Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΣΟΔΩΝ -ΕΞΟΔΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
  
Τελικά θα δοθεί παράταση μέχρι τέλος Ιανουαρίου, για την έναρξη της εφαρμογής του βιβλίου εσόδων - εξόδων των αγροτών, διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ. Θεοχάρης έκανε γνωστό επίσης ότι με την παράταση εφαρμογής που θα δοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών (λογικά εντός της ημέρας), η Γενική Γραμματεία Εσόδων θα προλάβει να εκδώσει και την διευκρινιστική εγκύκλιο, που ζητούν αγρότες και λογιστές για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.


Μεταξύ των θεμάτων που μένει να διευκρινιστούν είναι το ποιές δαπάνες για παράδειγμα θα περνάνε στα έξοδα ή τι θα ισχύσει με τους εργάτες γής;
Πολλοί είναι επίσης και οι αγρότες που μας τηλεφωνούν όλο αυτό το διάστημα και θέτουν επιπλέον ερωτήματα. Για παράδειγμα ρωτούν:
Αν κάποιος πληροί τα κριτήρια αλλά το 2014 θέλει να μειώσει την αγροτική του δραστηριότητα τι θα ισχύσει; Θα πρέπει να ανοίξει βιβλία εσόδων και να παραμείνει σε αυτά μια 5ετία;
Το 2014 οι αγρότες θα φορολογηθούν με βάση του τεκμαρτού τους εισοδήματος;
Ένας συνταξιούχος του ΟΓΑ, ο οποίος έχει δικαιώματα θα πρέπει ενταχθεί στο νέο καθεστώς φορολόγησης; Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί πλέον να λαμβάνει την σύνταξή του;
Αυτά και πολλά άλλα τα ερωτήματα που διατυπώνονται και αναμένεται να διευκρινιστούν πλήρως ώστε να αποφευχθούν καινούργιες ‘’φουρνιές’’ μη ενήμερων φορολογούμενων συμπολιτών μας και ειδικότερα, στον ευαίσθητο αυτό κλάδο,των αγροτών.
H παράταση θεωρείται απαραίτητη, γιατί ήδη αρκετοί αγρότες που υποχρεώνονται να υπαχθούν στο καθεστώς ταλαιπωρούνται μεταξύ της εφορίας και του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) χωρίς αποτέλεσμα. Οι αγρότες για να κάνουν έναρξη στην εφορία χρειάζονται ασφαλιστική ενημερότητα. Έτσι καταθέτουν τις ενημερότητες του ΟΓΑ οι οποίες όμως δεν γίνονται αποδεκτές. Η εφορία ζητά απαλλαχτικό ασφάλισης από τον ΟΑΕΕ ο οποίος όμως δεν τους το παρέχει επειδή δεν έχει παραλάβει τη σχετική εγκύκλιο.
Δεν είναι δυνατόν με μία λακωνική εγκύκλιο που εκδόθηκε μάλιστα μία μέρα πριν την Πρωτοχρονιά, να υπαχθούν οι αγρότες στο νέο καθεστώς από την 1η Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου