Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;

Παράταση στο διαγωνισμό για το Ξενία...


Ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός παραχώρησης για 99 χρόνια του "Ξενία Άνδρου" που διενήργησε  το ΤΑIΠΕΔ (το ταμείο που συστήθηκε για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας) παρατείνεται μέχρι τις 22 Νοεμβρίου (έληγε στις 11 του μήνα).
Σχετικό ρεπορτάζ έγινε από το "ΑΝΔΡΟΣ σήμερα" στις 27 Ιουλίου (πατήστε ΕΔΩ).
Στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ξενία υπάρχουν και αμφισβητούμενες εκδοχές. Στην έρευνα που διεξάγαμε  ανακαλύψαμε ενδιαφέροντα στοιχεία. 
Η περιοχή που βρίσκεται το  "Ξενία Άνδρου" βρισκόντουσαν τα επιβλητικά αρχοντικά των Υιών του Κωνσταντίνου Εμπειρίκου (δημιουργού του Εμπειρίκειου Γηροκομείου- Νοσοκομείου), η οποία ήταν γνωστή ως Εμπειρικέικα της Πλακούρας. Στην πολεμική σύγκρουση Γερμανών και Ιταλών το 1943 καταστράφηκαν τα κτίσματα.
Η έκταση που βρίσκεται το "Ξενία" ανήκε στους γιούς του Επαμεινώνδα Εμπειρίκου, Γεώργιο, Κωνσταντίνο και Λεωνίδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αντώνη Δ. Καμπανάου στο Λεύκωμα ΑΝΔΡΟΣ [σελίδα 56, κοινή έκδοση (του 1973) της Ενώσεως Ανδρίων και της εφημερίδας ΑΝΔΡΙΑΚΗ], δώρισαν την έκταση αυτή στον ΕΟΤ και χρηματοδότησαν γενναία την ανέγερση του ξενοδοχείου. Έθεσαν όμως  τον όρο: ποσοστό από τα έσοδα του ξενοδοχείου να χορηγείται στο Εμπειρίκειο Γηροκομείο- Νοσοκομείο ώστε να ενισχύεται οικονομικά.
Ερευνώντας το θέμα επικοινωνήσαμε με τον διευθυντή του Εμπειρίκειου Γηροκομείου Εμμανουήλ Ψυχάλη ο οποίος μας γνωστοποίησε ότι: Τα παιδιά του Επαμεινώνδα Εμπειρίκου πώλησαν την ιδιοκτησία τους στον ΕΟΤ. Με τα χρήματα αυτά αγόρασαν τρία (3) διαμερίσματα στην πολυκατοικία που βρίσκεται στην διασταύρωση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με την οδό Λουκάρεως τα οποία δώρισαν στο Γηροκομείου, το οποίο τα μισθώνει.
Ο νέος ιδιοκτήτης- ενοικιαστής του ακινήτου, ο οποίος μπορεί να είναι και Ανδριώτης, γνωρίζει ότι η αξιοποίηση του ενδείκνυται για την δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας (όπως είχαμε γράψει στο προηγούμενο δημοσίευμα μας) ή και για την ανάπτυξη με τη μορφή πολυτελών κατοικιών που θα προσφέρονται προς ενοικίαση. 

3 σχόλια:

  1. Απορίας άξιον γιατί να γράψει το παραπανήσιο ο Αντώνης ο Καμπανάος και μάλιστα για ένα πρόσφατο για τότε γεγονός. Πιστεύω θα στηρίχθηκε σε αρχικές σκέψεις ή σε άποψη του περιβάλλοντος των εφοπλιστών. Τελικά οι Εμπειρίκοι ως επιτυχημένοι εφοπλιστές γνώριζαν την νοοτροπία του Ελληνικού δημοσίου και αποφάσισαν να κάνουν πωλητήριο για να μπορεί το Γηροκομείο να εισπράττει. Τυχαίο μόνον δεν είναι ότι από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους οι μεγάλοι ευεργέτες ποτέ δεν επένδυσαν για μεγάλες επιχειρήσεις ή να τις φέρουν στην Ελλάδα, κάτι γνώριζαν παραπάνω. Στον κανόνα αυτό δεν αποτελούν εξαίρεση οι Ανδριώτες εφοπλιστές. Μόνον ο Λεωνίδας Εμπειρίκος δημιούργησε την Ελληνική Ατμοπλοΐα και αυτό το έκανε για πολιτικούς λόγους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να ευχηθώ ο νέος ιδιοκτήτης να δημιουργήσει ένα νέο κτίριο που να είναι αρμονικά ενταγμένο στο τοπίο της Χώρας. Το Ξενία σαν ερείπιο όσο και σαν ξενοδοχείο ήταν ανάρμοστα ενταγμένο στο τοπίο της Χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι ντροπή το Ξενία να βρίσκεται σε αυτά τα χάλια. Για εμένα με τις όποιες δυσκολίες θα υπήρχαν πρέπει να το αναλάβει κάποιος επιχειρηματίας ή ακόμα και ο δήμος ρε παιδιά και να το λειτουργήσει. θα υπάρξουν κάποιες νέες θέσεις εργασίας και θα αναβαθμιστεί όλο το μέρος ξανά. Το σημείο αυτό είναι υπέροχο με τα παλαιά και πανέμορφα σπίτια , με θέα τη θάλασσα κλπ..Επίσης και η Χώρα θα μπορέσει να αντιπαρατάξει ένα νέο μεγάλο και αξιοόλογο ξενοδοχείο. Ευχομαι και εγώ με τη σειρά μου σύντομα να επαναλειτουργήσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή