Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΦΤΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙ

ΕΣΒΗΣΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ

Κάηκαν χιλιάδες στρέμματα γης  σώθηκαν ξενοδοχειακές μονάδες και σπίτια

Φωτιά ξέσπασε στις 2:00 το πρωί στις Γίδες η οποία πήρε μεγάλες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Τα αίτιά της οφείλονται σε εμπρησμό σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις. 
 Στην κατάσβεσή της  βρίσκεται το σύνολο της Πυροσβεστικής δύναμης και η σημαντική δύναμη σε πρόσωπα και εξοπλισμό του Συλλόγου Εθελοντών Πυροσβεστών (ΣΕΔΑ). 
Οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν ότι οι καταστροφές περιορίζονται σε χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Η φωτιά αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στο Κυπρί.
Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φωτιάς έχει ζητηθεί η ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων από εναέρια μέσα πυρόσβεσης.
14:55. Κατέφθασε το πυροσβεστικό ελικόπτερο με ανώτατο αξιωματικό και αναμένονται  τα αεροπλάνα. Ενισχύσεις με πεζοπόρες δυνάμεις πυρόσβεσης έρχονται από Τήνο και Σύρο.
Η φωτιά πλησίασε τα πρώτα σπίτια στο Κυπρί. Τα επίγεια μέσα δίνουν ηράκλεια ¨μάχη" να προστατεύσουν τις περιουσίες των πολιτών.

15:43 Μόλις αντικρίζουμε να καταφθάνει το αεροπλάνο της πυρόσβεσης! Η φωτιά βρίσκεται στον οικισμό του Κυπρί. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνιο αγώνα η φωτιά να περάσει ανάμεσα από τις κατοικίες, τις επιχειρήσεις και τις ξενοδοχειακές μονάδες ώστε να μην κινδυνεύσουν.
16:27 Το μήκος του πύρινου μετώπου φτάνει τα 3.000 μέτρα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις σταμάτησαν την φωτιά λίγες δεκάδες μέτρα πριν το ξενοδοχείο ΠΕΡΑΚΗ . Στον οικισμό Κυπρί κατακαίει τις αυλές και τους κήπους σπιτιών. Οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και οι κάτοικοι  δίνουν τιτάνιο αγώνα να αποτρέψουν τη φωτιά ώστε να μην καούν τα σπίτια.

16:38 Συνεχίζονται οι προσπάθειες πυρόσβεσης. Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων από και προς Χώρα για την διευκόλυνση των κινούμενων πυροσβεστικών μέσων και την αποφυγή ατυχήματος.  
16:54 Διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της καταστροφής του δικτύου διανομής στην περιοχή Γαυρίου.

17:25 Συνεχίζει τις πτήσεις ρίψης νερού, το αεροπλάνο μέσα στην κοιλάδα του Κυπρί, όπου μαίνεται η φωτιά.
17:28 Έχει απομακρυνθεί ο κόσμος από την παραλία της Ψιλής Άμμου και μεταφέρθηκαν προς τον Άγιο Πέτρο.
Όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες στο Κυπρί έχουν απομακρύνει με την βοήθεια της Αστυνομίας, προς το Γαύριο, τους τουρίστες για την αποφυγή ανθρώπινου ατυχήματος.
17:35 Oι επίγειες δυνάμεις Πυροσβεστικής και Εθελοντών έχουν ρίξει όλο το βάρος μέσα στις κατοικίες στο Κυπρί.
17:44 Άνοιξε ο δρόμος για τα αυτοκίνητα προς την Χώρα και διερχόμενοι τώρα, κοιτώντας αριστερά προς την πλαγιά του Κυπρί, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για μεγάλη καταστροφή.
Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις σβήνουν εστίες για την αποφυγή αναζωπύρωσης αν και έχουν καεί τα πάντα γύρω από τις κατοικίες και τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που διαθέτει αυτή η περιοχή.
18:00 Ο πιλότος του ελικοπτέρου  πραγματικά υπερβάλλει εαυτόν, και ρίχνει νερό,ώστε να σβήσουν τα μέτωπα, ανάμεσα στα σπίτια που τώρα αντικρίζουμε  μέσα σε καπνούς από σύννεφα να ξεπροβάλλουν μαυρισμένα και γύρω-γύρω τους, όλα να είναι καμμένα.
18:20 Αντικρίζουμε τα σπίτια,τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που ευτυχώς δεν έχει καεί κανένα, πλην των εξωτερικών τους χώρων, που σε πολλά σημεία τους έφτασε η φωτιά, μια ανάσα, αλλά οι επίγειες δυνάμεις έσβηναν με αυτοθυσία.
Αφίχθηκε με το πλοίο της γραμμής πεζοπόρο κλιμάκιο από την Τήνο,για να συνδράμει στην κατάσβεση, τις δικές μας δυνάμεις.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται κλιμάκια από την Σύρο και την Αθήνα, αναμένοντας εντολή από τον παρεβρισκόμενο επικεφαλής της Πυροσβεστικής.
18:30 Σβήστηκε η φωτιά στο Κυπρί, αποκαταστάθηκε το δίκτυο ηλεκτροδότησης στην περιοχή και στο Γαύριο.
Στο σημείο θα παραμείνουν οι άνδρες της πυροσβεστικής,για την αποφυγή αναζωπύρωσης τυχόν μικρών εστιών που σιγοκαίουν.

Φωτογραφίες από την πυρκαϊά:



Ώρα 15:50  Η φωτιά μαίνεται στο Κυπρί.
Ωρα 15:31 Η φωτιά βρίσκεται στον οικισμό του Κυπρί
















3 σχόλια: