Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ο Φακός του Ποιητή

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ«Ο Φακός του Ποιητή- φωτογραφίες από το Αρχείο του Ανδρέα Εμπειρίκου» είναι ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης, που οργάνωσε η ομάδα ΤΗΕ BOX σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΑΓΡΑ και το Λεωνίδα Εμπειρίκο, το γιο του ποιητή.  
Η έκθεση στεγάζεται στην αίθουσα τέχνης ΒΟΧ στην οδό Δορυλαίου 12, Πλατεία Μαβίλη. Οι στάσεις μετρό: Μέγαρο Μουσικής και Αμπελόκηποι, διευκολύνουν την πρόσβαση. Η διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι την 31η Μαΐου και λειτουργεί Δευτέρα – Σάββατο: 12:00 -20:00 και  Κυριακή:  11:00 -17:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
O ποιητής και συγγραφέας  Ανδρέας Εμπειρίκος (1901-1975) φωτογράφιζε συστηματικά και αυτοφωτογραφιζόταν. Tο 1960, σ᾽ένα ποίημά του, εμφανίζεται «ένας φακός με απίστευτον φωτοφράκτη πού αρπάζει την πιο γρήγορη στιγμή και την απλώνει στην επιφάνεια μιας πλάκας λείας, ευαισθησίας εξαισίας».
Υπό το πρίσμα του υπερρεαλισμού, γράφει ο Εμπειρίκος, «μία φωτογραφία ζει, έχει ολόκληρη δική της δράσι, συνυφασμένη με την ζωή τού θεατή, όπως ένα φλουρί, ένα κρύσταλλο, ή ένα γάντι».
Μία από τις πρώτες φωτογραφικές εκθέσεις που διοργανώθηκαν στην Αθήνα ήταν η μεγάλη έκθεση 210 ασπρόμαυρων φωτογραφιών του Εμπειρίκου, στην αίθουσα «Ιλισσός» (Αμερικής 13), αρχές του 1955. Κατόπιν το φωτογραφικό του έργο παρέμεινε ουσιαστικά στην αφάνεια, έως το 2001, που η Πολιτεία τίμησε τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του με μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και μια νέα μεγάλη έκθεση φωτογραφιών του στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι. Παράλληλα,  κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΑΓΡΑ» η  έκδοση των λευκωμάτων  «Ο φωτοφράκτης» ( 2001) και αργότερα «Η Άνδρος του Ανδρέα Εμπειρίκου» (Άγρα/Καΐρειος Βιβλιοθήκη, 2004),  κ.ά.
Η επιλογή των φωτογραφιών  της παρούσας έκθεσης έχει γίνει με γνώμονα τη φωτογραφική αξία του υλικού, το οποίο χρονολογικά καλύπτει όλο το φάσμα της φωτογραφικής δράσης του Εμπειρίκου. Τα θέματα που επιλέχτηκαν είναι ανθρωποκεντρικά και αφορούν πρόσωπα, στιγμιότυπα και εικόνες δρόμου. Οι λήψεις του είναι πρωτοπόρες για την εποχή  που τραβήχτηκαν και τις διακρίνει προφανής διαχρονικότητα. Αυτό που εντυπωσιάζει ιδιαίτερα σήμερα, είναι η άρτια τεχνική κατάρτιση του φωτογράφου/ποιητή και ψυχαναλυτή : «Tις φωτογραφίες –έργο των χειρών του– τις έφερνε σε πέρας με τη δεξιοτεχνία και την επιμονή μανιακού» γράφει ο στενός φίλος του Οδυσσέας Ελύτης.
Η αναπαραγωγή των φωτογραφιών έγινε από πρωτότυπες εκτυπώσεις  του φωτογραφικού αρχείου του Εμπειρίκου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης  οι εκδόσεις ΑΓΡΑ θα παρουσιάσουν σε δύο ημερίδες τις  νέες εκδόσεις τους:


  • 20 Μαίου - Ανδρέας Εμπειρίκος:  Τα χαϊμαλιά του έρωτα και των αρμάτων (Αργώ ή Πλους αεροστάτου - Ζεμφύρα ή Το μυστικόν της Πασιφάης - Βεατρίκη ή Ένας έρωτας του Μπάφφαλο Μπιλλ) (εισαγωγή-επιμέλεια Γιώργη Γιατρομανωλάκη)
  • 27 Μαίου  -Δημήτρης Καλοκύρης: Τα σύνεργα της πλοιαρχίας ήτοι Η Άλλη Οχθη του Ανδρέα Εμπειρίκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου