Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ


Η  νέα διαφαινόμενη κατάργηση ή συγχώνευση Οργανισμών (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου) της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και η απόλυση των εργαζομένων τους, δημιουργεί προβλήματα σε παροχές κυρίως στους οικονομικά αδύνατους πολίτες,  ξεσήκωσε τις διαμαρτυρίες των ΟΤΑ των Κυκλάδων.
Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρά τις διαβεβαιώσεις του, ότι οι  ρυθμίσεις του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, δεν επηρεάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το επιχειρεί με την πλήρη αποδιάρθρωση των υπηρεσιών και δομών των Δήμων στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο. 
Επιχειρείται, να καταργηθεί στην ουσία, και η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα περιορίζεται και η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία των αιρετών της οργάνων να διοικούν για τους τόπους που εξελέγησαν!
Η περαιτέρω  κατάργηση νομικών της προσώπων και  η αυτόματη απόλυση προσωπικού στους ΟΤΑ, θεωρείται η ταφόπλακα για τους Δήμους. Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης ο μόνος φορέας του Δημοσίου που προχώρησε σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών του είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση! 
Επισημαίνεται  ότι, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, από 4.300 συγχωνεύτηκαν σε 520, ήτοι μείωση 88%, ενώ τα ΝΠΙΔ από 1.350 συγχωνεύτηκαν σε 492, ήτοι μείωση 64%!
Οι Δήμοι προχώρησαν αποφασιστικά σ’ αυτές τις συγχωνεύσεις. Σήκωσαν και το τεράστιο βάρος της αναζήτησης λειτουργικών ισορροπιών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών. Η κεντρική εξουσία, δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να προχωρήσει στις αναγκαίες συγχωνεύσεις των Οργανισμών της Δημόσιας Διοίκησης.
Πρέπει  να τονιστεί  αυτό που εκφράζουν όλοι οι Δήμοι και ιδιαίτερα στα νησιά, ότι στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, θεμελιώδεις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ασκούνται μέσω των κοινωφελών Δημοτικών Επιχειρήσεων. Παρέχονται με τον πλέον αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο, υψηλού επιπέδου αναγκαίες κοινωνικοπρονοιακές υπηρεσίες μέσω δομών, όπως παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), ΚΔΑΠ-ΑμΕΑ, ξενώνες αστέγων, κοινωνικά παντοπωλεία και ιατρεία, κέντρα πρόληψης, γυμναστήρια, ωδεία κ.α.
Είναι  υπηρεσίες που αποδεδειγμένα ανακουφίζουν τις πιο ευαίσθητες και ευάλωτες στις συνέπειες της κρίσης κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας. Δεν πρέπει να σταματήσουν, αλλά αντιθέτως να λειτουργήσουν ακόμα καλύτερα, μια και το ίδιο το κράτος  αδυνατεί να διασφαλίσει στους πολίτες του.
Eίναι υπηρεσίες, που όπου λειτουργούν, ανακουφίζουν τους οικονομικά αδύνατους συμπολίτες μας, που δεν έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν τις αντίστοιχες παροχές από τον ιδιωτικό τομέα,  να ζητήσουν, για παράδειγμα, την περίθαλψη τους, σε ιδιωτικά ιατρεία.
Σε ανακοίνωση της, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αναφέρει : «η μονομερής και «άνωθεν» κατάργηση θέσεων εργασίας, η μονομερής και «άνωθεν» διαγραφή ολόκληρων Δημοτικών Φορέων, υπονομεύει και ακυρώνει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την  γυρίζει πίσω στη δεκαετία του ΄60 και την περιορίζει στην έκδοση μόνο πιστοποιητικών. Υπογραμμίζει δε, όχι μόνο την ανάγκη ύπαρξης αλλά στήριξης της λειτουργίας αυτών των δομών και υπηρεσιών, των μοναδικών δημόσιων φορέων που αναπληρώνουν το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος. Δηλώνει δε προς κάθε κατεύθυνση ότι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει και τη συνταγματική της υπόσταση και τον κοινωνικό της ρόλο».
Ο ιδιαίτερος ρόλος  που διαδραματίζουν τα υπάρχοντα Νομικά Πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νησιωτικό μας χώρο τα οποία παρέχουν σημαντικό κοινωνικό έργο, δεν πρέπει να εκχωρηθούν σε ένα κεντρικό κράτος. ανύπαρκτο στην ουσία για τους νησιώτες, σε μια Περιφέρεια μάλιστα από την οποία απουσιάζουν, κραυγαλέα, οι κρατικές κοινωνικές και προνοιακές δομές και η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να προσφέρει τις προαναφερόμενες υπηρεσίες στους νησιώτες, συμβάλλοντας στην κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή των τοπικών μας κοινωνιών.
Περιμένουμε να δημοσιεύσουμε και για τον Δήμο Άνδρου, τις παρεμβάσεις που έκανε.  Να δούμε την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, τους  φορείς ενωμένους, να αντιδράσουν  στην αποτροπή κλεισίματος των Οργανισμών, που είναι ανάσα ζωής στον τόπο μας.

6 σχόλια:

  1. Ασφαλώς να μην καταργηθούν οι φορείς αυτοί,αλλά θα πρέπει και ο έλεγχος απο τον ΔΉΜΟ στους υπαλλήλους αυτούς να είναι αυστηρός.Είναι πρόκληση να βλέπεις το αυτοκίνητο της Βοήθειας στο Σπίτι,να είναι αραγμένο έξω απο καφετέριες σε ώρα υποτίθεται αποστολής του ή να σου κάνει εντύπωση αλήθεια πως και που κινείται ποιός το ελέγχει,για την αποστολή που έχει σκοπό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aγαπητό ΑΝΔΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ, ναί! να μας παρέχουν οι Οργανισμοί αυτοί περίθαλψη, να αποφεύγουμε τα ιδιωτικά ιατρεία τούτην μάλιστα την εποχή,αλλά δεν βλέπουμε στην ΑΝΔΡΟ και καμμιά άλλη παροχή απο τον Δήμο Ανδρου,πλήν της Βοήθειας στο Σπίτι και αυτής βέβαια, πολύ θα θέλαμε να μαθαίναμε,πώς λειτουργεί ή απλά την λένε για να υπάρχουν θέσεις διορισμού ημετέρων και αλήθεια κάτω απο ποιά αξιολόγηση και εμπειρία ; Θα μας το πεί κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΗΛΑΔΉ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΑΣ ;ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΥΠΩΔΗΣ Ή ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ;
    ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥ ! ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ,ΑΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; Ή ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ,ΙΣΑ-ΙΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ,ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΣΟ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως αγαπητοί φίλοι απο το ΑΝΔΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ, την ταφόπλακα στους ΔΗΜΟΥΣ την έχουν βάλει οι ίδιοι εδώ και τόσα χρόνια διοικούντες, με τις επιλογές τους και σε αυτόν τον τομέα της κοινωνικής παροχής προς τους συμπολίτες μας και τώρα που ζητάνε τον όποιο περιορισμό,δεν θέλουν να χάσουν΄,άλλον έναν χώρο διορισμού κατά τις επιλογές τους πρόσφορο χώρο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλοι οι οργανισμοί δεν είναι ρουσφετολογικοί. Η βοήθεια στο σπίτι δεν είναι εύκολη εργασία. Επικοινωνείς με ανήμπορους ανθρώπους και κατά κανόνα μοναχικούς και άρρωστους. Εκεί δεν μπορεί να εργαστεί ο οποιανδήποτε. Δυστυχώς η πολιτεία θέλει να καταργήσει κοινωνικούς φορείς που παράγουν έργο. Να τους δώσει σε ιδιώτες που συνήθως είναι λίγες οι επιχειρήσεις και λειτουργούν μονοπωλιακά ξεζουμίζοντας τους έχοντες ανάγκη. Παράδειγμα όπου δεν υπάρχει γιατρός και μυστηριωδώς δεν υπάρχει στελέχωση ή γίνεται ελλειπή στελέχωση , ξεφυτρώνει ένα ιδιωτικό "πολυιατρείο" όπου ένας ή στην καλύτερη περίπτωση δύο γιατροί ιαίνουν κάθε ασθένεια έναντι αμοιβής και κατά κανόνα χωρίς απόδειξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλήθεια
    Πόσα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) έγιναν στην Άνδρο τα τελευταία 12 χρόνια;
    Πόσα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ ή ΚΔΑΠ-ΑμΕΑ) ;
    Πόσα κοινωνικά παντοπωλεία και ιατρεία;
    Πόσα γυμναστήρια και πόσα ωδεία;
    Πόσα,πότε και απο ποιόν δήμαρχο ;;
    Για να γνωρίζουν και οι πολίτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή