Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


 ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
 ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλεται για την παραπέρα ανάπτυξη των νησιώτικων επιχειρήσεων με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με την παράλληλη οικονομική τους στήριξη.
Να σημειωθεί ότι προσδοκάται η βελτίωση της ρευστότητας των νησιώτικων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού αυτήν την στιγμή υπάρχουν 11 ενεργά προγράμματα  που εντάσσονται στο ευρύτερο πεδίο του ΕΣΠΑ.
Είναι μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων, που είχαν σχεδιαστεί στο παρελθόν, αλλά δεν τέθηκαν σε λειτουργία λόγω της οικονομικής κρίσης και τώρα επανασχεδιάστηκαν και εισέρχονται σε φάση εφαρμογής τους.
Αφορά, τον σχεδιασμό δράσης, με διαθέσιμα από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ), που εστιάζεται, στην ενίσχυση,την στήριξη επιχειρήσεων του ευρύτερου τουριστικού τομέα που λειτουργούν στα νησιά.
Στόχος είναι η αναβάθμιση και διαφοροποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών με παρεμβάσεις ύψους 10.000 έως 30.000€ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Η δράση απευθύνεται σε επιχειρήσεις που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό, σε όλα τα νησιά όπως: ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις εστίασης, τουριστικά πρακτορεία και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ και θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα, άλλες επιχειρήσεις ειδικών μορφών τουρισμού, επιχειρήσεις μεταποίησης τοπικών προϊόντων τουριστικού ενδιαφέροντος, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης.
Μέσα από την δράση αυτή, παρέχονται  δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους (μηδενικό επιτόκιο) για την υλοποίηση ενεργειών εκσυγχρονισμού, ανακαίνισης, αισθητικής βελτίωσης και κάλυψης λειτουργικών αναγκών επιχειρηματικής ανάπτυξης των νησιωτικών επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της συνολικής ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος.
Για παράδειγμα: ανανέωση εξοπλισμού, διαμόρφωση-αναβάθμιση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, προώθηση τοπικών προϊόντων (πχ «Ελληνικό πρωινό»), δικτύωση για προμήθειες και προβολή, διαμόρφωση χώρων υποδοχής τουριστών για παρακολούθηση παραγωγικής διαδικασίας (ενδυνάμωση εμπειρίας τουρίστα), πωλητήριο τοπικών προϊόντων, περιβαλλοντική αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και ηλεκτρικών συσκευών κλπ.
Επιχειρείται, η κάλυψη του συνόλου των επιχειρήσεων, ακόμη και αυτών που δεν καλύπτονται από τα τρέχοντα προγράμματα άμεσων ενισχύσεων προκειμένου, μέσω απλούστερων και ταχύτερων διαδικασιών να δοθούν δάνεια για δαπάνες επενδυτικές και λειτουργικές.
Στο πρόγραμμα μπορούν να εντάσσονται τόσο υπό ίδρυση, όσο και υφιστάμενες επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες χρηματοδότησης  είναι απλοποιημένες, ούτως ώστε να μπορούν να υπαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, χωρίς περιττά έξοδα και χρονοβόρες διαδικασίες.
 Απαιτείται:
 α) ένα απλό business plan (σχέδιο επιχειρηματικής ανάπτυξης), το οποίο θα είναι σε θέση να συμπληρώνει άμεσα ο ίδιος ο επιχειρηματίας.
 β) η κάλυψη των τραπεζικών κριτηρίων για την δανειοδότηση της επιχείρησης.
Υπενθυμίζεται ότι, η αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου είναι καθοριστικοί παράγοντες της τουριστικής, αλλά και της γενικότερης ανάπτυξης της Ελλάδος  δεδομένου ότι στα νησιά παράγεται το 60% του συνολικού τουριστικού ΑΕΠ της χώρας.
Η δράση αυτή εντάσσεται σε μια συνολικότερη προσπάθεια για αναβάθμιση της παρεχόμενης ποιότητας και διαφοροποίηση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ελληνικοί νησιωτικοί προορισμοί.
Καταβάλλεται αυτήν την φορά, προσπάθεια για διαφοροποίηση της τουριστικής εικόνας των νησιών, αξιοποιώντας περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς πόρους πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα, την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων που θα δίνουν έμφαση στη ποιότητα και στη χρήση τοπικών αγροτικών προϊόντων.
Την υποστήριξη των αυτοδιοικήσεων για αναβάθμιση των υπηρεσιών τους στον τουρισμό, την διατήρηση και αξιοποίηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ως κρίσιμου στοιχείου με την ανάδειξη της ταυτότητας του κάθε νησιού ξεχωριστά μέσα στο πλαίσιο του μοναδικού παγκόσμια ελληνικού αρχιπελάγους.

1 σχόλιο:

  1. Χρήσιμη ενημέρωση. Το σπουδαίο σε αυτή την χρηματοδότηση είναι είναι ότι δεν χρειάζεται να πάμε στα ειδικά γραφεία. Φτιάχνουμε μόνοι μας το αυτονόητο. Να ελπίσω αυτοί που το αξιολογούν να έχουν νοοτροπία ευρωπαϊκή και όχι οθωμανική. Να προχωρήσουμε ως κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή