Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Βαλεαρίδες νήσοι και Νότιο Αιγαίο- κοινό μέτωπο

Ενισχύση της οικονομίας των νησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση 


Την κοινή πορεία των δυο περιφερειών, Βαλεαρίδων και Νότιου Αιγαίου, στα θέματα που αφορούν τις νησιωτικές περιφέρειες της Ευρώπης, επικύρωσαν με την υπογραφή  Διακήρυξης, ο Πρόεδρος  της Κυβέρνησης των  Βαλεαρίδων Νήσων,  Jose Ramon Bauza και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης  Μαχαιρίδης τη Δευτέρα, στις 21 Μαΐου στο κυβερνητικό Μέγαρο των Βαλεαρίδων. Αποτελεί συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας και να υπερασπιστεί τις ανάγκες των δύο περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να αναγνωρίσουν στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα τα αιτήματα των νησιών, για να επιτευχθεί «ουσιαστική ισότητα» σε όλους τους τομείς  σε σχέση με τις «στεριανές» περιοχές.

Οι Βαλεαρίδες είναι νησιώτικο σύμπλεγμα της Ισπανίας στη Μεσόγειο. Διοικούνται από τοπική Κυβέρνηση που έχει ανάλογη εξουσία με την δική μας περιφέρεια.
Η θεσμική και επιχειρηματική αντιπροσωπεία της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αποτελείτο από τον περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, την Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Απασχόλησης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διεθνών συνεργασιών, Ελευθερία Φτακλάκη, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, Χαράλαμπο Κόκκινο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, το μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Νίκο Γερονικόλα, τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Παναγιώτη Θεοδωράκη και τον Ειδικό Σύμβουλο των νησιώτικων επιμελητηρίων Γιώργο Ασωνίτη.
Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν η νησιωτικότητα, οι πολιτικές της Ευρώπης  στο Πλαίσιο «Ευρώπη 2020» (η αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ για την ερχόμενη δεκαετία) , το διεκδικητικό πλαίσιο για την αναγνώριση των κοινών θέσεων για την επόμενη προγραμματική περίοδο, αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξης χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι ο τουρισμός, οι μεταφορές, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ενέργεια, το περιβάλλον και η καινοτομία.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι και από τις δύο πλευρές τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας των περιφερειών του Νότου οι οποίες πλήττονται οικονομικά και κοινωνικά έχοντας απέναντι τους έναν Βορρά όχι και ιδιαίτερα φιλικό. Αυτό που τόνισε ο Περιφερειάρχης είναι το γεγονός πως οι χώρες του Νότου, οι νησιωτικές μας περιφέρειες παρέχουν στους φίλους βορειοευρωπαίους τους παραδείσους μας πολύ φθηνά, ενώ αντίθετα «πουλούν» τα δικά τους προϊόντα πολύ πιο ακριβά.
Αυτή η ισορροπία, πρέπει να αποκατασταθεί καθώς και να υπάρξει ειδική μέριμνα απ την ΕΕ για τα νησιά μας. Επέμεινε ότι και οι δύο περιοχές χρειάζονται περισσότερη στήριξη και προστασία για τη διαφύλαξη αυτών των «μικρών παράδεισων» που απολαμβάνουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Η ανάγκη για ένα ισχυρό lobbying προς τα ευρωπαϊκά όργανα είναι η καλύτερη απάντηση για άσκηση πίεσης στη διεκδίκηση προνομίων για τα νησιά της Μεσογείου. Η Διακήρυξη της Μαγιόρκα μεταξύ των δυο περιφερειών για αυτό θα προωθηθεί και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιφέρειες της Μεσογείου για να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο η πρωτοβουλία αυτή γινόμενη ισχυρότερος μοχλός ανάδειξης της νησιωτικότητας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τους επόμενους μήνες αναμένεται να επισκεφτεί την Περιφέρεια αντιπροσωπεία της τοπικής Κυβέρνησης των Βαλεαρίδων Νήσων.
 Η Ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το Τεχνολογικό Πάρκο (ParcBit), το MICTT – Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft για Τουριστικές Τεχνολογίες, το TIRME, εργοστάσιο στερεών αποβλήτων καθώς επίσης, και το τμήμα τουριστικής σχολής του Πανεπιστημίου της Μαγιόρκα. 

1 σχόλιο:

  1. Όλα τα site που είχαν αυτό το θέμα είχαν τις ίδιες φωτογραφίες και στα κείμενα περιορίστηκαν στο δελτίο τύπου. Σεις πως καταφέρατε και είχατε διαφορετικές φωτό και το ρεπορτάζ σας επεκτάθηκε πέραν του δελτίου τύπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή