Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΣΠΑΝΙΑ ΤΕΛΕΤΗ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗΣ

Η τελετή εγκαινίων ναού είναι σπάνια διαδικασία της Ορθόδοξης παράδοσης, γίνεται μια φορά για κάθε ναό. Την τελεί ο μητροπολίτης της περιοχής, ενώ σε όλες τις άλλες ακολουθίες μόνο χοροστατεί.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στην Άνω Παλαιόπολη ήταν εξωκλήσι που ανήγειραν Παλαιοπολιανοί. Δύο φορές από τότε τον επέκτειναν για να καλύπτει τις ανάγκες τους κάνοντάς τον ναό ενοριακό.
 Ο ναός παρουσίαζε τα τελευταία χρόνια μεγάλα προβλήματα στατικότητας. Το καμπαναριό στηριζόταν σε σαθρά σίδερα. Τα δοκάρια από κυπαρίσσι της στέγης σαπισμένα. Τα θεμέλια έμπαζαν νερά.
Εμφανή τα προβλήματα του ναού
Ο εφημέριος του ναού ο π. Ιωάννης Κουλούρης και η πρεσβυτέρα του Αικατερίνη κατόρθωσαν με θαυμαστό τρόπο την εκ βάθρων ανακαίνιση του.
Βρέθηκε το ζεύγος Αλέξανδρος και Αικατερίνη (το γένος Δερτούζου) Ζρεκ που ανέλαβε τα έξοδα. Σε δύο χρόνια με την άριστη διαχείριση των πόρων ο ναός ολοκληρώθηκε, σε σχέδια και επίβλεψη του μηχανικού Θεόδωρου Κουλούρη.
Στην ανοικοδόμηση
Το προαύλιο επεκτάθηκε ενσωματώνοντας το γειτονικό χωράφι που πρόσφερε ο Αντώνιος Νικ. Φιλιππίδης.
Στην τελετή μετείχαν πολλοί ιερείς από το νησί και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου, Παλαιοπολιανοί αλλά και Ανδριώτες από όλο το νησί. Παρούσες οι αρχές και οι εξουσίες της Άνδρου. Διακρίναμε τον δήμαρχο Γιάννη Γλυνό, τον Αντιδήμαρχο Φρατζέσκο Αθανασίου, τον Περιφερειακό σύμβουλο Κωνσταντίνο Ίσσαρη, τους Δημοτικούς Συμβούλους Θεοδωρή Σουσούδη (αρχηγός αντιπολίτευσης) και Κυριάκο Θωμά.
Η ΤΕΛΕΤΗ
Το εσωτερικό όπως διαμορφώθηκε
Την παραμονή των εγκαινίων, τον εσπερινό που τέλεσε ο μητροπολίτης Δωρόθεος Β', τοποθετήθηκαν τα λείψανα των Αγίων Παντελεήμονος, Χαραλάμπους και Αντύπα στην Αγία Τράπεζα τα οποία προσφέρθηκαν από την Ι. Μονή του Αγίου Παναχράντου.
Το Σάββατο 18 Μαΐου μετά τον όρθρο όλοι οι παρευρισκόμενοι στο ναό τον εγκατέλειψαν και κλειδώθηκε. ακολούθησε λιτάνευση των ιερών λειψάνων γύρω από το ναό τρεις φορές. διαβάστηκαν οι ευχές και οι περικοπές του Ευαγγελίου της περίστασης. Ο Μητροπολίτης, στη συνέχεια, ψάλλει το "άρατε πύλας" και ανοίγει τις πόρτες του ναού και ξεκινά τη Θεία Λειτουργία.
Στην Αγία τράπεζα στο μέσον της υπάρχει τρύπα μικρού βάθους που ονομάζεται "φυτόν". Τοποθετούνται εντός της χαρτάκια που έχουν γραφτεί ονόματα ζώντων και τεθνεόντων.  Πάνω τους τοποθετείται μικρή λειψανοθήκη με τα ιερά λείψανα θεμελίωσης του ναού. Γεμίζεται με ρευστή κηρομαστίχη που μόλις πήξει σφραγίζεται με πλάκα που εφαρμόζει στο άνοιγμα και είναι στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια της Αγίας τράπεζας.
Με ζεστό νερό και σαπούνι καθαρίζεται η Αγία Τράπεζα. Τρία μύρα,  στη συνέχεια, διαχέονται πάνω της σε σχήμα σταυρού. Απλώνονται και σκουπίζονται μετά με ειδικά πανιά, τα Αντιμίχια, στα οποία ο μητροπολίτης γράφει το όνομα του ναού, την ημερομηνία των εγκαινίων και την υπογραφή του. Με την κατοχή τους μπορούν οι ιερείς να τελούν Λειτουργίες στο όνομά του.
Το ζεύγος Αλέξανδρος και Αικατερίνη Ζρεκ
Στις τέσσερις γωνίες της Αγίας Τράπεζας κολλούνται με κηρομαστίχη  υφασμάτινες μικρογραφίες των τεσσάρων Ευαγγελιστών. Τοποθετείτε, στην συνέχεια, το Κατασάρκιο, το λευκό σεντόνι που στις γωνίες του φέρει σκοινιά. Δένεται στην Αγία Τράπεζα και δεν λύνεται ποτέ. Σε αυτό ο Μητροπολίτης γράφει την ημερομηνία των εγκαινίων και το υπογράφει.  

Λιτάνευση των ιερών λειψάνων

Μύρωση της Αγίας Τράπεζας


Στιγμιότυπο από την τελετή των εγκαινίων

Η βράβευση των ευεργετών του ναού 


Το εικονοστάσι όπως ήταν

Το νέο μαρμάρινο τέμπλο που αντικατέστησε το πλίθινο 
Οι δύο πλευρές του ναού

Ο παλαιός ναός


1 σχόλιο:

  1. Εντυπωσιάστηκα από την περιγραφή της τελετής των εγκαινίων. Τη νόμιζα εντελώς απλή όπως γίνεται όταν εγκαινιάζουμε κάποιο κτίριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή