Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΓΑΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΠΑΤΣΙΟΥ

 ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ;

Κωδικός Εργου: 2011ΣΕ07580181 της ΣΑΕ 0758
Ποσόν: 431.411,43€
  

Φτάσαμε  τέλος Μαίου, 15 μήνες από τότε που στις  29 Φεβρουαρίου 2012 και με αριθμό πρωτοκόλλου 1850, προκηρύχθηκε από τον Δήμο Άνδρου, διαγωνισμός ανάθεσης εκπόνησης μελέτης, με τον τίτλο:   «ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ KAI ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΓΑΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ».
 Mάλιστα στην σύντομη περιγραφή της σύμβασης αναφέρονταν, ότι οι απαιτούμενες μελέτες για την ωρίμανση, αδειοδότηση και δημοπράτηση του έργου, θα περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:
  1. Τοπογραφική μελέτη (αποτυπώσεις σε δομημένες και αδόμητες εκτάσεις και βυθομετρική αποτύπωση στην περιοχή του υποθαλάσσιου αγωγού).
  2.  Γεωλογική χαρτογράφηση και μελέτη.
  3.  Γεωτεχνική έρευνα σε τρεις θέσεις Α/Σ  και γεωτεχνική μελέτη.
  4.  Προμελέτη της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (υδραυλική, η/μ,  χημικοτεχνική)
  5.  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σύνολο του έργου.
  6.  Οριστική μελέτη των δικτύων ακαθάρτων (υδραυλική, η/μ, στατική).
  7.  Τεύχη δημοπράτησης για την ΕΕΛ και για το δίκτυο ακαθάρτων και   ΣΑΥ – ΦΑΥ.

Ως γνωστό η χώρα μας και σε αυτόν τον τομέα, βρίσκεται αντιμέτωπη με βαριά πρόστιμα, ενώ κινδυνεύει να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Με βάση κοινοτική οδηγία, οι βιολογικοί καθαρισμοί έπρεπε να  λειτουργούν εδώ και σχεδόν 15 χρόνια.
 Η Ελλάδα υπενθυμίζουμε, ότι καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2007 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δεσμεύτηκε στην Κομισιόν πως θα έχει κατασκευάσει τα έργα (τόσο τους βιολογικούς καθαρισμούς όσο και τα δίκτυα αποχέτευσης) μέχρι το τέλος του 2013, κοντεύει να τελειώσει και το 2013 και βρισκόμαστε πάλι αντιμέτωποι με βαριά ημερήσια πρόστιμα από τις πρώτες μέρες του 2014. 
Είναι γεγονός ότι η επεξεργασία των λυμάτων και ιδιαίτερα στα νησιά, που περιβάλλονται με θάλασσα, να κάνουν ακόμα πιο  επιτακτική πλέον την ανάγκη, να τελειώνουμε επιτέλους με την ανεξέλεγκτη ρίψη στην θάλασσα των λυμάτων μας, έστω και αν αυτά πέφτουν πολύ μακρυά απο τις ακτές.
 Η λειτουργία των βιολογικών σε Γαύριο και Μπατσί, επιβάλλεται λοιπόν να συντομεύσει για όλους τους παραπάνω λόγους.
 Να σταματήσουν οι κάτοικοι που δεν έχουν δυνατότητα σύνδεσης με το υφιστάμενο ήδη απηρχαιωμένο δίκτυο,να κατασκευάζουν ή να διατηρούν βόθρους, που όχι μόνο είναι ασύμφοροι αλλά έχουν επιβαρύνει σημαντικά τον υδροφόρο ορίζοντα και την θάλασσα.
 Είναι ανεπίτρεπτο εν έτη 2013 να βρισκόμαστε ακόμη δέσμιοι αυτής της κατάστασης η οποία διαιωνίζεται με τις άγονες και ατέρμονες συζητήσεις, αντεγκλήσεις, ενστάσεις, τις αναβολές που ζήσαμε και γνωρίσαμε στο πρόσφατο παρελθόν και τώρα με τις μελέτες που όλοι μας περιμένουμε, για να προχωρήσουν επιτέλους το κοινωνικό αυτό πρόβλημα προς την λύση του, να δούμε επιτέλους την υλοποίηση του έργου!
Ενός έργου που θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα προϋπάρξει πλήρης ενημέρωση των συμπολιτών μας, ώστε μέσα από την επιστημονική μελέτη, τις πραγματικές συνθήκες του τόπου μας, κατά περιοχή και για τις τρεις θέσεις που είχαν προταθεί,να δίνουν διέξοδο ρεαλιστικής λύσης, όπου θα λαμβάνει υπόψη της, την πάση θυσία άμεση χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου χωρίς καθυστερήσεις.
Θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την κοινωνία και δεν θα είναι μια μελέτη που θα πηγαίνει κόντρα στην λογική και την τυχόν μη αποδοχή της από το σύνολο της κοινωνίας και των δύο κωμοπόλεων μας, γιατί τότε θα έχει αποτύχει και απλά θα διαιωνίζεται και εδώ για μια ακόμα φορά το πρόβλημα.
Περιμένουμε να δούμε ποια λύση τελικά προτείνουν οι μελετητές και αν θα λαμβάνει υπόψη της, αυτό που τονίστηκε πρόσφατα για το  μελλοντικό κόστος συντήρησης για την συνέχεια και την ομαλή λειτουργία της; Υπάρχει πρόβλεψη  στην κατασκευή του βιολογικού Γαυρίου και Μπατσίου, ότι  εκτός από την κατασκευή τους, θα υπάρχει και η διασφάλιση της καλής λειτουργία τους μακροχρόνια, ώστε να μην απαξιώνονται τόσο εύκολα επενδύσεις υποδομών εκατομμυρίων ευρώ;
Ερχόμαστε σήμερα 15 ολόκληρους μήνες μετά, από την ημερομηνία προκήρυξης της μελέτης χωροθέτησης και μετέπειτα υλοποίησης του έργου και εκτός από κάποιες αόριστες κουβέντες μέσα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να αναζητούμε όλοι μας, να μάθουμε εάν ολοκληρώθηκε η μελέτη και γιατί δεν δίνεται στην δημοσιότητα, δεν καλούνται λαϊκές συνελεύσεις ώστε να  την γνωρίσουν όλοι οι κάτοικοι και οι φορείς σε Γαύριο και Μπατσί;
Πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους με την ύπαρξη των ενεργών αγωγών των λυμάτων που αποθέτουν ανεπεξέργαστα λύματα στην θάλασσα, σε προστατευόμενες περιοχές, που εμπεριέχουν περαιτέρω μελλοντικούς κινδύνους για την συνολική υποβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντος μας.
Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι κατασκευές των βιολογικών καθαρισμών, χωρίς άλλες χρονικές καθυστερήσεις που μαθηματικά θα οδηγήσουν τον θαλάσσιο οικότοπο μας σε παραπέρα μαρασμό.
Πιστεύουμε ότι το θέμα δεν μπορεί να περιμένει άλλο και πρέπει άμεσα να εξεταστεί εμπεριστατωμένα, για να δρομολογηθεί η σωστή και βιώσιμη λύση μέσα από την αποδοχή της κοινωνίας.

4 σχόλια:

  1. Επιτέλους διάβασαμε σήμερα και κάτι για τον βιολογικό καθαρισμό.
    Ζούμε στο Μπατσί και έχουμε βιώσει τα χάλια της αποχέτευσης μας τόσα χρόνια.
    Επιτέλους με αφορμή το άρθρο σας,να ανοίξουν οι πόρτες του Δήμου,να μάθουμε όλοι μας τι τελικά γίνεται,γιατί αργεί τόσο η όποια μελέτη.
    Οι προθεσμίες απο την ΕΟΚ τρέχουν και εμείς τι κάνουμε ; Θα μας φταίει πάλι η Ευρωπαική ενωση και η τρόικα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλη Μαρία απο το Μπατσί εμείς ζούμε στον Κάτω Αγιο Πέτρο Γαυρίου απο το 1990 και ακόμα περιμένουμε απο τον Δήμο να μας φέρει κεντρική αποχέτευση και νερό.
    Χορτάσαμε εδώ και 14 χρόνια απο λόγια,τι να λέμε τώρα,ας ελπίσουμε τώρα και με την δημοσιότητα που δίνει το ΑΝΔΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ, επιτέλους να μάθουμε κάτι, που αυτήν την φορά να ελπίζουμε στην υλοποίηση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να μας πούνε επιτέλουτς τι θα γίνει;Οχι να εχουμε πάλι,ότι έγινε με τα σκουπίδια, που εφώ και 14 χρόνια ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ δεν είδαμε και σήμερα το πληρώνουμε ακριβά.
    Ας ακούσωμε απο όλους συμπολίτευση και αντιπολίτευση, τι τελικά προτείνουν και σε ποιό σημείο θα γίνει ο βιολογικός ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είστε φοβεροί, κάνατε τον Δήμο να κινείται και προς την Υδρούσα. Μόλις γράψατε για τον βιολογικό νάσου και στην σελίδα του Δήμου να εμφανίζεται. Επειδή λειτουργείτε δημοσιογραφικά αντιλαμβάνομαι ότι σας έχει η εξουσία στο απέξω. Να ξέρετε αυτό είναι δείγμα ότι βαδίζετε σε καλό δρόμο. Δεν είναι τυχαίο που κόσμος σας εμπιστεύεται. Κρατήσατε και το λόγο και το ήθος του περιοδικού ΑΝΔΡΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή