες. Από το 1981 υπήρξε συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, ακολουθώντας  τον στα Υπουργεία Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας, Βιομηχανίας και στα πρωθυπουργικά του καθήκοντα μεταξύ 1996-2004. Μιλούσε Γερμανικά, Αγγλικά και Γαλλικά.
Το Γαύριο ήταν το μέρος που επικοινωνούσε  με την
 κοινωνία της Άνδρου
Η λογοτεχνία δεν ήταν πάρεργο, χόμπι, ή μια ερασιτεχνική ίσως δραστηριότητα, που θα αποφόρτιζε ενδεχομένως τον συγγραφέα από την τρομακτική ένταση που συνεπάγεται η άσκηση εξουσίας. Ο συγγραφέας Θέμελης υπήρξε ο βασικός εισηγητής του καινούργιου τρόπου με τον οποίο γράφεται σήμερα στην Ελλάδα το ιστορικό μυθιστόρημα. Με την εικαστική φαντασία, την αισθητηριακή αναπλαστικότητα και την μυθοποιητική του δύναμη, ο Θέμελης κατόρθωσε να δημιουργήσει ολοζώντανους ανθρώπους μαζί με τις περιπέτειες του βίου τους.
Σπάνια συναντά κανείς πολυδιάστατες προσωπικότητες σαν την δική του. Συνδύαζε επιστημονική συγκρότηση, μόρφωση και καλλιτεχνικά ταλέντα, κουλτούρα, πολιτική σκέψη και εξαιρετικό χιούμορ, όλα αυτά με την πραγματική τους έννοια και σε μια εποχή που η Ελλάδα έδειχνε ήδη ότι το τεράστιο έλλειμμα τέτοιων ανθρώπων ήταν και παραμένει το μεγάλο της πρόβλημα. Αν στα προηγούμενα προστεθούν η αγωγή και η ευγένεια, που τον διέκριναν σε όλες τις εκδηλώσεις της καθημερινότητάς του, μπορούμε να μιλάμε για την επιτομή του αστού που σπανίζει στη χώρα μας.


2 σχόλια:

  1. Ο συγχωρεμένος όταν ερχότανε στην Άντρο σε δύο μέρη βρισκόταν. Στον Άγιο Πέτρο και στο Γαύριο κυρίως. Στα άλλα μέρη πήγαινε περαστικός.
    Ο Ανδρέας Εμπειρίκος καταγόταν από τη Χώρα αλλά στο Μπατσί πήγαινε τις πολυήμερες διακοπές του. Στην Χώρα περαστικός βρισκόταν και στην κυριολεξία με γοργό βήμα την διέσχιζε. Το αποδεικνύουν οι φωτογραφίες του. Ο κύριος όγκος των συναισθηματικών λήψεων του είναι από το Μπατσί. Εκεί βρισκόταν η Άντρος του.
    Ο ενιαίος δήμος Άνδρου πρέπει τις εκδηλώσεις που είναι υπό την αιγίδα του να να σέβεται την μνήμη των τιμωμένων και όχι των ψηφοφόρων του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Άνδρος του Καίρη, η Άνδρος του Εμπειρίκου, η Άνδρος του Μητρόπουλου, η Άνδρος του Δερτούζου και τόσων άλλων που πρόσφεραν στην ανθρωπότητα, γιατί έστησε πανηγυράκι για ένα αμφιλεγόμενο και αναμφισβήτητα διαπλεκόμενο ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ? Μια δεύτερη σκέψη περί του τιμόμενου δεν μας κάνει κακό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή