Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΖΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΡΟΜΟΙ ΥΠΕΡΕΝΤΑΣΗΣ

Μυθιστόρημα που κυριολεκτικά δεν το αφήνεις στη μέση. Στην τελευταία σελίδα αναγκάζεσαι να κλείσεις το βιβλίο, όχι όμως το περιεχόμενο.
Η περιπλάνηση ξεκινά το 1945, τότε που η πείνα ήταν η κινητήρια δύναμη για τη ζωή. Τόπος αναφοράς η Άνδρος, που δεν ονοματίζεται αλλά περιγράφεται διαρκώς και σε διαφορετικές εποχές. Προσδιορίζεται με ζωντανές εικόνες γεμάτες συναισθήματα.
Αριστοτεχνικά περιγράφεται η κινητικότητα της ζωής που την καθορίζουν συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως η πείνα, ο έρωτας, η φιλία, η κοινωνία... "Πείνα και άνθρωποι, έννοιες συνυφασμένες κονταροχτυπιούνται για μια θέση στον ήλιο" και "ο έρωτας ήταν αξία ανεκτίμητη, υπέρτατη αξία η φιλία". 
Περιγραφές έντονα συναισθηματικά δοσμένες που δεν σκιάζονται από αφύσικες υπερβολές. Γνώρισμα πολυδιαφημιζόμενων σύγχρονων συγγραφέων.
Οι  εναλλαγές εποχών και καταστάσεων από κεφάλαιο σε κεφαλαίο δεν κουράζει, αντίθετα ενισχύει το ενδιαφέρον. 
Υπάρχουν σημεία που ανακαλύπτεις ότι είναι δικά σου, ότι αναφέρεται σε προσωπικά σου βιώματα ή δικών σου ανθρώπων.
Είναι η ζωή των απλών ανθρώπων που διαρκώς προσπαθούν για την ζωή, προσπερνώντας δυσκολοδιάβατα εμπόδια. Δυσκολίες που ανήκουν στην καθημερινότητά τους. Τις αντιμετωπίσουν ως φυσικά εμπόδια. Κατορθώματα ηρωισμού που μόνον  συγγραφείς μπορούν να προβάλουν τις αξίες που περιέχουν.
[Εκδόσεις iWrite, σελίδες 197,  έτος έκδοσης 2013]


7 σχόλια:

  1. Οι αντριώτες έχουμε ξενομανία σε παθολογική κατάσταση. Εσείς ξεφεύγετε, μετά τους καλλιτέχνες προβάλλετε και τους συγγραφείς. Βλέπω ότι το άνδρος έχει απήχηση, να συνεχίσετε γιατί με την πρόοδό σας αλλάζει και η ζαβαντριώτικη συνήθεια της ξενομανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ποιά βιβλιοπωλεία υπάρχει το βιβλίο και ποιά η τιμή του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε μου εγω το βρήκα στην Πρωτοπορία και στον Ιανό,13,5 ευρώ κάνει.Εξαιρετικό βιβλίο...γέμισε τη νύχτα μου...το διάβασα και το σκεφτόμουν για μέρες...ψαγμένο για την εποχή μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολύ καλό βιβλίο, τεξιδιάρικο...υπάρχει και στα βιβλιοπωλεία της χώρας για οποιον κατοικεί στην Άνδρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η παρουσίαση- κριτική του βιβλίου ήταν κίνητρο να διαβάσω το βιβλίο ενός αντριώτη, άγνωστό μου συγγραφέα. Διαφέρει από τους περισσότερους που κατά καιρούς προβάλουν το έργο τους. Συνήθως επιστρατεύουν καλλιτέχνες , δημοσιογράφους για να προσεχθεί η εργασία τους η οποία δεν είναι και κάτι το ξεχωριστό, τουλάχιστον σε αυτούς που έχω διαβάσει βιβλία τους. Η περίπτωση του Γιάννη Ζιώτη είναι αντιστρόφως ανάλογη. Χωρίς τυμπανοκρουσίες ακολούθησε τον συγγραφικό δρόμο προβολής. Έδωσε το βιβλίο του στα μέσα ενημέρωσης για την παρουσίασή του. Όλα πλην της παρούσης η προβολή στηρίχθηκε στο κείμενο του εξώφυλλου, που προσωπικά πιστεύω, αδικεί το βιβλίο, είναι ένα δυσνόητο κείμενο που δεν αντιπροσωπεύει το μυθιστόρημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τυχαίο μόνον δεν είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράκης αναφέρθηκε στον Γιάννη Ζιώτη με κολακευτικά λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαίρετη συγγραφική εργασία. Τι κρίμα που η παρουσίαση του βιβλίου δεν πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο. Έγινε όμως του βιβλίου του Μαλέλη. Και ως ιθαγενείς ανδριώτες που αναζητούν αναγνωρισιμότητα γεμίσανε το θέατρο στον άποικο συγγραφέα που απέκτησε εξουσία λόγω τηλεόρασης. Για αυτόν που η Άνδρος πέρα από τόπος διακοπών είναι και ανεξέλεγκτης "μπίσνας". Η ξενομανία μας χαρακτηρίζει ως ζαβαντριώτες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή