Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΣΕΝ

ΞΕΖΟΥΜΙΖΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΞΕΜΠΑΡΚΟ !


Ο μόνιμος πονοκέφαλος όλων των αξιωματικών ναυτικών, όταν γυρίζουν σπίτι τους, για να ξεκουραστούν, συνταυτίζεται, πολύ σύντομα με την λέξη απογοήτευση στο άκουσμα της λέξης ΚΕΣΕΝ.
Και τούτο γιατί αν  κάποιος θελήσει να πάει να παρακολουθήσει τα μαθήματα για την προαγωγή του, ενδέχεται να περιμένει 3 και 4 ακόμα και 5 μήνες.

Αυτό  συμβαίνει και με όλα τα  "χαρτιά" των υπολοίπων διπλωμάτων, που είναι υποχρεωμένος να παρακολουθήσει  κάθε ναυτικός, ώστε να έχει μετέπειτα στην αναζήτηση εργασίας του, όλες τις βεβαιώσεις για την ναυτολόγηση του.
Δυστυχώς για να μπορέσει κάποιος να φοιτήσει στο ΚΕΣΕΝ, πρέπει να έχει ‘’μπάρμπα απο την Κορώνη’’, να ‘’φιλήσει κατουρημένες ποδιές’’, μπάς και καταφέρει και  ‘’χωθεί’’ στα αντίστοιχα σεμινάρια.
Φεύγοντας απο το νησί, πρέπει αν δεν διαθέτει δικό του σπίτι, να νοικιάσει συνήθως κοντά στις αίθουσες στον Ρέντη, κάποιο δωμάτιο με όχι φτηνό ενοίκιο, αφού εκεί δεν πέφτουν τα ενοίκια, γιατί υπάρχει  ζήτηση και έτσι το καθημερινό κόστος των 3 έως και 5 μηνών να είναι ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό, που αφαιρείται από τον προϋπολογισμό της οικογένειας του.
Αν  υπολογίσει και  τον χρόνο που δεν εργάζεται, τότε δυστυχώς οι υπόλοιποι μήνες του μπάρκου που πληρώνονται, εαν διαιρεθούν για 12 μήνες, τότε το ναυτικό επάγγελμα, έχει χάσει και αυτό το τεκμήριο του δήθεν καλοπληρωμένου. Αμοιβές που λαμβάνονται σε ένα περιβάλλον εκατοντάδων αντιξοοτήτων ανά την υφήλιο που ταξιδεύουν οι ναυτικοί μας.
Παλαιότερα υπήρχε η δυνατότητα, μέσω του πλοίου που ταξίδευε και της εταιρείας του, να κάνει προεγγραφή στο τμήμα που τον αφορούσε και η κατάσταση ήταν πιο ομαλή. Δυστυχώς πολλοί ναυτικοί έκλειναν ημερομηνίες και μετά δεν εμφανιζόντουσαν και έτσι φαινόντουσαν κλεισμένες οι θέσεις. Δεν υπήρχε παράλληλα η μέριμνα να καλύπτονται τα κενά με άλλους που την συγκεκριμένη χρονική περίοδο ήταν εκτός πλοίων.
Το σύστημα αυτό άλλαξε,παρ΄ ότι μπορούσε να είχε βελτιωθεί ως προς την ‘’εγγυημένη’’ παρουσία όλων όσων είχαν κάνει προγραφή και σήμερα απαιτείται η προσωπική παρουσία του ναυτικού ή εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου του.
Χωρίς όμως να είναι και αυτό η λύση του προβλήματος, αφού οι ναυτικοί πράκτορες με τις εξουσιοδοτήσεις των ναυτικών -φυσικά με αντίτιμο- κλείνουν τις θέσεις και έτσι πάλι  όποιος πάει για εγγραφή, βρίσκει τα τμήματα γεμάτα και να του λένε ‘’έλα μετά απο 2 και 3 μήνες...’’.
Αρα μήπως πρέπει να το κανονίζουν οι ναυτιλιακές εταιρείες εκ των προτέρων, φυσικά με κάποια νέα εξασφάλιση και προγραμματισμό ;
Δεν είναι δυνατόν να πρέπει να καθίσει άνεργος κάπου 7 και 8 μήνες και χωρίς κανένα εισόδημα ο ναυτικός, λόγω ΚΕΣΕΝ!
Η λίστα των ανέργων ναυτικών δεν πρέπει να αυξηθεί, επειδή δεν μπορούν να τελειώσουν το ΚΕΣΕΝ έγκαιρα και να φορτώνουν τα ταμεία με επιδόματα ανεργίας, όταν  μπορούν να δίδονται στους κλάδους των ναυτικών που δεν βρίσκουν εργασία.
Τα προβλήματα του ΚΕΣΕΝ είναι πολλά, καιρός είναι ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης να ασχοληθεί με αυτά και να προωθήσει ρεαλιστικές λύσεις προς όφελος και των καθηγητών που εργάζονται στο ΚΕΣΕΝ, αλλά και στους χιλιάδες ναυτικούς που ξημεροβραδιάζονται εκεί για να αποκτήσουν τα επαγγελματικά τους εφόδια.



4 σχόλια:

  1. Eκπληξη μεγάλη έκπληξη ένοιωσα που διάβασα σήμερα αυτό σας το άρθρο.Το συζητάγαμε μόλις προχτές στο καφενείο με άλλους συναδέλφους και μάλιστα λέγαμε και προγραμματίζαμε τούτην την εβδομάδα να πάμε στο ΚΕΣΕΝ για τα χαρτιά μας.Μπράβο σας αγαπητοί του ΑΝΔΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ που καταπιαστήκατε και προβάλλατε αυτό το θέμα,που για εμάς απο το νησί,είναι ένα μεγάλο βάσανο και πολλές φορές χάνουμε δουλιές ή δεν έχουμε επιλογές,γιατί δεν έχουμε προλάβει να βγάλουμε στο ΚΕΣΕΝ όλα τα χαρτιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο σας ρέ παληκάρια,ασχολείστε με ένα καυτό θέμα που αφορά πολλούς μα πάρα πολλούς συναδέλφους που δεν έχουν σπίτι στην Αθήνα και τα εξοδα είναι μπόλικα.Κοινοποίηστε το στον κάθε αρμόδιο ώστε να πάρει δημοσιότητα να μάθουμε στο νησί ότι κάποιος ενδιαφέρεται και προβάλλει τα καθημερινά μας προβλήματα και στο τέλος-τέλος,να ξεφύγουμε απο τα ίδια και τα ίδια που συζητάμε στις δικές μας παρέες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mαστρο-Μιχάλης Απροβάτου13 Ιανουαρίου 2014 στις 1:35 μ.μ.

    Εγω για να πάρω το Δίπλωμα μου,ξόδεψα συνολικά πάνω απο 4.500 χιλιάρικα και αν δεν μου εδωνε Bonus η εταιρεία μου που πήρα το δίπλωμα,τουλάχιστον για τα ενοίκια που πλήρωνα,θα ζητούσα προκαταβολή για να έχει η φαμίλια φαγητό,ξέχωρα που τώρα πρέπει να ξαναμπαρκάρω γρήγορα,γιατί τα έξοδα τρέχουνε συνεχώς.Μακάρι τέτοια ζητήματα να τα αναδεικνύεται και να τα προβάλλετε φίλοι μου,δείχνουν ότι νοιάζεστε για εμάς,γιατί μ'εσα απο την δημοσιογραφική σας προβολή ,μαθαίνονται και γιατί όχι λύνονται και δικά μας θέματα που αλλού δεν βρίσκουν μέσο προβολής,γιατί όλοι ασχολούνται με χορούς και πανηγύρια και η κοινωνία ολάκερη βράζει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΤΥΧΕΡΟΣ.ΕΜΕΝΑ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ BONUS.ΤΟ ΘΕΩΡΕΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΑΡΤΙ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΖΗΤΑΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΡΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ.ΑΔΙΚΟ ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΟ ΓΙ ΑΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΞΕΝΙΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑ ΣΤΟ ΚΕΣΕΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3-4ΜΗΝΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΑ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΑΝΔΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΥΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΣΕΝ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΗΣΩ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΜΡΤΙΑ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΕΛΥΣΑΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΚΟΥΜΠΙ ΜΑΣ,ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΞΕΜΠΑΡΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή