Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΔΑΣ

ΑΝΑΖΟΠΥΡΩΣΗ  ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ 
ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΖΗΜΙΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

18:15. Αναζοπύρωση της φωτιάς είχαμε πριν απο λίγο στην στην περιοχή της Μελίδας, ψηλά στο βουνό.
Επιχειρούν δύο αεροπλάνα κατάσβεσης με στόχο να μην εξαπλωθεί.
Πολύ μεγάλη επίγεια δύναμη πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων, συγκεντρώνεται για να επέμβει,σε σημεία που θα έχει πρόσβαση, για την κατάσβεση της.
18:19. H αλλαγή της φοράς του ανέμου,  η πιθανότερη αιτία της αναζοπύρωσης, που εαν δεν κατασβεστεί θα στραφεί προς  εκτάσεις που δεν έχουν πληγεί μέχρι σήμερα απο την καταστροφική πύρινη λαίλαπα του τελευταίου διήμερου.
Χθεσινή φωτογραφία
Το μειονέκτημα είναι ότι στο σημείο της αναζοπύρωσης,είναι αδύνατη η προσέγγιση επίγειων δυνάμεων που συγκεντρώνονται στην περιοχή  και μόνο με τα αεροπλάνα, μπορεί να καταπολεμηθεί, τα οποία αυτήν την στιγμή κάνουν ρίψεις τόννου νερού. 
19:58.H αποτελεσματική περέμβαση των αεροπλάνων,περιόρισε την φωτιά στην νέα της εστία.
Παρ΄όλο το δύσβατο της περιοχής, επίγειες δυνάμεις έχουν φτάσει στην εστία και σύμφωνα με πληροφοριές μας είναι θέμα χρόνου η κατάσβεση της.
Οι επίγειες δυνάμεις θα παραμείνουν σε ετοιμότητα όλη την νύχτα για τυχόν νέα αναζοπύρωση.
Το μεγάλο εύρος της έκτασης της φωτιάς και τα δυσπρόσιτα σημεία της
Χθεσινή φωτογραφία
περιοχής, δεν αφήνουν την βεβαιότητα ότι σε κάποιο ίσως άλλο σημείο, να μην έχουμε εκ νέου αναζοπύρωση.

Η επιχείρηση και ο συντονισμός όλων των δυνάμεων ασκείται από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου με έδρα της την Σύρο.

20:38.Aνακοινώθηκε η συγκρότηση Επιτροπής από τον Δήμο Ανδρου, για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών από την πυρκαϊά σε ακίνητα καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, με σκοπό την καλύτερη και άμεση καταγραφή τους, η οποία αποτελείται από τους παρακάτω:
1. Ιωάννης Κούλουθρος Δημοτικός Σύμβουλος
2. Σταμάτης Κουλούρης Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πιτροφού
3. Μιχάλης Γρηγόρας Μηχανικός Δήμου Άνδρου
4. Φραγκίσκος Λουκρέζης Γεωπόνος Δήμου Άνδρου
5. Γεώργιος Λιάκος Κτηνίατρος Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου

20:45.Απο τον Δήμο Ανδρου εκδόθηκε και ανακοίνωση, η οποία  αναφέρει τα εξής:
Σήμερα έσβησε μια ακόμη πυρκαγιά στην περιοχή του Πιτροφού, αφού κατέκαψε μερικές χιλιάδες στρέμματα γεωργικής και αγροτικής γης, δέντρα, ζώα, μελίσσια, αυλές σπιτιών. Με μιά μεγάλη κινητοποίηση ανθρώπων και μέσων της Πυροσβεστικής, του ΣΕΔΑ (εθελοντές δασοπυροσβέστες), της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Δήμου Ανδρου αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Η φωτιά αυτή είναι το τελευταίο επεισόδιο μιάς μακράς και επαναλαμβανόμενης σειράς πυρκαγιών, που συστηματικά, χειμώνα και καλοκαίρι, καταστρέφουν περιουσίες και τον φυσικό πλούτο του νησιού, στερώντας  τη δυνατότητα ανάπτυξής του.
Ο Δήμος Ανδρου είναι αγανακτισμένος από αυτή την συνεχιζόμενη καταστροφή και καλεί κάθε αρμόδιο να συνδράμει στην αποκάλυψη των υπαίτιων εμπρηστών, ώστε να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία. Επίσης, καταθέτει την πρότασή του για καταλογισμό όλων των ζημιών που προξενούνται από τις φωτιές και όλων των εξόδων κατάσβεσής τους, στους υπαίτιους.
Καλούμε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Ανδρου να προστατεύσουν το νησί και να το διαφυλάξουν από αυτούς που επιζητούν την καταστροφή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου