Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

"ΣΗΡΙΑΛ" ΕΓΙΝΑΝ...

ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΓΙΔΕΣ

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 2:00 το πρωί στις Γίδες. Ξεκίνησε από σημείο που βρίσκεται κοντά στις γεωτρήσεις του δήμου που τροφοδοτούν το χωριό με νερό, στην παρακείμενη ρεματιά.
Πρόκειται για μια πολύ πλούσια σε βλάστηση περιοχή με κάμπους και καλλιεργήσιμα χωράφια.
Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις, οι ήπιοι άνεμοι, έντασης 4-5 μποφώρ, που έπνεαν στην διάρκεια της εκδήλωσής της, εμπόδιζαν την ταχεία εξάπλωσή της. Σχημάτισε δύο μεγάλα μέτωπα, το ένα κατευθυνόταν προς τον Άγιο Πέτρο και το άλλο είχε κατεύθυνση προς το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (Αγίας).
Από  την πρώτη στιγμή βρέθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με ένα όχημα στην αρχή και προστέθηκαν στη συνέχεια άλλα δύο,μαζί η υδροφόρα και το πυροσβεστικό όχημα του Δήμου καθώς και το πυροσβεστικό όχημα των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών (ΣΕΔΑ) που κατέβαλλαν ηρωικές προσπάθειες για την κατάσβεση της.
Η πυκνή βλάστηση, οι θάμνοι και το δύσβατο σε πολλά σημεία της περιοχής, ανάγκαζαν τους πυροσβέστες να επιχειρούν κατάσβεση και με κίνδυνο της ζωής τους.
Πέτυχαν να ελέγξουν μερικά το μέτωπο που κατευθυνόταν προς τον Άγιο Πέτρο. Εμπόδιζαν την φωτιά να περάσει τον δρόμο που οδηγεί στο χωριό. Φράγμα που έσωσε την περιοχή από την ανεξέλεγκτη πορεία της που θα επέφερε μεγάλη καταστροφή.
Με το πρώτο φως της μέρας, έφτασαν δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα που με συνεχείς ρίψεις κατάφεραν στις 8.30 π.μ. να σβήσουν τα δύο πιό επικίνδυνα μέτωπα και οι επίγειες δυνάμεις των πυροσβεστών και των εθελοντών να σβήσουν τις υπόλοιπες εστίες. 
Η φωτιά κατέκαψε έκταση περίπου 60 στρεμμάτων (πρώτη εκτίμηση) με φρύγανα και ξερά χόρτα. Ζημιές σε καλλιέργειες δεν έχουν αναφερθεί. Κατοικίες ή άλλες εγκαταστάσεις  και εκτρεφόμενα ζώα δεν κινδύνευσαν.
Να σημειωθεί ότι είναι άλλη μια μεγάλη φωτιά και μάλιστα ξεκίνησε την ίδια σχεδόν προχωρημένη πρωινή ώρα με τις προηγούμενες και όλοι αναρωτιούνται για τα κίνητρα και τα αίτια αυτής της καταστροφής που συμβαίνει ξανά στο νησί μας. Για την ακρίβεια του εμπρησμού, όπως φανερώνουν οι ενδείξεις.
Η φωτιά έχει κατασβεστεί. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα στην καμένη περιοχή για τυχούσες αναζωπυρώσεις και την κατάσβεση των μικροεστιών. Η υπάρχουσα άπνοια διευκολύνει την ολοκλήρωση του  έργου της πλήρους πυρόσβεσης.













4 σχόλια:

  1. Ας μαζευτούν τα κατσίκια απο τους δρόμους και τα βουνά να δείτε πως θα κοπουνε αυτές οι φωτιές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμάν πάλι φωτιά από εμπρησμό. Κάποιος πρέπει να προλάβει τους εμπρηστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυριολεκτικός τίτλος, σήριαλ οι φωτιές στην Άνδρο. Στο τέλος θα τις συνηθίσουμε ως φυσικό φαινόμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακάρι,έστω τούτες οι φωτιές να είναι αφορμή και αιτία για την επανεξέταση της όλης προστασίας του νησιού μας,δηλαδή να συντονιστεί η όλη κατάσταση, με το να υπάρχει συντονισμός Πυροσβεστικής,δυνάμεων του Δήμου,Εθελοντών αλλά κια των κατοίκων που θέλουν να βοηθήσουν, ώστε να μην ξαναδούμε σε πολλές φωτιές,ένα αλαλούμ οδηγιών,έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού,πολλοί άνθρωποι να δίνουν εντολές, μπέρδεμα σε εκτιμήσεις και λάθος οδηγίες,γενικά ένα αλαλούμ πάνω στην κρίση,με αποτέλεσμα να μην γίνεται αποτελεσματική παρέμβαση.
    Ο χειμώνας που έρχεται ας αφιερωθεί σε έναν απολογισμό και επανασχεδιασμό τηε δασοπυρόσβεσης στο νησί μας,ώστε του χρόνου σε τυχόν νέες πυρκαιές να είμαστε αποτελεσματικοί απο το πρώτο δευτερόλεπτο 1

    ΑπάντησηΔιαγραφή