Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΚΟΙΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

ΨΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ


Το πλοίο Arctic Sunrise, της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης greenpeace, έφτασε στην Χώρα στις 9.15 το βράδυ. Το υποδέχθηκαν με θεαματικό τρόπο οι ψαράδες με τα σκάφη τους μαζί με ιστιοπλοϊκά του Ναυτικού Ομίλου.
Οι απεσταλμένοι της greenpeace συναντήθηκαν με ψαράδες από την Χώρα, το Γαύριο και το Κόρθι σε δείπνο εργασίας.
Έγινε ενημέρωση από τους οικολόγους για τις δράσεις τους, απάντησαν σε ερωτήσεις ψαράδων και άκουσαν τις απόψεις τους για το μέλλον του επαγγέλματός τους  που σχετίζεται με την διαρκή ελάττωση των αλιευμάτων. Οι απόψεις των δύο μερών είχαν κοινό στόχο την προστασία των ελληνικών θαλασσών και των ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτές. 
Την ανάδειξη αυτών των στόχων έχει αναλάβει να προωθήσει η greenpeace τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις κυβερνήσεις των κρατών μελών αφού οι απλοί ψαράδες δεν έχουν από μόνοι τους αυτή την δυνατότητα.
Ειδικά στο πλαίσιο αυτό έγινε ενημέρωση για την πορεία της δημιουργίας αλιευτικού καταφυγίου που θα αρχίζει από την Άνδρο και θα καταλήγει στην Μύκονο. Στο αλιευτικό  αυτό καταφύγιο απαγορεύεται η υπεραλίευση, που κατά κανόνα γίνεται από τις μηχανότρατες, και μπορούν να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τα ψάρια, αλλά και τους παράκτιους ψαράδες μας. Οι αλιευτικές μέθοδοι μικρής κλίμακας και χαμηλής έντασης που  χρησιμοποιούν, θα φέρουν σε ισορροπία τη σχέση αλιευτικού στόλου και ψαριών στη θάλασσα.
Φωτογραφική έκθεση με θέμα, την υπεραλίευση και την καταστροφή της θάλασσας, θα λειτουργήσει στο Δημοτικό Θέατρο την Παρασκευή (αύριο) τα χρονικά διαστήματα 9-2 το πρωί και 5-8 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο. Παράλληλα θα γίνεται και προβολή βίντεο με το ίδιο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου