Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Μουστάκας Διονύσιος

Αι πλουτοπαραγωγικαί δυνάμεις της νήσου Άνδρου 


Ενδιαφέρον βιβλίο όπου παρουσιάζει τα οικονομικά δεδομένα της Άνδρου στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα. Περιγράφεται ο ορυκτός πλούτος, τα μεταλλεία, και οι εμπορικές πηγές νερού με ανάλυση των υδάτων τους. Αναφέρονται οι δυναμικές καλλιέργειες και οι παραγόμενες ποσότητες. Τα εκτρεφόμενα ζώα και τα μεταποιητικά παράγωγα του πρωτογενή τομέα, όπως τυριά, παστά, και οίνοι. Τα εισαγόμενα και εξαγώγιμα προϊόντα του νησιού.  
Καταγράφονται οι βιομηχανικές μονάδες που υπάρχουν σε διάφορα μέρη του νησιού. Γίνεται ανασκόπηση της ναυτιλίας.
Ως μέσον επικοινωνίας του νησιού με τον υπόλοιπο κόσμο αναφέρονται δύο λιμάνια, του Γαυρίου και της Χώρας. Της Χώρας είναι διπλό χρησιμοποιείται και ο Χαλκολιμιώνας, ανάλογα  τον καιρό. Η διαδρομή Χαλκολιμιώνας- Χώρα είναι το οδικό δίκτυο της Άνδρου.
Το βιβλίο εκδόθηκε το 1924, από την Ελληνική Γεωγραφική Εταιρεία, της οποίας ο συγγραφέας είναι γενικός γραμματέας και περιέχει 26 σελίδες.
Πατήστε στο σύνδεσμο ΒΙΒΛΙΟ για να γνωρίσετε την δυναμική οικονομία της Άνδρου πριν εκατό χρόνια σε αρχείο pdf. 


3 σχόλια:

  1. Περασμένα μεγαλεία. Βιομηχανικές μονάδες, φάμπρικες στην Άνδρο! Σήμερα μόνο μια βιοτεχνία τυριού και εργαστήρια γιαουρτιού και γλυκών.
    Το βιβλίο αναφέρεται στην επιχειρηματικότητα των Ανδριωτών. Οι σημερινοί πρέπει να είναι μεταλλαγμένοι. Στα γλυκά τα εργαστήρια έπρεπε να είχαν γίνει βιοτεχνίες. Το ίδιο στα αλλαντικά που είναι σε επίπεδο οικοτεχνίας. Τα προϊόντα μας θα μας τα ¨φάνε" άλλα Κυκλαδονήσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Άνδρο επεκράτησε η νοοτροπία ότι κάθε χωράφι είναι μελλοντικό οικόπεδο και πουλώντας τα θα ζεις. Εν μέρει αυτό έγινε τα τελευταία 30 χρόνια. Υπήρξαν συμπατριώτες μας που ζούσαν πουλώντας τα χωράφια των γονιών τους. Όποιος τολμούσε να δημιουργήσει μεγάλη παραγωγική επιχείρηση σκόνταφτε στο δόγμα αξιοποίησης της γης. Έβρισκε απέναντί του λαό και εξουσία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κρίση και η νοοτροπία που περιγράφει αυτό το μικρό βιβλίο ας μας προβληματίσουν γαι δυναμικό επιχειρηματικό ξεκίνημα που χαρακτήριζε την Ανδριώτικη ιδιοσυγκρασία. Αυτόι θα επαναφέρει την ακμή του νησιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή