ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
Στόχος του Περιφερειακού Πάρκου (ΠΠ) της Άνδρου είναι η διατήρηση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, η ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού, η διατήρηση και αναβίωση παραδοσιακών μορφών γεωργίας, η οργάνωση του χώρου με κριτήριο την αειφορία και η ισόρροπη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Θεωρείται αναγκαία η δημιουργία του αφού θα οριοθετεί σε συγκεκριμένους χώρους και θα θέτει τις προϋποθέσεις εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.
Καθίσταται αναγκαίες οι ρυθμίσεις του ΠΠ γιατί υπάρχουν πολλές αιτήσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε κάθε μέρος του νησιού, όπου φυσά άνεμος. Οι ισχύουσες διατάξεις είναι οι γενικοί όροι του νόμου που δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του νησιού.
Άμεσα δεν υφίσταται πρόβλημα υλοποίησης των αιτήσεων γιατί προηγείται η "ηλεκτρική" διασύνδεση της Άνδρου με το κεντρικό δίκτυο της χώρας.
Σύμφωνα δε με αποκλειστικές πληροφορίες η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων προσανατολίζονται να δημιουργηθούν στις περιοχές του Καμπανού και του Στενού. Η οριοθέτηση τους θα είναι τέτοια που να μην είναι ορατά από τους οικισμούς.
Η εκδήλωση που διεξήχθηκε στο ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου την παρακολούθησαν αρκετοί Ανδριώτες οι οποίοι γέμισαν την αίθουσα.
Τι δήλωσαν οι ομιλητές
Εστίασε στην αξιοπιστία του δικτύου «Δάφνη» στο οποίο μετέχουν 30 νησιά του Αιγαίου και οι δύο περιφέρειες που το συγκροτούν.
Η μελέτη που διεξάγει θα υλοποιηθεί μετά από ουσιαστικό διάλογο. Θα προσεγγιστούν όλοι οι κοινωνικοί σχηματισμοι και μετά την διαβούλευση το ΠΠ θα έλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για επικύρωση.
Το ΠΠ αποτελεί σχεδιασμό δράσεων που λαμβάνουν υπόψη την φύση, τον πολιτισμό, την ιστορία και την τέχνη του νησιού. Αποτελεί εργαλείο που δίνει το πλαίσιο, την δύναμη αντίστασης στην λαίλαπα που θέλει να εγκαταστήσει στο νησί ανεμογεννήτριες με λογική καταπατητή. Ως δήμαρχος όμως δεν είναι κατά των επενδύσεων αρκεί να γίνουν με κανόνες ορισθέντες από την τοπική κοινωνία.
ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ (πρώην Υφυπουργός Περιβάλλοντος, συντονιστής δικτύου ΔΑΦΝΗ)
Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, τόνισε, πρέπει να λειτουργήσει σε συγκεκριμένο πλαίσιο όπως θα είναι αυτό του ΠΠ. Διαφορετικά η κοινωνία θα είναι θεατής των εξελίξεων.
Η δημιουργία ΠΠ ενισχύει το επενδυτικό ενδιαφέρον αφού ορίζει με σαφήνεια τους όρους λειτουργίας του.
Οι Ανανεώσιμες μονάδες ενέργειας είναι από τις δραστηριότητες που προσφέρουν οικονομικός όφελος στον Δήμο.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Πολεοδόμος, Καθηγητής Πολυτεχνικής σχολής Βόλου)
Η δημιουργία ΠΠ ενισχύει την προστασία της βιοποικιλότητας. Αποτελεί ευέλικτο εργαλείο για να εφαρμοστεί αφού αποτελείται από αποδεκτές διατάξεις που προστατεύουν την φύση. Αυξάνει το επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος χωρίς να ακυρώνει την ανάπτυξη του νησιού. Απελευθερώνει τις παραγωγικές δυνάμεις να δραστηριοποιηθούν. Τακτική δοκιμασμένη στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα.
Προστατεύει τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μονοπάτια, ρυθμίζει τους χώρους βοσκής και τους όρους και κανόνες για τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Ρυθμίζει η Άνδρος με συγκεκριμένο τρόπο τα του οίκου της.
ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ (Χαρτογράφος , περιβαλλοντολογος)
Η διαχείριση του τοπίου, είπε, δεν περιορίζεται στα είδη των φυτών και των ζώων, προσθέτει την ποιότητα ζωής από την κατοικία μέχρι την πιο απρόσιτη περιοχή
Η μελέτη έχει ρόλο συνθετικό και διεπιστημονικό! Στην αξιολόγηση λήφθηκε υπόψη και η άποψη των κατοίκων.
Για τον λόγο αυτό καταγράφηκαν και φωτογραφήθηκαν τα τοπία και τα δημιουργήματα του ανθρώπου από ελικόπτερο δίνοντας εξαίρετες και πλήρεις εικόνες.
ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ ΝΙΚΟΣ (Βουλευτής Κυκλάδων , ΣΥΡΙΖΑ)
Στον ενεργειακό σχεδιασμό πρέπει να συνυπάρχουν οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την διαφύλαξη του τοπίου. Το ΠΠ συμβάλλει στην ήπια βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργεί ως ασπίδα προς τα μεγάλα συμφέροντα. Προϋπόθεση απαραίτητη να είναι έργο του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας,
ΠΟΥΣΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, πρώην δήμαρχος Ερμούπολης)
Εξήρε την πρωτοβουλία του Δήμου και της «Δάφνης» που βοηθά στον ορθό πολεοδομικό σχεδιασμό. Ασυνήθιστη ενέργεια για την Ελλάδα, όπου σχεδιάζουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα και υλοποιούμε σε μεγάλο χρόνο με αστοχίες.
Το πολιτικό κόστος των αιρετών στέρησε την ολοκλήρωση των χωροταξικών μελετών στις χρήσεις γης των νησιών στο παρελθόν.
ΚΟΥΡΤΕΣΗΣ (πολίτης)
Τόνισε το ενδιαφέρον των Ανδριωτών να συντηρούν τα μνημεία των προγόνων τους που κληρονόμησαν. Να φροντίσουν όμως οι υπεύθυνοι να μην γίνουν οι περιοχές τους μουσειακό είδος.
ΔΑΡΔΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (εκδότης, πρόεδρος Συλλόγου Αγίου Πέτρου)
Να προχωρήσουν τουλάχιστον οι μελέτες, να υπάρχουν, αφού υπάρχει αδυναμία χρηματοδότησης έργων υποδομής.
Ενημέρωσε για την δυνατότητα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επισκέπτες από βόρειες και ψυχρές περιοχές για τους οποίους οι θερμοκρασίες του φθινοπώρου και της Άνοιξης είναι καλοκαιρινές για τα δεδομένα τους.
Χρειάζεται να δημιουργήσουμε πιστοποιημένα προϊόντα, λύση του προβλήματος των σκουπιδιών και πάταξη της διαφθοράς που ανθεί ιδιαίτερα στην δημόσια διοίκηση.
ΜΑΒΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (Οικολόγος , μηχανικός)
Φόβους αλλοίωσης του τοπίου, εξέφρασε, από την δημιουργία φαραωνικών πάρκων και από την έλλειψη ορίων στην απόδοση των ανεμογεννητριών καθώς και από το ύψος τους.
ΣΕΡΑΟΣ (πολίτης)
Να υπάρξουν ρυθμίσεις περιορισμού στις συγκρούσεις του ανθρώπου με το περιβάλλον, όπως είναι η οικοδομική δραστηριότητα ιδιαίτερα στις έκτος σχεδίου περιοχές.
Οι γκρίζες ζώνες (εκτός σχεδιασμού περιοχές) του ΠΠ να μην γίνουν χώροι εκτόνωσης για τους περιορισμούς εντός του πάρκου.
ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ ΘΕΟΔΩΣΗΣ ( γιατρός, αρχηγός της αντιπολίτευσης του δήμου)
Διαμαρτυρήθηκε γιατί η εκδήλωση έγινε στην Αθήνα πριν πραγματοποιηθεί στην Άνδρο και για το περιεχόμενο της μελέτης έπρεπε να είχε ενημερωθεί και το δημοτικό συμβούλιο.
ΣΠΕΗΣ (πολίτης)
Να μην αυξηθεί η γραφειοκρατία με νέες άδειες που θα απαιτούνται για τις δραστηριότητες εντός του ΠΠ, θα λειτουργούν ως ανασταλτικός παράγοντας.
ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (πρώην δήμαρχος Άνδρου)
Να βρεθεί τρόπος προσέγγισης και των αντιδρώντων ώστε να συμμετέχουν όλοι στην λήψη αποφάσεων σε αυτό το σπουδαίο ζήτημα. Να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με την χωροταξική μελέτη που δεν έγινε.
ΣΠΥΡΟΥ ΜΠΕΝΕΤΟΣ (Δήμαρχος Λειψών, μέλος διοίκησης "Δάφνης")
Ο μακροβιότερος δήμαρχος εν ενεργεία, που κατόρθωσε να διπλασιάσει τους μόνιμους κατοίκους του νησιού του με παραγωγική αναπτυξιακή πορεία χωρίς οικονομικούς μετανάστες.
Το αναπτυξιακό μοντέλο στηρίχθηκε στην ιστορία της παραγωγής του νησιού του. Ο τουρισμός δεν έγινε "μονοκαλλιέργεια" στηρίχθηκε στην ντόπια παραγωγή. Αναδείχθηκαν τα τοπικά προϊόντα και παράχθηκαν στην γνήσια μορφή τους, όχι "μαϊμού". Η παραγωγική διαδικασία γίνεται εξ ολοκλήρου στο νησί.
Δημιουργήθηκε κοινωνία που λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο, επιτεύχθηκε αύξηση της παραγωγής και υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον, το "μυστικό" της ευημερίας του μικρού νησιού.
ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
ΣΠΥΡΟΥ ΜΠΕΝΕΤΟΣ (Δήμαρχος Λειψών, μέλος διοίκησης "Δάφνης")
Ο μακροβιότερος δήμαρχος εν ενεργεία, που κατόρθωσε να διπλασιάσει τους μόνιμους κατοίκους του νησιού του με παραγωγική αναπτυξιακή πορεία χωρίς οικονομικούς μετανάστες.
Το αναπτυξιακό μοντέλο στηρίχθηκε στην ιστορία της παραγωγής του νησιού του. Ο τουρισμός δεν έγινε "μονοκαλλιέργεια" στηρίχθηκε στην ντόπια παραγωγή. Αναδείχθηκαν τα τοπικά προϊόντα και παράχθηκαν στην γνήσια μορφή τους, όχι "μαϊμού". Η παραγωγική διαδικασία γίνεται εξ ολοκλήρου στο νησί.
Δημιουργήθηκε κοινωνία που λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο, επιτεύχθηκε αύξηση της παραγωγής και υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον, το "μυστικό" της ευημερίας του μικρού νησιού.
ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
Τον Μπενέτο να φέρουμε στην Άνδρο το κατεστημένο θα τον βγάλει λειψό!
ΑπάντησηΔιαγραφή