Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ME ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟ 2014

ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ  ΣΤΙΣ  ΕΠΟΜΕΝΕΣ  ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  

Πρίν αλλάξει το 2013, θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή, ο νέος νόμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.
Είναι η τελευταία προθεσμία που δίνεται απο τους κυβερνώντες να φέρουν προς ψήφιση αυτές τις αλλαγές, με τις οποίες και θα εκλέξουμε για μία 5ετία, τους νέους μας Δημάρχους και νέους μας Δημοτικούς Συμβούλους.
Είναι και αυτή μία παράμετρος που έχει φρενάρει και στο νησί μας, τις όποιες διαδικασίες ζύμωσης των υποψηφίων, αλλά και τις κουβέντες για υποψηφιότητες γενικότερα, αφού όλοι περιμένουν να δούνε τον νέο τρόπο εκλογής και φυσικά με ποιόν υποψήφιο Δήμαρχο να εκτεθούν, για την δική μας ψήφο.
Δεν θέλουμε να μπούμε και εμείς σε περισσότερες λεπτομέρειες, παρ' ότι γνωρίζουμε αρκετό παρασκήνιο, σεβόμενοι αυτούς τους ίδιους τους υποψήφιους, αλλά σίγουρα όλες αυτές οι ζυμώσεις, θα προκαλέσουν εαν ευοδωθούν  μεγάλη έκπληξη, αφού θα έχουν να κάνουν με συνυποψηφιότητες, που τουλάχιστον στις προηγούμενες εκλογές, ήταν αντίπαλες και μάλιστα με οξύτητα αντιπαραθέσεων. 
Ερχόμενοι στο πρωτεύον θέμα του τρόπου νέας εκλογής, απο τις πληροφορίες που συλλέξαμε, οι βασικοί κανόνες των προβλεπόμενων αλλαγών,που θα έχει ο νέος εκλογικός νόμος, θα είναι οι ακόλουθες:
Eκλογή  Δημάρχων



1. Ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους Δημάρχους από το οποίο θα εκλέγεται ο Δήμαρχος.
2. Δήμαρχος θα εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος εφ΄ όσον θα έχει συγκεντρώσει ο ίδιος προσωπικά ποσοστό 50% και πάνω.
3. Το ποσοστό εκλογής του Δημάρχου από τον α΄ γύρο ενδέχεται να κατέβει στο 42% καθώς υπάρχουν προτάσεις που κάνουν λόγο για αναλογικότητα της εκλογής αντίστοιχης με εκείνης των Δημοτικών Συμβούλων.
4. Εάν δεν εκλεγεί Δήμαρχος από τον α΄ γύρο, τότε θα αναμετρηθούν σε β΄ γύρο οι πρώτος και ο δεύτερος σε σταυρούς υποψήφιοι.
5. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι Δήμαρχοι εκλέγονται ως Δημοτικοί Σύμβουλοι,εφόσον συγκεντρώσουν τουλάχιστον ποσοστό 3% ή 5%.

Εκλογή Δημοτικών Συμβούλων
1. Ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους, χωρίς να διακρίνονται σε δημοτικές παρατάξεις.
2. Οι υποψήφιοι θα έχουν δηλώσει εκ των προτέρων τη στήριξή τους σε συγκεκριμένο υποψήφιο Δήμαρχο.
3. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα γίνονται δεκτοί στο ψηφοδέλτιο εφ΄ όσον δηλώνουν ότι διατηρούν την ανεξαρτησία τους συνεργαζόμενοι όμως με συγκεκριμένο υποψήφιο Δήμαρχο.
4. Δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται οι πρώτοι π.χ 41 σε σταυρούς υποψήφιοι ανεξάρτητα από το ποιον υποψήφιο Δήμαρχο έχουν στηρίξει.
5. Καταργείται η έννοια της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο ρόλος του Δημάρχου


1. Ενισχύονται οι αρμοδιότητες του Δημάρχου προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα στην περίπτωση που έχει απέναντί του ένα εχθρικό δημοτικό συμβούλιο.
2. Ενοποιούνται η Οικονομική και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σε μια επιτροπή που θα συνεδριάζει υπό τον Δήμαρχο.
3. Αλλάζουν ο Καλλικράτης και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.

2 σχόλια:

  1. Δημάρχους θα έχουμε πρόβλημα υποψηφιοτήτων αλλά πληθώρα συμβούλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δήμαχο θα έχουμε σίγουρα
    Ποιούς όμως Δημοτικούς Συμβούλους θα έχει απέναντί του για να κάνει το παιχνίδι του ; ΠΟΙΟΥΣ ;;; !!!!
    XAXAXA

    ΑπάντησηΔιαγραφή