Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΡΟΒΑΤΟΥ

Τοπικές Ποικιλίες Άνδρου
 Το Επόμενο Βήμα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απροβάτου διοργανώνει εκδήλωση διαλόγου με θέμα: "Τοπικές Ποικιλίες Άνδρου - Το Επόμενο Βήμα" την Τετάρτη 31 Ιουλίου, ώρα 20.00 στον Πολυχώρο Απροβάτου, (πρώην Δημοτικό Σχολείο, Κάτω Απροβάτου).
Σκοπός της εκδήλωσης, είναι η δημιουργία δικτύου συλλογής, ανάδειξης, προώθησης, καλλιέργειας και ανταλλαγής των τοπικών ποικιλιών.
Με αφετηρία την εκδήλωση του Σεπτεμβρίου 2012 «Η Αγροτική Παραγωγή και οι Τοπικές Ποικιλίες στην Άνδρο», ο Σύλλογος συνεχίζει με μια σειρά δράσεων την πρωτοβουλία που ανέλαβε για τη ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ, ΔΙΑΔΟΣΗ και ΧΡΗΣΗ των παραδοσιακών τοπικών ποικιλιών καλλιεργουμένων φυτών. 
Η συμμετοχή όλων και κυρίως των ντόπιων καλλιεργητών  θα συμβάλλει στην καταγραφή της τοπικής γνώσης γύρω από τις τοπικές  ποικιλίες, καθώς αποτελεί μέρος της γενικότερης παραδοσιακής γνώσης η οποία δημιουργήθηκε μέσα στο πέρασμα του χρόνου και σε αυτή βασίζονται οι πρακτικές που ακολουθούνταν για αιώνες στο γεωργικό τομέα κάθε περιοχής. 
Οι γεωργικές τοπικές ποικιλίες της Άνδρου  είναι κατάλληλες για την παραγωγή φυσικών ποιοτικών προϊόντων, καθώς είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες εδάφους, νερού, κλίματος, αλλά και ασθενειών και εντόμων.
Οι παραδοσιακές ποικιλίες, όμως, πρέπει να καλλιεργούνται στον αγρό, αλλιώς  κινδυνεύουν να εξαφανισθούν, και μαζί με αυτές να χαθεί ο γενετικός πλούτος της Άνδρου και η πολύτιμη γνώση και παράδοση της γεωργίας, αφού αυτές αποτελούν μέρος της ιστορίας, του πολιτισμού και της οικονομίας της.
Θέματα που θα συζητηθούν:
  • Η σημασία της διατήρησης των τοπικών ποικιλιών
  • Συνειδητοποίηση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας
  • Τοπικές ποικιλίες και πως μπορεί να διατηρηθούν - καλλιεργηθούν
  • Δίκτυο συλλογής, ανταλλαγής, προώθησης και καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών
  • Επιχειρηματική διάσταση και Γαστρονομία


Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής παρέχονται από τον  Πάνο Γεωργίου 6938055789

2 σχόλια:

  1. Λάθος εποχή γίνεται η εκδήλωση. Οι ντόπιοι είναι απασχολημένοι με τον μήνα που θρέφει τους έντεκα. Οι ανδριώτες των διακοπών είναι μεταξύ θάλασσας και ραχατιού.
    Προτείνω δύο συναντήσεις μετά το καλοκαίρι. Μια στην Άνδρο και μια στην Αθήνα. Να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι ανδριώτες, της Αθήνας και του νησιού. Όλοι τους, έχουν να προσφέρουν σε υλικό και ιδέες λειτουργικές.
    Μην ξεχνάμε οι τοπικές ποικιλίες έχουν μικρότερη παραγωγή αλλά τις απώλειες τις αντισταθμίζουν από το κόστος παραγωγής των τυποποιημένων σπόρων (διαρκείς φροντίδες με ακριβά φυτοφάρμακα και μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνεργάτης σας έχει εργασία για τις τοπικές ποικιλίες φυτών και φυλές ζώων της Άνδρου. Πότε θα δημοσιευθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή