Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ

ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

Εκδήλωση στην οποία ιστορείται η μακρόχρονη πορεία της Ιερής Μονής Παναχράντου πραγματοποιείται την Τρίτη 30 Ιουλίου στον θερινό κινηματογράφο της Χώρας το χρονικό διάστημα 19:00- 20:30.
Πέντε ομιλητές σκιαγραφούν κάθε πτυχή της ιστορικής διαδρομής του παλαιού Μοναστηριού. Ειδικότερα:
Ο Μητροπολίτης Σύρου- Άνδρου Δωρόθεος Β'  θα μιλήσει για το παρελθόν,  το παρόν και το  μέλλον της  της Μονής. Ο Μητροπολίτης είναι γνώστης της ιστορίας της Μονής Παναχράντου, διότι στο παρελθόν είχε σκιαγραφήσει την ιστορία της Μονής όταν ήταν ιεροκήρυκας της Μητρόπολης.
Ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Διαμαντής Μπασαντής θα αναφερθεί στην ιστορία, το μύθο και την παράδοση που σχετίζονται με την εύρεση της εικόνας, την ίδρυση της Μονής και την σχέση με τον Νικηφόρο Φωκά.
Ο π. Ευδόκιμος νέος αρχιμανδρίτης
Ο αρχιτέκτων- ερευνητής Νίκος Βασιλόπουλος θα παρουσιάσει τα αποτυπώματα, έρευνα της αρχιτεκτονικής δομής της Μονής στο διάβα του χρόνου.
Ο συγγραφέας Σταμάτης Καμπάνης θα φωτίσει τα σκοτεινά χρόνια της πειρατείας. Ειδικά την περίοδο της Φραγκοκρατίας όπου τα ιστορικά δεδομένα είναι περιορισμένα  λόγω των διωγμών των Ορθοδόξων από τους Λατίνους.
Ο ναύαρχος ε.α Κωνσταντίνος Γκιώνης θα παρουσιάσει την ιστορική διαδρομή και την κοινωνική προσφορά της Μονής από το 1602, από την ανακαίνιση του καθολικού της, μέχρι τις μέρες μας.
Η Επιλογική προσλαλιά ανήκει στον ηγούμενο της μονής πατέρα Ευδόκιμο, την οποία υπηρετεί  58 χρόνια.
Το "ΑΝΔΡΟΣ σήμερα", ως έντυπη έκδοση (περιοδικό) είχε παρουσιάσει το ιστορικό της εύρεσης της εικόνας της Παναγιάς και της κτίσης της Μονής από τον Νικηφόρο Φωκά. Εκτεταμένη αναφορά που στηρίχθηκε στην "Έκθεση Κωνσταντινουπόλεως" που σώζεται σε κώδικα της Μονής. 
Ήταν προδημοσίευση από το βιβλίο του φιλόλογου- συγγραφέα Νίκου Κεφαλληνιάδη  "Η λατρεία της Παναγιάς στα Ελληνικά νησιά".
Παρουσιάστηκε στο 4ο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1988. Προσφέρεται σε φωτογραφικό αρχείο, πατήστε πάνω στην εικόνα να μεγεθυνθεί, για να είναι ευανάγνωστο το ενδιαφέρον κείμενο.
Πατήστε στην εικόνα του κειμένου για να μεγεθυνθεί 



1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετική η εργασία του Κεφαλληνιάδη. Έπρεπε να υπήρχε στο αφιέρωμα της Ανδριακής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή