Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΜΑΪΟΣ- ΙΟΥΛΙΟΣ 1987

"ΑΝΔΡΟΣ", τεύχος 1ο

Τρεις γνωστοί, οι εκδότες του περιοδικού, που τους ένωνε η αγάπη για την Άνδρο αποφάσισαν να εκδώσουν ένα έντυπο. Φιλοσοφία τους ήταν να κυκλοφορήσει κάτι διαφορετικό από τον υπάρχον τύπο του νησιού. Η νέα προσπάθεια να μην μοιάζει με τον τρόπο έκφρασης και την αξιολόγηση των γεγονότων όπως επικρατούσε τόσο στην πολιτική όσο και στην δημοσιογραφία.
Επιδιώξαμε να παρουσιάζουμε την είδηση χωρίς ένταση και κυρίως με τρόπο που να υπηρετεί την αλήθεια. Λέγοντας αλήθεια, εννοούμε να καταγράφεται το γεγονός που φαίνεται παράλληλα να παρουσιάζεται  και η είδηση που δεν είναι ορατή. Είναι το τμήμα της πληροφόρησης που αποτελεί προϊόν έρευνας, αποκάλυψης και ερμηνείας. Προσφέρεται με αυτόν τρόπο η ολοκληρωμένη ενημέρωση.
Αρχές καλοκαιριού του 1987 οι Ανδριώτες είχαν στα χέρια τους το μοναδικό περιοδικό ανάμεσα σε πολλές εφημερίδες που κυκλοφορούσαν.
Ο κόσμος το δέχθηκε, το αγκάλιασε!
Οι ασχολούμενοι με τα πολιτικά δρώμενα της Άνδρου δεν ενθουσιάστηκαν...
Μας πλησίασαν, μας δελέασαν αλλά "πέσαν" σε "αγύριστα κεφάλια" που δεν "νέρωναν" τις αρχές τους.
Απολέσαμε χρηματοδοτήσεις και κρατικές διαφημίσεις. Γινήκαμε στόχος του ΣΔΟΕ, στις αυστηρές έρευνες που μας έγιναν δεν ανακαλύφθηκε παρατυπία. Τακτικοί "καλεσμένοι" της δικαιοσύνης και ειδικά στα τριμελή πλημμελειοδικεία, και για την ιστορία σε όλες τις υποθέσεις μας αθωωθήκαμε!
Ο κόσμος μας συνέδεσε με την αλήθεια. Η φράση, "το έγραψε το ΑΝΔΡΟΣ", λεγόταν για γεγονός αναμφισβήτητο.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1ου τεύχους


Γελοιογραφία του Πέτρου Βλαχουτσάκου
που σατίριζε την ποιότητα στον τουρισμό
Ενδεικτικά σας παρουσιάζουμε περιλήψεις ορισμένων κειμένων του περιοδικού.
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ. Ανάλυση που αναφερόταν στην υπάρχουσα κατάσταση της τουριστικής υποδομής του νησιού και στα οφέλη που προκύπτουν από την αναβάθμιση σε υψηλού επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών. Προοπτική για ποιοτικό τουρισμό που η κρίση απλά τον αγγίζει.
ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΑ. Στην εύκολη λύση του τσιμέντου συνιστούσαμε την αποκατάσταση και συντήρηση των πετρόκτιστων που αποτελούν μνημεία πολιτισμού. Προτείναμε και τον τρόπο χρηματοδότησης. 
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Κόντρα στους συναισθηματισμούς, είδαμε το θέμα με τις προοπτικές που διαφαινόντουσαν και σχετίζονται με την λειτουργικότητα του θεσμού προς όφελος των πολιτών.
Ο Πέτρος Βλαχουτσάκος σχολιάζει τα νέα ήθη
που έφερε στις "διαπολιτισμικές" σχέσεις το AIDS
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ. Παρουσιαζόταν η νέα προοπτική των συλλόγων που από εργολάβοι έργων να γίνουν φορείς διατήρησης της παράδοσης αλλά και φορείς δημιουργίας προτάσεων για ζωή, μόρφωση και ψυχαγωγία τους μήνες της μοναξιάς του νησιού. Αναφορά γίνεται και για συγχώνευση για λειτουργικούς λόγους.
Η ΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ. Το παρελθόν του νησιού μέσα από τις εφημερίδες του 19ου αιώνα.
ΒΙΒΛΙΟ. Βιβλιοπαρουσίαση σε μόνιμη σελίδα με ενημέρωση για πέντε βιβλία που σχετίζονται με την Άνδρο ή έγραψαν Ανδριώτες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΤΑ. Ανάλυση του νόμου για την δημιουργία επιχειρήσεων από την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε αυτοτελώς είτε σε σύμπραξη με ιδιώτες. Σε εποχή που οι ΟΤΑ δεν είχαν συγκροτημένες δομές για αυτή την μορφή ενημέρωσης.
Φυσικά υπάρχει πλούσια ειδησεογραφία για κάθε ενδιαφέρον γεγονός που διαδραματίστηκε  στο νησί.

2 σχόλια:

  1. Σε λάθος χώρα κυκλοφόρησε το "Ανδρος". Διαβάζοντας τα γραφόμενά σας για τα περιεχόμενα του περιοδικού φτηνά την βγάλατε. Στην χώρα που την διαφθορά την βαπτίζουν αρετή είσασταν εκτός εποχής και εχθροι της υπάρχουσας κατάστασης η οποία είχε και λαϊκή στήριξη.
    Καλό είναι να τα σκανάρετε τα τεύχη για να τα διαβάζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μπαξίσι, το ρουσφέτι και η λαμογιά έκαναν τον Έλληνα ραγιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή