Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

ΠΕΖΟΠΟΡΩΝΤΑΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ (2)

ΓΑΥΡΙΟ-ΑΝΩ ΓΑΥΡΙΟ

Γαύριο, το λιμάνι της Άνδρου. Ιδιότητα που την κατέχει από την αρχαιότητα. Το αναφέρει ο Ξενοφών στα "Ελληνικά" του. 
Το Άνω Γαύριο ο ορεινός οικισμός που αναπτύχθηκε για λόγους ασφαλείας, λόγω της πειρατείας. Η έλλειψη κινδύνων τους έφερνε σταδιακά ολοένα και πιο κοντά στην θάλασσα. 
Το Άνω Γαύριο και το Γαύριο είναι οι οικισμοί που έχουμε ελλειπή αντίληψη. Στον πρώτο έχουμε την απόμακρη εικόνα του διάσπαρτου οικισμού στις πλαγιές του βουνού Άγιοι Σαράντα μόλις μπαίνουμε στο λιμάνι Γαυρίου. Το Γαύριο, το αντιμετωπίζουμε σαν το διαμετακομιστικό κέντρο που μας οδηγεί στο υπόλοιπο νησί. 
Όσοι διασχίσουν τον παραδοσιακό δρόμο που συνδέει τους δύο οικισμούς κυριολεκτικά αλλάζουν εντύπωση. Αντικρίζουν μια διαφορετική εικόνα...

ΣΣ. Η παραπάνω εικόνα είναι η σελίδα από την δεύτερη διαδρομή όπως απεικονίζεται από την  έκδοση του Δήμου Άνδρου. Κάνοντας "κλικ" στην εικόνα μεγαλώνει και γίνεται ευανάγνωστο το κείμενο.

2 σχόλια:

  1. Στο κείμενο του εντύπου αναφέρεται το εντυπωσιακό καμπαναριό της Αγίας Σοφίας. Πρόκειται για σύγχρονη κατασκευή που δεν έχει καμιά σχέση με το παλαιό που χαλάστηκε. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται την ιστορία της κατεδάφισης, απόφασης ενός προσώπου. Το παλαιό ήταν εντυπωσιακό και δεν συνηθιζόταν στο νησί. Αν το ανακαλύψω στο αρχείο μου θα σας το στείλω.
    Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι εξαιρετική και αξίζει να την απολαύσει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να μην μπηχτείτε! Από τον αμαξωτό από το Γαύριο προς Άνω Γαύριο συναντάς μια γέφυρα, τη λεγόμενη του Ματζώρου. Αμέσως μετά την γέφυρα, δεξιά σου αρχίζει το μονοπάτι. Πολύ ωραία διαδρομή αλλά θέλει παρέα γιατί δεν την διασχίζει κανένας ντόπιος σε μόνιμη βάση όπως γινόταν παλιά. Το μονοπάτι δεν είναι στενό μόνο σε ορισμένα σημεία. Παλαιά φορτώναμε γάιδαρο και το διέσχιζε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή