Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΒΟΥΡΚΩΤΗ [διαρκής ενημέρωση]

ΕΣΒΗΣΕ Η  ΦΩΤΙΑ 
Βουρκωτής - Πιτροφού


Το μέτωπο της φωτιάς γύρω στα μεσάνυχτα
Η πυρκαγιά ξεκίνησε χθες το απόγευμα (Σάββατο 10 Αυγούστου), στην κορυφογραμμή  της Βουρκωτής, ανάμεσα στις περιοχές "Μελιό" και "Βασιλικό", βορειοδυτικά των Εβρουσιών, δημιουργώντας  πολύ μεγάλο μέτωπο. Το πρωϊ (σήμερα)  δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα επιχείρησαν κατάσβεση, αλλά  αποχώρησαν άπραγα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, έντασης  7-8 Μποφώρ και της έλλειψης ορατότητας λόγω του καπνού και της ομίχλης.
 
Η εικόνα που αντίκρισαν στην αυγή της μέρας τα
πυροσβεστικά  αεροπλάνα, που ο καιρός, ο πυκνός καπνός
 και η ομίχλη τα εμπόδισαν να δράσουν
Στην επιχείρηση κατάσβεσης  έσπευσαν από το βράδυ του Σαββάτου πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής και των Εθελοντών  Δασοπυροσβεστών στην κορυφογραμμή  της Βουρκωτής και  επίσης  το σύνολο του στόλου τους.  
Το πρωϊ της Κυριακής η φωτιά βρίσκεται  κοντά στην περιοχή "Φλέα" στο βουνό πάνω από τον Επάνω Πιτροφό  και την Μελίδα και το έργο της κατάσβεσης αναμένεται δύσκολο λόγω των ισχυρών ανέμων και της βλάστησης.
Πυροσβέστες και εθελοντές δασοπυροσβέστες με όλες
τις δυνάμεις τους στον έλεγχο της φωτιάς
Η φωτιά καίει εκτάσεις με φρύγανα και δεν κινδυνεύει οικισμός προς το παρόν. 
Η φωτιά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εκτιμάται ότι προέρχεται από εμπρησμό. Στην συγκεκριμένη δύσβατη περιοχή, που ξέσπασε η φωτιά, είχε καεί ξανά πριν τρία χρόνια...!

11:00' Πυκνοί καπνοί καλύπτουν τον Πιτροφό, μοιάζει σαν να καίγεται, αλλά η φωτιά είναι ακόμα μακρυά, δεν κινδυνεύει άμεσα.
Το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς και οι δυνατοί άνεμοι καθιστούν υπερβολικά δύσκολο το έργο των επίγειων δυνάμεων έστω και μερικώς να την τιθασεύσουν.
Οι καπνοί αρχίζουν να πλησιάζουν τον Άνω Πιτροφό

12:00' Η φωτιά έφτασε στον Άνω Πιτροφό. Βρίσκεται σε εξέλιξη η εκκένωση του χωριού από τους κατοίκους. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης δίνουν υπέρμετρο αγώνα να προστατευθεί το χωριό. Οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν έργο των πυροσβεστών, των δασοπυροσβεστών και των κατοίκων που με λάστιχα ποτίσματος καταβρέχουν τις οικίες και τον περιβάλλοντα χώρο τους για να σώσουν τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους... 
Το τοπίο γίνεται πιο θολό

13:00' Η φωτιά είναι μέσα στον οικισμό του Άνω Πιτροφού. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για καταστροφή οικιών. Δεν υπάρχουν τραυματίες ή να προξενήθηκαν σε κάποιους έντονα αναπνευστικά προβλήματα  που να χρειαστούν άμεση ιατρική παρέμβαση ή μεταφορά στο Κέντρο Υγείας. 
Στην κατάσβεση της φωτιάς έχουν προστεθεί δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. 
Η αντιμετώπιση της φωτιά στον οικισμό είναι αποκλειστικό έργο των επίγειων δυνάμεων.
Η φωτιά έφτασε στο χωριό

13:30' Έχει διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο από και προς την Χώρα στην στροφή του Κασιδώνη, στον Πιτροφό. Τα πυροσβεστικά ελικόπτερα (τύπος "Μύγας") κάνουν διαρκώς ρίψεις νερού στις παρυφές του οικισμού.
Πυροσβεστικό ελικόπτερο με ρίψεις νερού
προσπαθεί να τιθασεύσει την ορμή της φωτιάς

13:45' Όλες οι επίγειες δυνάμεις αποτελούμενες από πυροσβέστες, εθελοντές δασοπυροσβέστες και κατοίκους βρίσκονται μέσα στον οικισμό του Άνω Πιτροφού. Κυριολεκτικά παλεύουν με τεράστιες φλόγες στην προσπάθεια τους να τις δαμάσουν. Να προστατεύσουν την περιουσία των κατοίκων του χωριού που το έχουν εκκενώσει.
Η φωτία διασχίζει τον Άνω Πιτροφό
Τα εναέρια μέσα έχουν έχουν να εμφανιστούν περίπου 20'. Προφανώς δυσκολεύονται να δράσουν λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. 

14:00'  Ρίψεις νερού από τα ελικόπτερα ξεκίνησαν πάλι αυτήν τη στιγμή. Πεζοπόρο κλιμάκιο από την Τήνο καταφθάνει να ενισχύσει τις επίγειες δυνάμεις. Δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές κτιρίων. 
Καίει σε αυλή σπιτιού

14:15' Άνοιξε ο δρόμος Χώρας-Γαυρίου. Οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι η ορατότητα είναι περιορισμένη. Να έχουν τα παράθυρα των αυτοκινήτων κλειστά διότι ο καπνός είναι πολύς. 
Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν πάλι τις ρίψεις νερού λόγω καιρού.
Ελικόπτερο "Σούπερ Πούμα" με πυροσβεστικό
 κλιμάκιο προσγειώνεται στο ελικοδρόμιο
[φωτο Αντώνης Οικονόμου]

16:00 Η φωτιά βρίσκεται στον Κάτω Πιτροφό, αφού πέρασε τον επαρχιακό δρόμο. Η φορά και η ανεξέλεγκτη δύναμή της θα την οδηγήσουν προς το Ζαγανιάρι. 
Οι πιλότοι των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων με διακοπές που κυρίως οφείλονται στις καιρικές συνθήκες συνεχίζουν τη δράση τους. Κυριολεκτικά οι άνθρωποι υπερβάλλουν εαυτόν.
Αποβιβάστηκαν 12 πυροσβέστες [φωτο Αντώνης Οικονόμου]
Τις επίγειες δυνάμεις ενίσχυσε και πυροσβεστικό κλιμάκιο από την Σύρο. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, που δεν μπορέσαμε να διασταυρώσουμε επαρκώς, ότι κατέφθασε και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.
Το έργο της κατάσβεσης λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης για τον καλύτερο συντονισμό υψηλόβαθμα στελέχη της πυροσβεστικής έχουν καταφτάσει στο νησί.
Καταστροφές σπιτιών δεν έχουν αναφερθεί. Οι ηρωικές προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών μέσων απέτρεψαν φαίνεται την καταστροφή τους από τον πύρινο εφιάλτη. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι φλόγες έφτασαν μέχρι τις αυλές.
45' αργότερα οχήματα τους μεταφέρουν στο μέτωπο της φωτιάς
 [φωτο Αντώνης Οικονόμου]

17:00  Οι επίγειες δυνάμεις, των πυροσβεστών, των δασοπυροσβεστών με το σύνολο του στόλου τους στον οποίο έχουν προστεθεί και όλες οι υδροφόρες του Δήμου και κάτοικοι συνεχίζουν την τιτάνια προσπάθειά τους να σταματήσουν την φωτιά που έχει κατεύθυνση προς το Ζαγανιάρι και την Σταυροπέδα.
Το μέτωπο προς το Ζαγανιάρι φαίνεται να ελέγχεται σε αντίθεση με αυτό της Σταυροπέδας που συνεχίζει την καταστροφική του πορεία.
Κυριολεκτικά σε οριακές συνθήκες οι πιλότοι με
 αυταπάρνηση μετέχουν στην κατάσβεση της φωτιάς
 [φωτο Αντώνης Οικονόμου]
Εκτρεφόμενα ζώα δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι κάηκαν. Είδαμε ιδιοκτήτες τους μόλις φάνηκε ο καπνός, η ένδειξη ότι η φωτιά πάει προς το μέρος τους, τα πήραν και τα πήγαν σε ασφαλή τοποθεσία. Άγνωστο παραμένει αν η φωτιά κατέστρεψε στάβλους ή αποθήκες ζωοτροφών. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να βρεθεί λύση για την εκτροφή των ζώων.

Άνω Πιτροφός τρομακτική εικόνα
17:30 Αυτή την ώρα μεγάλη εστία φωτιάς καίει ψηλά στο "Σκανταλόρεμα" και μικρότερες εστίες στον Επάνω Πιτροφό. Απειλήθηκαν σπίτια μέχρι τον αμαξωτό δρόμο του Κάτω Πιτροφού, αλλά ευτυχώς δεν κάηκαν, παρά μόνο κήποι, ελαιόδενδρα και αυλές. Μεγάλος καπνός από την κατάσβεση έχει κατακλύσει το χωριό του Πιτροφού. Οι ισχυρότατοι άνεμοι εμποδίζουν το έργο της κατάσβεσης και τα δύο αεροπλάνα που ήρθαν προς το μεσημέρι. Αυτή την ώρα επιχειρεί ένα ελικόπτερο και πραγματοποιεί καίριες ρίψεις νερού και όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής και του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών και έχουν ενισχυθεί με δύναμη και από την Τήνο και την Σύρο.
Η φωτιά φτάνει στον Επαρχιακό δρόμο στο όριο
με τον Κάτω Πιτροφό
Ο εμπρησμός από πρόθεση μάλλον για την καλυτέρευση δήθεν των βοσκοτόπων, εντοπίζεται ως αιτία της πυρκαγιάς και προκάλεσε τεράστια οικολογική και αστική καταστροφή.       Πυροσβέστες με πέντε πυροσβεστικά οχήματα επιβιβάστηκαν αυτή τη στιγμή στο πλοίο ΘΕΟΛΟΓΟΣ για να ενισχύσουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης


Γιγαντιαίες φλόγες σπέρνουν τον όλεθρο...
[φωτο: Πολυχρόνης Κατσαρής]
18:21  Ανεξέλεγκτο το μέτωπο που κατευθύνεται προς Μελίδα. Ιδιαίτερα απειλητικό αφού υπάρχει πυκνή βλάστηση ιδιαίτερα στην ρεματιά πριν τον οικισμό.
Το άλλο μέτωπο που κατευθύνεται προς το Βακόνι λόγω της αραιής βλάστησης με την βοήθεια των εναέριων μέσων μπορεί να ελεγχθεί. Στην κατάσβεση αυτή την στιγμή από αέρος υπάρχουν μόνον τα ελικόπτερα.
Καθησυχάζουμε τους Ανδριώτες της διασποράς, κυρίως από Αμερική και Καναδά καθώς και αυτούς της Αθήνας. Δεν έχουν καεί σπίτια στον Πιτροφό, παρά μόνο κήποι, ελαιόδενδρα και αυλές.  Η πληροφορία αυτή έχει διασταυρωθεί από πολλές πηγές.


Τα πυροσβεστικά από την Αθήνα κατά την αποβίβασή
τους στο Γαύριο
20:24 Έφτασαν τα πέντε πυροσβεστικά από την Αθήνα στο Γαύριο με το ΘΕΟΛΟΓΟΣ. Κατευθήνθηκαν αμέσως προς την εστία της φωτιάς.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές μικροεστίες στο Ζέννιο και υπάρχει ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος να αναζωπυρωθούν και να δημιουργήσουν προβλήματα. 
Η φορά του ανέμου εγκυμονεί κίνδυνο στο μέτωπο που κατευθύνεται προς τις Μαίνητες. Τα επίγεια τμήματα συνεχίζουν να δίνουν άλλη μια μάχη αυταπάρνησης για να την ελέγξουν.
Από την πυροσβεστική δράση αποτροπής της
 φωτιάς να περάσει τον επαρχιακό δρόμο
[φωτο: Πολυχρόνης Κατσαρής]

21:05 Το μοναδικό δυνατό μέτωπο είναι αυτό που έχει κατεύθυνση προς Μαίνητες, είναι όμως μερικώς ελεγχόμενο. Πιστεύεται με την πτώση των ανέμων και με τις νέες ενισχύσεις θα ελεγχθεί σύντομα. Ο κίνδυνος για το χωριό Μαίνητες είναι απόμακρος.
Μεγάλη αναζωπύρωση έχουμε στην Μελίδα. Ενισχύεται η ομάδα πυρόσβεσης για την καταστολή της φωτιάς. 
Στιγμιότυπο από την διάσωση του σχολείου του Πιτροφού
Η φωτιά έχει πλησιάσει, καίει ήδη το πίσω δέντρο.

22:40 Τα μέτωπα της φωτιάς σβήστηκαν
 όλα! Το μοναδικό πρόβλημα είναι οι μικροεστίες φωτιάς. Αυτές που σε ανύποπτη στιγμή αναζωπυρώνουν με την βοήθεια του ανέμου και δημιουργούν εστίες πυρκαγιάς. 
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι διασκορπισμένες σε όλο το τεράστιο εύρος της καμένης γης. Με την προσθήκη και των ξεκούραστων ενισχύσεων, αισιοδοξούν να σβήσουν ή έστω να περιορίσουν τις μικροεστίες.  



Εθελοντής δασοπυροσβέστης με ψυχραιμία, γενναιότητα
και αποφασιστικότητα σβήνει τις φλόγες που
προσπαθούν να κυκλώσουν το σχολείο σώζοντάς το
23:30 Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις με το στόλο τους βρίσκονται σε επιφυλακή στην καμένη έκταση επιτηρώντας το χώροΠαράλληλα θα σβήνουν τις μικροεστίες φωτιάς και αν χρειαστεί να επέμβουν άμεσα, σβήνοντας κάθε αναζωπύρωση.
 
Στιγμιότυπο σαν αυτό ευχόμαστε να μείνει ως
αποτρεπτική ανάμνηση... [φωτ. Πολυχρόνης Κατσαρής]








ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 9:45 Οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν σε επιφυλακή. Σποραδικές αναζωπυρώσεις εκδηλώνονται σε πολλά σημεία της μεγάλης καμένης έκτασης. Οι παρεμβάσεις άμεσες για την κατάσβεσή τους. 
Υπάρχει σκέψη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, να κληθεί εναέριο μέσο πυρόσβεσης μέσα στην μέρα (ήλθε ελικόπτερο). Να συμβάλει και αυτό στην γρηγορότερη κατάσβεσή τους. Ευνοϊκή μέρα για πτήσεις αφού έχουν πέσει οι άνεμοι.
Συνεργεία της ΔΕΗ από το πρωί βρίσκονται στον Πιτροφό για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου στην περιοχή.
Οι κάτοικοι μετράνε τις καταστροφές. Ευτυχώς στην πύρινη λαίλαπα που δέχθηκε το χωριό οι απώλειες είναι σχετικά περιορισμένες. Εκείνο που δέχθηκε σοβαρό πλήγμα είναι το περιβάλλον το οποίο θα χρειαστεί χρόνια για να επανέλθει.

11 σχόλια:

  1. ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΩ ΠΥΤΡΟΦΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο για την ενημέρωση.Αγωνιούμε για τη φωτιά.Αδιανόητο να καούν τα πανέμορφα χωριά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο δρομος για χωρα ειναι ασφαλης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα συγχαρητήρια μου για την ενημέρωση που δίνετε. Χωρίς να φέρνετε απόγνωση και πανικό στον κόσμο δίνετε τις ειδήσεις στην πραγματική τους διάσταση. Παρουσιάζετε την τραγωδία χωρίς υπερβολικές εξάρσεις.
    Στην ξαδέλφη μου στην Αμερική της σύστησα να μπαίνει στο σάιτ σας να μαθαίνει για την φωτιά αφού και γω εσάς χρησιμοποιώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιστεύω ότι η αιτία της φωτιάς είναι εμπρησμός για να δημιουργήσουν βοσκότοπους. Ο ανόητος που έκανε την ηλιθιότητα αυτή πρέπει να τιμωρηθεί. Η καλύτερη τιμωρία μέχρι να βρεθεί είναι να απαγορευτεί η βόσκηση σε όλα τα καμένα. Το πρόβλημα είναι ποιά υπηρεσία θα ασχοληθεί με την φύλαξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. if the fire is indeed from arson then criminal charges should be pressed against the person who did this. burning Andros so one can have space for his goats to feed is not a solution..it has to be STOPPED.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I agree with you 100%. I presume the courts will weigh out the damage to environment to tourism to property and to human and animal life before these charges are set as a paradigm to any ambitious future arsonist....Also if this arsonist act was an intentional one and since there was a similar fire set in the area 3 years ago, I do not think is difficult to investgate this event after taking into account who could have been profited with this fire. I don't think there are too many people that may have been profited with this fire. The question is, are the Greek authorities really determined to spend some time into this and catch the arsonist?

      Διαγραφή
  7. Η 'Ανδρος είναι δυστυχώς στο έλεος των βοσκών. Ευθύνονται για καταστροφές, ερήμωση, πυρκαγιές. Αυθαιρετούν ανοίγοντας πόρτες κήπως όταν οι ιδιοκτήτες απουσιάζουν και χωρίς καμμιά συνείδηση βάζουν κοπάδι να βοσκήσει για να κερδίσουν δύο ημερών τροφή. Αφήνουν δε πίσω τους καταστροφή αδιαφορώντας πλήρως για την περιουσία και -κυρίως τον κόπο- των ιδιοκτητών. Αλλωστε, η ερήμωση της Βόρειας Ανδρου είναι έργο τους διότι δεν δικαιολογείται να υπάρχουν τόσα ρέματα και ρυάκια και παρόλα αυτά να είναι έρημο το τοπίο. Ιδίως τα κατσίκια δεν αφήνουν τίποτε. Καταστρέφουν τη γή για 200 χρόνια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. συγχαρητηρια σε ολους τους διαχειριστες του blog που απο την πρωτη στιγμη και με συνεχεις αναρτησεις μας ενημερωνατε για την μεγαλη πυρκαγια..ξερωντας κι εμεις που δεν ειμαστε στην ανδρο τι συνεβαινε στο νησι...η ευχη μου ειναι να πιαστει ο εμπρηστης αυτος και να οδηγηθει στην φυλακη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στο Παλαιστου με θρασος εκοψαν την περιφραξη και εβαλαν τα ζωα να φανε τα λουλουδια απο ΚΗΠΟ σπιτιου.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

    ΚΑΤ ΑΡΧΑΣ ΣΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ ΣΑΣ

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΣΤΕΙΟ ΝΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΛΙΓΟΣΤΟΙ ΒΟΣΚΟΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

    ΦΤΑΙΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ

    ΠΕΡΠΑΤΗΣΑ ΛΙΓΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ. ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΜΕΝΩΝ ΧΩΡΑΦΙΩΝ ΓΕΜΑΤΑ ΒΑΤΑ ΚΑΙ ΞΕΡΟΧΟΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΟ

    ΕΠΙΣΗΣ ΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ; ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΡΟΜΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΧΩΡΑΡΙΟΥ ΤΟΥ.

    Γεια ας

    Ι.Π.1945

    ΑπάντησηΔιαγραφή