Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ


   Η ΑΠΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ

   
Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την απευθείας παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α΄ βαθμού, δυνάμει των προβλέψεων του Νόμου 2971/2001 για τον αιγιαλό και την παραλία υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης.

Με την απόφαση  καθορίζονται επίσης οι όροι περαιτέρω παραχώρησης του δικαιώματος από τους ΟΤΑ σε τρίτους ενδιαφερόμενους και εγκρίνονται εκ των προτέρων οι συμβάσεις που θα συναφθούν υπό τους όρους αυτούς.

Η ΚΥΑ συνοδεύεται από αναλυτικό Παράρτημα Τεχνικών Προδιαγραφών, στο οποίο περιγράφονται οι επιτρεπόμενες στους μισθωτές κατασκευές και διαμορφώσεις στους κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού και παραλίας.

Οι Τεχνικές Προδιαγραφές λαμβάνουν υπόψη, αφενός, τη βασική επιδίωξη διατήρησης του κοινόχρηστου χαρακτήρα και διαφύλαξης της φυσικής μορφολογίας του αιγιαλού και της παραλίας και, αφετέρου,  την απλοποίηση του πλαισίου και την αποσαφήνιση των δικαιωμάτων των μισθωτών ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου και να διευκολυνθεί ο έλεγχος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Περαιτέρω, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η ΚΥΑ εισάγει μια σειρά από καινοτόμες προβλέψεις με κύριο σκοπό τον εξορθολογισμό και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας παραχώρησης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και, ταυτόχρονα, τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και του κοινού.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι στη διαδικασία παραχώρησης από τους ΟΤΑ προς τρίτους συμμετέχει εκπρόσωπος της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας, με αποφασιστικές αρμοδιότητες ως προς τον καθορισμό του ανταλλάγματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι το αντάλλαγμα που ορίζεται είναι δίκαιο και ανταποκρίνεται στις μισθωτικές συνθήκες της περιοχής. Η ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην είσπραξη από το Δημόσιο «των πραγματικά αναλογούντων σε αυτό εσόδων από την εκμετάλλευση των κοινόχρηστων πραγμάτων, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας».

Επιπλέον, ορίζεται ότι οι μισθωτές υποχρεούνται να προσκομίζουν εγγυητική επιστολή υπέρ του Δημοσίου προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση είσπραξη του οφειλόμενου στο Δημόσιο ποσοστού από τις συναπτόμενες μισθώσεις, προς υποβοήθηση των δημοσίων εσόδων και του αρτιότερου σχεδιασμού της κατανομής των εισπραττόμενων κονδυλίων, επʼ ωφελεία του Κράτους και των πολιτών.

Επίσης, προβλέπεται ότι στα συντασσόμενα μισθωτήρια συμβόλαια οι παραχωρούμενοι κοινόχρηστοι χώροι θα αποτυπώνονται πλήρως κατά θέση και εμβαδόν σε ορθοφωτοχάρτες της «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Με τη ρύθμιση αυτή, σημειώνεται, «διευκολύνεται η δημιουργία στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες πληρέστερου αρχείου των μισθούμενων στη χωρική τους αρμοδιότητα κοινόχρηστων χώρων, το οποίο θα καταστήσει ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τον έλεγχο των περιοχών ευθύνης τους και ευχερέστερη την επιβολή των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία κυρώσεων, σε περίπτωση παράβασης των όρων της παραχώρησης της χρήσης των κοινοχρήστων χώρων».

Τέλος, ενισχύεται το σύστημα κυρώσεων σε περίπτωση εκμετάλλευσης των κοινόχρηστων χώρων κατά παράβαση των όρων που τίθενται από την ΚΥΑ.

1 σχόλιο:

  1. Το πρόβλημα είναι η τήρηση των νόμων. Ποιός θα περιορίσει τον επιχειρηματία από την αυθαιρεσία στην κατάληψη κοινόχρηστων χώρων. Δες τε τι γίνεται στην Χρυσή άμμο, την παραλία δίπλα από τον Άγιο Πέτρο. Ο ελεύθερος χώρος είναι υπερπεριορισμένος το καλοκαίρι ενω ο νόμος είναι σαφής. Τηρείται από τον Σεπτέμβριο και μετά, ίσως τότε να γίνεται και ο έλεγχος από τις αρχές που έχουν την τήρηση της τάξης.
    Αναρρωτιέμαι μπας και θέλουμε τον Ευρωπαίο μας ή πιο συγκεκριμένα τον Γερμανό μας για να μάθουμε τι είναι τάξη, να μάθουμε να διοικούμαστε και μετά αφού γίνουμε κράτος να τους διώξουμε και να βαδίζουμε αυτοδύναμα. ¨οταν οι μη προνομιούχοι θα βρίσκουν το δίκιο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή