Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

ΕΝΑΡΞΗ

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ


Ξεκινά η κυνηγετική περίοδος  από τις 20 Αυγούστου και λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2014. Ο κυνηγός εκτός από τον εξοπλισμό χρειάζεται και άδεια θήρας, της οποίας η ανανέωση κοστίζει 111,57 για τις εξορμήσεις στο νησί (τοπική άδεια). Εκδίδεται από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Άνδρου του οποίου τα γραφεία μένουν ανοικτά 09:00-12:00 από Δευτέρα- Παρασκευή (τηλ.22820 23312).

Οι "πρωτάρηδες" (νέα άδεια) χρειάζονται επιπλέον  έγχρωμη φωτογραφία τύπου ταυτότητας, τον αριθμό δελτίου κατοχής όπλου.  Και αν έχουν σκύλο, τον αριθμό δελτίου ταυτότητας και τον αριθμό ταυτοποίησης (microchip).

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ
Τα θηρεύσιμα είδη δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (πατήστε ΕΔΩ). Υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανονισμό σε τοπικό επίπεδο. 
Τα κυνηγόσκυλα βγαίνουν για κυνήγι από 15 Σεπτεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου κάθε Τετάρτη, και Σαββατοκύριακο, τις ημέρες του κυνηγιού του λαγού, με την υποχρέωση τα αφεντικά τους να έχουν μαζί τους τα βιβλιάρια υγείας. Ο κάθε κυνηγός δικαιούται ένα λαγό στη μέρα της εξόρμησης του.
Η νησιώτικη πέρδικα επιτρέπεται το διάστημα 1 Οκτωβρίου- 15 Δεκεμβρίου κάθε Τετάρτη και Σαββατοκύριακο με όριο τα τέσσερα θηράματα.
Για την μπεκάτσα απαγορεύεται το κυνήγι της στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.
Το κυνήγι του αγριοκούνελου στα Γαυριονήσια ξεκινάει από τις 20 Αυγούστου έως 10 Μαρτίου, επιτρέπεται καθημερινά χωρίς όριο θηραμάτων. Το διάστημα 1-10 Μαρτίου χωρίς σκύλο.
Τα θηράματα του κυνηγιού δεν πωλούνται!
Δεν επιτρέπεται το κυνήγι: 300 μέτρα από τις ακτές. Στα καταφύγια άγριας ζωής (της Άνδρου είναι ΕΔΩ). Στις καμένες και αναδασωτέες περιοχές. Σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία. Στο Βιτάλι και την Καλοκαιρινή.
Οι κυνηγοί πρέπει να φορούν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα πορτοκαλί φωσφορίζον, για να είναι ορατοί. Για κυνήγι βγαίνουν, δεν πάνε σε πολεμική αναμέτρηση για να φορούν ρούχα παραλλαγής!
Κυκλοφόρησε ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ από την Ειδική Γραμματεία Δασών. Χρήσιμο εγχειρίδιο για τους κυνηγούς, το οποίο δεν υπάρχει αναρτημένο στο διαδίκτυο. Καλό είναι οι κυνηγοί να το προμηθευτούν από τα δασαρχεία. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Φωτογραφίες και περιγραφές των θηρεύσιμων ειδών αλλά και αυτών που έχουν μεγάλη ομοιότητα με τα θηρεύσιμα, αλλά απαγορεύεται η θήρα τους. Τις υποχρεώσεις του κυνηγού που είναι κάτοχος κυνηγετικού σκύλου. Τον προληπτικό υγειονομικό έλεγχο του κρέατος του σκοτωμένου θηράματος. Οδηγίες για  την ασφαλή χρήση, φύλαξη και μεταφορά του κυνηγετικού όπλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου