Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

ΜΕ ΝΟΥ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ

Η κρίση δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την παράνομη  δραστηριότητα. Συμμορίες απατεώνων εκμεταλλευόμενοι συναισθηματικά καλοπροαίρετους συνανθρώπους μας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα αποσπούν χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας. Οι "τύποι" αυτοί είναι γλυκομίλητοι, ντυμένοι προσεγμένα και γενικότερα είναι φροντισμένη η εμφάνισή τους. Η εικόνα και η συμπεριφορά τους, μας προδιαθέτει ευμενώς απέναντί τους, με σκοπό να γινόμαστε ανυποψίαστοι. 

 Τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητική τάση το τελευταίο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα η Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας να εκδώσει προς τους πολίτες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης.
Ειδικότερα γνωστοποιεί:
•          Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.
•          Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας .
•          Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση ( π.χ.  πώληση κάποιου προϊόντος , ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κλπ), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
•          Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης .
•          Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου ( π.χ . νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά . Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κλπ).
•          Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού - συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό - συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται . Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο , το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
•          Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα , εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί - συγγενείς σας.
•          Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού .
•          Να μην πείθεστε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά .
•          Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος , εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
•          Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα - εταιρείες για αγορά αγαθών - προσφορά υπηρεσιών.
•          Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν .
•          Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς , με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς).
•          Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών , καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας , μάρκα οχήματος , χρώμα κλπ), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών .
•          Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας .


1 σχόλιο:

  1. Τι έμπνευση και αυτή να βάλετε τη φωτογραφία του Σόιμπλε για το άρθρο για τους απατεώνες. Μ' άρεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή