Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΝΕΩΝ

Έγινε το 3ημερο, 5-6-7 Ιουλίου στην Αμοργό, η τρίτη σε επίπεδο Περιφέρειας Μουσική Συνάντηση Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου.
Η συμμετοχή και η αντιπροσωπευτικότητα των νησιών μας, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αφού συγκεντρώθηκαν γύρω στους 120 νέους μουσικούς και συνοδούς τους από 17 νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
Περισσότεροι από 100 νέοι μουσικοί - ηλικίας από 7 μέχρι και 21 ετών - από 15 τουλάχιστο νησιά του Νοτίου Αιγαίου, συμμετείχαν σε αυτή τη μεγάλης εμβέλειας μουσική πρωτοβουλία της Περιφέρειας.
Η όλη διοργάνωση έγινε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων) με την συμμετοχή του Δήμου Αμοργού και των τοπικών πολιτιστικών και επαγγελματικών φορέων και είχε την επιστημονική υποστήριξη του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων του Φοίβου Ανωγειανάκη
Η συνάντηση περιλάμβανε τέσσερεις μουσικές παρουσιάσεις, στη Χώρα, στην Αρκεσίνη, στην Αιγιάλη και στα Κατάπολα αντίστοιχα.  
Παρουσίασαν πολύμορφα σχήματα όπου τα λαϊκά νησιώτικα όργανα (βιολί, λαούτο, τσαμπούνα, τουμπί, τουμπελέκι, σαντούρι, κανονάκι) έδωσαν με ποικίλους τρόπους χαρακτηριστικά δείγματα της μουσικής παράδοσης του Αιγαίου.
Βαγγέλης Τριανταφυλλάκης
Η παράλληλα  ανταλλαγή πλούσιων εμπειριών ενδυνάμωσε για μιαν ακόμη φορά στο σύνολό της την ήδη συγκροτημένη ιδιότυπη πολιτιστική κοινότητα των νέων του Νοτίου Αιγαίου και έδωσε υπόσχεση ότι του χρόνου θα έχει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία και συμμετοχή των νέων μουσικών μας.
Υπεύθυνος συνοδός για τα παιδιά της Άνδρου ήταν ο δάσκαλος των περισσοτέρων, ο παραδοσιακός μουσικός Ευάγγελος Τριανταφυλλάκης.
Τα μικρά παιδιά της Άνδρου παρουσίασαν τις δεξιότητες στα όργανα που ασκούνται μόνα τους ή σε ντουέτα παίζοντας σκοπούς όπως είναι η "Σαμιώτισσα", η "Ψαρόβαρκα", και  "Κάτω στο γιαλό".
Τα μεγάλα παιδιά οι: Τάσος Χαζάπης, Κωνσταντίνα Γιαννίση, Μικέλα Μάνεση και Ιωάννα Ρήγα παρουσίασαν ως ομάδα τέσσερις σκοπούς της Άνδρου (Ποταμός, Συρτό Πολίτικο, και τους Μπάλλους σε ντο μινόρε και Ντο ματζόρε). Η άνεση του παιξίματος και η "γλυκύτητα" των Ανδριώτικων σκοπών που αποδόθηκαν σωστά έκαναν τα παιδιά να ξεχωρίσουν.  Αν η διοργάνωση είχε βραβεύσεις είναι βέβαιο ότι θα διεκδικούσαν την πρώτη θέση. Διαπίστωση που βγαίνει από τον ενθουσιασμό που εκδήλωσαν οι παρευρισκόμενοι μετά τις αποδόσεις των κομματιών τους.  Συγκίνησαν και τους ειδικούς αλλά και τους θεατές! 
Oι συμμετέχοντες νέοι μουσικοί από την Ανδρο ήταν:
ΧΑΖΑΠΗΣ ΤΑΣΟΣ - Βιολί
ΓΙΑΝΝΙΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ - Σαντούρι
ΜΑΝΕΣΗ ΜΙΚΕΛΑ – Σαντούρι, Βιολί
ΡΗΓΑ ΙΩΑΝΝΑ - Σαντούρι
ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – Σαντούρι
ΣΟΥΣΟΥΔΗ ΦΛΩΡΑ – Σαντούρι 
ΞΑΝΘΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ – Σαντούρι
ΞΑΝΘΟΥ ΙΩΑΝΝΑ - Σαντούρι 
ΠΑΝΤΕΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – Βιολί 
ΜΑΜΑΗ ΑΘΗΝΑ – Τουμπί 
ΜΑΜΑΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ – Τσαμπούνα, Λαούτο 
ΨΩΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ – Βιολί 
ΣΤΑΥΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – Βιολί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου