Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

"Στα χρόνια τούτα τα σακάτικα"

H Aφωνία των Πνευματικών Ηγετών

     του Μητροπολίτη Σύρου-Άνδρου ΔΩΡΟΘΕΟΥ Β'


Το οικονομικό έλλειμμα δεν υπήρξε μόνο αιτία απροσδόκητων, βίαιων και συνταρακτικών αλλαγών στην ελληνική κοινωνία, αλλά και αφορμή για την αποκάλυψη άλλων, κρυφών, μη λογιστικών και μη μετρήσιμων ελλειμμάτων, τόσο πολλών και πολλαπλών, ώστε να προβάλλει εύλογος ο προβληματισμός αν αυτά τα ελλείμματα ήταν, που μας οδήγησαν στο οικονομικό.
Τα όσα δραματικά συμβαίνουν στην Πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια ανέδειξαν, εκτός των άλλων, και ένα τεράστιο, όσο και επικίνδυνο κενό!
Την πλήρη απουσία, την ολοκληρωτική απραξία και την εκκωφαντική αφωνία των Πνευματικών Ηγετών.
Ο Ελληνικός λαός, πληγωμένος, απογοητευμένος, ζαλισμένος, αποπροσανατολισμένος, περιμένει ν` ακούσει λόγο παραμυθητικό, λόγο ενισχυντικό, λόγο καθοδηγητικό...
Αλλά, κανένα πνευματικό βάλσαμο δεν του έχει προσφερθεί για να γιατρεύσει τις πληγές του, να απαλύνει το φόβο και τον πόνο του, να του προτείνει διέξοδο στα αδιέξοδά του, να αναστήσει την ελπίδα του, να τον στηρίξει στα οράματά του.
Σε κάθε δύσκολη εποχή, και το Γένος μας βίωσε πολλές στην μακραίωνη ιστορική του πορεία, τη λύση δεν την δίνουν μόνο όσοι έχουν χρήμα στις τσέπες τους, αλλά και όσοι διαθέτουν σοφία στις ψυχές τους, οι άνθρωποι του Πνεύματος, των Γραμμάτων και των Τεχνών, των Σπουδών και των Επιστημών.
Και όμως, στα «χρόνια τούτα τα σακάτικα», καμιά φωνή αγωνίας δεν έχει ακουστεί, κανένας λόγος  ενισχυντικός και καθοδηγητικός δεν έχει αρθρωθεί, κανένα πνευματικό φως δεν έχει αναφθεί, καμιά πρωτοβουλία  υπέρβασης της κρίσης δεν έχει αναληφθεί.
Σημείο και αυτό των καιρών!
Ο πνευματικός κόσμος της Πατρίδας μας  σιωπά....
Δείχνει να αδιαφορεί για την κοινωνία του, να λιποτακτεί από το καθήκον του!
Κλεισμένος, ίσως, στην ατομική αυτάρκεια και αυταρέσκειά του, εμφανίζεται κατώτερος των περιστάσεων.
Σε μια εποχή αλλοτριωμένη από ιδανικά και αξίες, χρειαζόμαστε πνευματικούς ανθρώπους με αγωνιστικότητα, ανιδιοτέλεια και ψυχική λεβεντιά, να διδάξουν με λόγια και με έργα το φιλότιμο, την αξιοπρέπεια και τον πατριωτισμό, να ξυπνήσουν ναρκωμένες συνειδήσεις.
Η Ελληνική κοινωνία, διαβρωμένη από την κρίση, την φτώχεια και την ανεργία, χρειάζεται πνευματικούς ηγέτες να την βγάλουν από το τέλμα της, να της δώσουν νέα ώθηση προς τα εμπρός, για να αποτραπεί η παραπέρα αλλοτρίωσή της, να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια και η συνεκτικότητά της !
«Προβαίνει βαρύτατη η ευθύνη των πνευματικών ανθρώπων για την πορεία της κοινωνίας. Σ΄ αυτούς έχει λάχει ο κλήρος να την οπλίσουν όχι μόνο με οργάνωση και μέθοδο, αλλά με έρεισμα, με νόημα, με σκοπό. Μια κοινωνία που δεν ξέρει πώς βαδίζει, είναι κοινωνία τυφλών, καταδικασμένη να χαθεί μέσα στο ίδιο της το σκοτάδι. Και τους «πρέποντες» δρόμους, λόγους και σκοπούς της δεν μπορούν να της τους δείξουν άλλοι από τους πνευματικούς ανθρώπους», έγραψε  ο Μ. Πλωρίτης.
Δυστυχώς, όμως, οι πνευματικοί άνθρωποι έσπευσαν να πλαγιάσουν στις ρίζες των κυπαρισσιών...
Και οι άλλοι, καθώς έγραψε ο Πλάτωνας προτίμησαν «να μεταφερθούν στις νήσους των μακάρων, αν και ακόμα είναι ζωντανοί»!
Αλλά, «αδικεί πολλάκις ου μόνον ο ποιών τι, αλλά και ο μη ποιών», λέει ο Μάρκος Αυρήλιος.
Και οι πνευματικοί άνθρωποι, που σωπαίνουν όταν η περιβάλλουσα αυτούς κοινωνία αποσυντίθεται και καταρρέει αδικούν!
Αδικούν όχι μόνο την κοινωνία αλλά,  πρωτίστως, προδίδουν και αδικούν τον εαυτό τους και την αποστολή τους, καθιστάμενοι από ηγέτες ουραγοί!
Η σύγκριση, μάλιστα, με το όχι μακρινό παρελθόν είναι καταλυτική!
Σε δύσκολους καιρούς, πολέμους, κατοχές, κρίσεις και κακουχίες, πάντα υπήρχαν πνευματικοί άνθρωποι, που έδιναν θάρρος στο Λαό μας, τον συσπείρωναν, τον ενίσχυαν, του άνοιγαν νέους δρόμους, του πρόσφεραν νέα οράματα!
Εφημερίδα ΣΚΡΙΠ 1 Ιανουαρίου 1904
Ακόμα και ο θάνατός τους γινόταν αφορμή εθνικού φρονηματισμού, όπως συνέβη με την κηδεία του Κωστή Παλαμά, την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, και την κηδεία του Γιώργου Σεφέρη, την περίοδο της Δικτατορίας, που με τη γνωστή «Δήλωσή» του συντάραξε το καθεστώς περισσότερο από κάθε άλλη μορφή αντίστασης και διαμαρτυρίας!
Αν ο Δημοσθένης στον Α΄ Ολυνθιακό λόγο του διαπίστωνε ότι «Δει  χρημάτων, και άνευ τούτων ουδὲν έστι γενέσθαι των δεόντων», χρειάζονται χρήματα, μια και χωρίς αυτά τίποτα δεν μπορεί να γίνει απ’ όσα πρέπει, σήμερα η διαπίστωσή του θα μπορούσε να διατυπωθεί ότι «δει πνευματικών ανθρώπων και ηγετών»!
Και αν υπάρχει ανάγκη χρημάτων πολλών, δεν συμβαίνει το ίδιο στην περίπτωση των πνευματικών ανθρώπων και ηγετών!
Αρκούν λίγοι! Και ένας μόνο αρκεί!
Γιατί, κατά τον Ιωάννη το Χρυσόστομο, «Εις άνθρωπος θείῳ ζήλῳ πεπυρωμένος όλον δήμον δύναται ανακαινίσαι», ένας άνθρωπος με θείο ζήλο μπορεί να αναγεννήσει όλο το λαό!


6 σχόλια:

 1. Φοβερό πολιτικό κείμενο. Μήπως πρέπει να κλείσουμε σε μοναστήρια τους πολιτικούς (παραδοσιακός τρόπος απαλλαγής ανεπιθύμητων στο ιστορικό παρελθόν) και να τους αντικαταστήσουμε με παπάδες; Οι Κύπριοι κάτι ξέρουν παραπάνω όταν εκλέγαν πρόεδρο τον αρχιεπίσκοπό τους (Μακάριος). Ακόμα και ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν "παιδί" του Μακάριου. Να δει και αυτός ο τόπος έναν πολιτικό που του αξίζει. Όταν είπαν να αλλάξουν την συνταγή με Χριστόφια και Αναστασιάδη τα κάνανε Ελλάδα. Διαφορετικά θα περιμένουμε το θαύμα, για την ακρίβεια τον Ιωάννη Βατατζή, για να δούμε άσπρη μέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σιγά ρε φίλε-η σχολιαστή ! ! ...κουλάρισε που λέει και ο γυιός μου ! !
  σιγά μην φέρουμε το αμαρτωλό ιερατείο στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας ! ! ωιμέ τότε τι συμφορά ! ! ...γι αφανταστείτε παπαδιαριό κια Χρυσή Αυγή, όπως διαβάσαμε ότι πηγαίνουν σε πολλές περιφέρειες χέρι-χέρι, να έρθουν στα πράγματα....θα σηκωθεί και ο ίδιος ο Χριστός να τους βαράει ! !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ας δώσει το παράδειγμα η Εκκλησία της Ελλάδος αφού λείπουν οι πνευματικοί άνθρωποι και οι ηγέτες.
  Ας κόψει τις υπέρογκες αμοιβές Αρχιεπισκόπου Ιεραρχών Μητροπολιτών κ.λ.π.
  Ας μοιράσει τον πλούτο τους σε όσους πλήττονται από την ανέχεια και την ανεργία.
  Ας σταματήσει κάθε Κυριακή να ζητάει απο τους πιστούς χρήματα για να βοηθήσει τους άπορους και να ανοίξει το θησαυροφυλακιο της.
  Ας θυμηθεί ότι ο ΧΡΙΣΤΟΣ δεν είχε λιμουζίνες και παλάτια ούτε χρυσά άμφια και διαμαντένιους σταυρούς.

  Ας σταματήσει να χρηματοδοτεί την Χρυσή Αυγή.
  Ο αρχηγός της Χ.Α., Μιχαλολιάκος εμφανίζεται σε βίντεο
  να λέει : «Έχουμε μητροπολίτες που αξίζουν. Ο Πειραιώς Σεραφείμ, που δεν καταλαβαίνει τίποτε. Ο Άνθιμος: Μεγάλος πολιτικάντης. Αυτός ο σκ...ρης αν δεν ήτανε, δεν θα ήταν αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος, θα ήταν ο Ευστάθιος που είναι καθαρός... Το έπαιξε δίπορτο ο Άνθιμος. Ο Σπάρτης: Είναι πολύ καλός, δέχτηκε τα παιδιά από την τοπική οργάνωση, έβαλε ένα ολόκληρο γηροκομείο και μας ψήφισε στις εκλογές ο Σπάρτης. Καλός, αλλά επίσης πολιτικάντης, παρά τα πύρινα λόγια του, είναι ο Καλαβρύτων... Αυτοί που είναι διαμάντια στην εκκλησία, τους έχω μετρήσει και ζυγίσει, να ξέρετε είναι: Ο Ανδρέας ο Κονίτσης, ο λεβέντης. Πλήρωνε και το γραφείο μας, όποτε είμαστε... Ο Πειραιώς Σεραφείμ και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος βοήθησε τώρα στις εκλογές με όλες του τις δυνάμεις και παρά λίγες χιλιάδες ψήφους, θα έβγαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου εθνικιστής βουλευτής».

  Πολύ μπλα μπλα ο Μητροπολίτης Σύρου-Άνδρου ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β' και ουσία μηδέν.
  Όπως πολύ σωστά ανέφερε ο ανώνυμος θα "θα σηκωθεί και ο ίδιος ο Χριστός να τους βαράει ! !"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οι συγκεκριμένοι ιεράρχες διέψευσαν τον Μιχαλολιάκο, ο οποίος χρησιμοποιε'ί την τακτική του Γκέμπελς και γενικά του Ναζιστικού κόμματος σε όλη την λειτουργία και δράση της Χρυσής Αυγής. Οι μόνοι που την αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά είναι ο επίσκοπος Σιατίτσης και ο Μανώλης Γλέζος. Όλοι οι υπόλοιποι είναι ανιστόρητοι και την αντιμετωπίζουν όπως οι Γερμανοί πολιτικοί το Ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ. Το αποτέλεσμα να έλθουν με λαϊκή στήριξη στην εξουσία και τα υπόλοιπα είναι γνωστά... Αυτό κάνει ο Μιχαλολιάκος πετά πολλά αγκίστρια με ελκυστικά δολώματα και όλο και κάποια ψάρια θα πιάσει από αυτά που τσιμπάνε. Και πιάνει ψηφοφόρους μα το πολιτικό κατεστημένο αγρόν αγοράζει λειτουργώντας ως τυπολάτρες δημόσιοι υπάλληλοι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σεβασμιότατε, λιγότερη υποκρισία ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ. Λυπάμαι αφάνταστα όταν σε γιορτές και πανηγύρια σας βλέπω ομοτράπεζο και σιωπώντα με Βρούτσηδες, Ρηγαίους, Κόκκινους και άλλες- ο Θεός να τις κάνει- δημοκρατικές δυνάμεις. ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ που η Μητρόπολη Σύρου για τους 5μηνίτες δυστυχείς Έλληνες μισοεργαζόμενους ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΗΝ ΜΙΖΑ ΤΗΣ αντί να συμπληρώσει κανένα 250άρι στον καθένα, μπας και φάει λίγο ψωμί η οικογένειά του. Δεν μπορώ να ξεχάσω την ομιλία σας στην γιορτή της Θεοσκεπάστου που ούτε λίγο ούτε πολύ μας παροτρίνατε να είμαστε καλά παιδιά και να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα τα μνημόνια και τις συνέπειές τους. Δέσποτα ξέρουμε και ξέρετε ποιοι φταίμε για τα χάλια μας. ΦΤΑΙΜΕ που δεν βάλαμε κάθε κατεργάρη στην θέση του ΜΟΛΙΣ έδωσε τα πρωτα δείγματα του παλιοχαρακτήρα του. ΦΤΑΙΜΕ που δεν πήραμε με τις πετρες όλους αυτούς πιου ακόμη και τώρα μέσα στην δυστυχία μας μας κουνάνε το δάχτυλο. ΦΤΑΙΜΕ που περιμένουμε από πολιτικούς και θρησκευτικούς "ηγέτες" την σωτηρία μας και από ότι δείχνουν τα πράγματα δεν ψαχνόμαστε αρκετά εντός μας και μεταξύ μας για να βρούμε τους μπροστάρηδες για την απελευθέρωσή μας από τα Μνημόνια, τα χρέη που άλλοι και εν αγνοία μας δημιούργησαν και εν τέλει να απαλλαχθούμε από όλους ΣΑΣ που μας πουλήσατε σαν άλλοι ΙΟΥΔΕΣ και υποκριτές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο Χριστός είπε: αυτά που λένε οι φαρισαίοι είναι σωστά , αυτά που κάνουν είναι λάθος.
  Προφανώς δεν συμβαδίζουν τα έργα με τα λόγια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή