Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΕΠΕΙΓΟΝ! Προθεσμία μέχρι τις 15 Μαΐου


Προλάβετε τα λάθη των στοιχείων των ακινήτων

Λήγει την επόμενη Τετάρτη 15 Μαΐου, η προθεσμία για να διορθώσουν στον ΔΗΜΟ  ΑΝΔΡΟΥ, τα λάθη που έχουν εντοπίσει οι ιδιοκτήτες στα στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των επιφανειών, στην τιμή ζώνης και στο συντελεστή παλαιότητας των ηλεκτροδοτούμενων ακίνητων τους.  Το Εκτάκτο Ειδικο Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του έτους 2013, γνωστότερο ως  χαράτσι, για να υπολογιστεί στα πραγματικά δεδομένα του ακινήτου. Με αυτά  θα υπολογιστεί και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012.
Στην συνέχεια ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας, υποχρεούνται, με τη σειρά τους, να αποστείλουν καταστάσεις με τα ορθά στοιχεία των ακινήτων (τιμή ζώνης, τετραγωνικά μέτρα, παλαιότητα) στο Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) μέχρι την 31η Μαΐου.
Εάν διαπιστωθεί  ότι, με υπαιτιότητα των Δήμων, έχουν αποσταλεί στον ΔΕΔΔΗΕ ανακριβή τα στοιχεία, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΕΤΑ, με αποτέλεσμα την επιβολή μεγαλύτερου ποσού από το πράγματι οφειλόμενο, θα διενεργείται νέα εκκαθάριση του.
Στην περίπτωση που  διαπιστωθεί ότι δεν επιβλήθηκε ΕΕΤΑ ή ότι αυτό υπολογίστηκε μειωμένο, διενεργείται βεβαίωσή του στον οφειλέτη.
Το  φετινό  ΕΕΤΑ θα είναι μειωμένο κατά 15% σε σύγκριση με το περσινό και θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις με τους αντίστοιχους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Με βάση τα τετραγωνικά του ακινήτου-έτσι όπως είναι δηλωμένα στην ΔΕΗ-εκτός από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, υπολογίζονται και τα δημοτικά τέλη (τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, ΤΑΠ, αποχέτευση κτλ). Επίσης από φέτος για να δηλωθεί κάποιο ακίνητο στο Ε1 ή το Ε2 της ατομικής φορολογικής δήλωσης πρέπει να δηλώνεται και ο αριθμός παροχής της ΔΕΗ του ακινήτου, το οποίο θα πρέπει να συμφωνεί και με το Ε9.

3 σχόλια:

  1. Ο τίτλος Εκτάκτο Ειδικο Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) είναι ακριβέστατος! Πιστοποιεί την νεοελληνική παροιμία "ουδεν μονιμότερον του προσωρινού". Το χαρτόσημο της δήλωσης του Ν.105 διήρκησε 30 χρόνια. Τα υποθηκοφυλάκεια ήταν προσωρινά δημιουργήματα του Καποδίστρια μέχρι να γίνει το κτηματολόγιο και ακόμα υπάρχουν. Στο χαράτσι δήλωσαν οριακή διάρκεια δύο ετών και με προφάσεις παρατείνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς φίλε Γιώργο,έβαλες στην σωστή του διάσταση το περίφημο αυτό χαράτσι! Το θέμα είναι όμως είναι όχι μόνο να το επισημαίνουμε,αλλά με κάθε μέσο και τρόπο σε όλους αυτούς που μας κοροιδεύουν τόσα χρόνια, να τους στείλουμε πραγματικά στο περιθώριο της ιστορίας. Να αναδείξουμε νέους ανθρώπους και δυνάμεις που πάντα με την ενεργό συμμετοχή μας,θα ανοίξουν,επιτέλους νέους δρόμους για τις τύχες αυτού του τόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε περιπτωση λαθους αναγραφης τ.μ. (περισσοτερα) σε δημοτ.τελη και ΤΑΠ (οχι ΕΕΤΗΔΕ) λογ/μων ΔΕΗ, μετα την διορθωση (σε τμ) δεν θα επρεπε να υπαρχει και επιστροφη/συμψηφισμος της διαφορας (σε €) ?
    Υπαρχει νομος που λεει αν ειναι δικο μου το λαθος , αν και αναγνωριζεται αυτο επειτα απο αιτηση βαση τοπογραφικων/ συμβολαιων κλπ, γινετε η διορθωση , αλλα τα € ..... "αρπαζονται"??
    Δλδ αν ειναι του υπαλληλου επιστρεφονται, αν ειναι δικο μου οχι, αν ειναι του μηχανολογου??? οεοοοοο

    ΑπάντησηΔιαγραφή