Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ

Εξέχοντες σύγχρονοι καλλιτέχνες στις προκλήσεις της εποχής 

Ο εικαστικός θεσμός «ΠΛΟΕΣ» παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, για 19η συνεχή χρονιά, με τη συνέπεια, την ποιότητα και την ανανεωτική του διάθεση, προβάλλοντας το έργο σημαντικών νεοελλήνων, σύγχρονων δημιουργών, οι οποίοι μέσα από τη ζωγραφική και τη γλυπτική τους, απαντούν στις προκλήσεις της εποχής μας, με πρωτοτυπία, χιούμορ, φαντασία, σαρκασμό, κριτική διάθεση και συνειδησιακή αφύπνιση, αναγκαίες προϋποθέσεις για τις δύσκολες μέρες που διανύουμε.
Η βασική συνέπεια που χαρακτηρίζει τον θεσμό «ΠΛΟΕΣ», είναι ότι από τότε που άρχισε να λειτουργεί (το 1995) μέχρι και σήμερα, δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τους στόχους  του, που είναι οι εκθέσεις (μαζί με δίγλωσσους συνοδευτικούς  τους Καταλόγους), που υποδεικνύουν τις διαρκώς διευρυνόμενες αντιλήψεις (αισθητικές κι εννοιολογικές) των ποικίλων εκδοχών και συνδυασμών του μεταπολεμικού ρεαλισμού, μιας αρχικά παρεξηγημένης εκφραστικής τάσης, από τα άλλα κινήματα της πρωτοπορίας. 
Τα ενδιάμεσα ωστόσο χρόνια που πέρασαν, όχι μόνο δικαίωσαν τις αντοχές, την πολυμορφία, τη δυναμική και την ευελιξία του ρεαλισμού (όχι απαραιτήτως και μόνον ανθρωποκεντρικού), αλλά απέδειξαν την πολυεπιπεδικότητα της «γλώσσας» του (συμβολικής, μεταφορικής, αλληγορικής), την ισχυροποίηση των ιδιωματισμών της πλοκής του, καθώς και τον διεθνικό του πλέον χαρακτήρα.
Κάθε χρονιά οι «ΠΛΟΕΣ» έχουν κι έναν υπότιτλο, με βάση τον οποίο έχουν επιλεγεί τα έργα των καλλιτεχνών για τη συγκεκριμένη εκθεσιακή κι ετήσια παρουσίασή τους, προκειμένου να διαμορφώνουν διαλεκτικές σχέσεις μεταξύ τους και με τον κόσμο.
Εφέτος, ο υπότιτλος που αφορά τους 19ους «ΠΛΟΕΣ» είναι «In medias res / Στον πηγαιμό για την Ιθάκη». Ο υπότιτλος αυτός χαρακτηρίζει το μέσο των δυσχερών καταστάσεων τις οποίες οδυνηρά βιώνουμε και καθημερινά διανύουμε, προσβλέπουμε να φτάσουν οι «πλόες» της ζωής μας, με επαναπροσδιοριζόμενες τις ανθρωπιστικές μας αξίες, για την αυριανή μας πολιτισμική (και όχι μόνον) επιβίωση. 
Το πρώτο μισό του  υπότιτλου, συμπληρώνει άλλωστε και διευκρινίζει το δεύτερο, το οποίο λειτουργεί παραλλήλως και ως τιμητική μνεία στο επετειακό έτος Καβάφη, που εφέτος στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως γιορτάζει, μέσα από την δική του πολυσήμαντη και πολυδύναμη Ιθάκη, όπως εμπνευσμένα την εκφράζουν τα έργα των 20 καλλιτεχνών που συμμετέχουν.
Οι σύγχρονοι δημιουργοί είναι (αλφαβητικά): Βασίλης Αβραμίδης, Ιουλία Βεντίκου, Βίκυ Γεωργιοπούλου, Μαρία Γιαννακάκη, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Τίνα Καραγιώργη, Ιωάννα Καφίδα, Ηλίας Καφούρος, Νίκος Λαγός, Αφροδίτη Λίτη, Αντώνης Μιχαηλίδης, Βάλλυ Νομίδου, Θανάσης Παναγιώτου, Νίκος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Λυδία Στατήρη, Γιώργος Τσεριώνης, Κωνσταντίνος Φαζός, Γιώργος Φερέτος, Μανώλης Χάρος.
Σκεπτικό, επιλογή έργων, κείμενα, επιμέλεια έκθεσης και συνοδευτικού Καταλόγου το ανέλαβε η Αθηνά Σχινά.
Η διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 27 Ιουλίου (ημέρα εγκαινίων) μέχρι 29 Σεπτεμβρίου και η είσοδος είναι ελεύθερη. Λειτουργεί καθημερινά, πλην της Τρίτης τις ώρες: 10:00 με 13:30 και 18:30 με 21:30.

1 σχόλιο: