Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Προσέχουμε... για να τα έχουμε

Ξενόφερτο βακτήριο σκοτώνει
τα ελαιόδεντρα στην Ιταλία!


 
Οι γεωπόνοι της Περιφέρειας  και του νησιού μας, πρέπει να το ''ψάξουν'' προληπτικά το θέμα. Βακτήριο, που για πρώτη φορά συναντιέται στον ευρωπαϊκό χώρο, σκοτώνει ακόμη και τα αιωνόβια ελαιόδεντρα με ταχεία αποξήρανσή τους, στην περιοχή της Απουλίας, της Νότιας Ιταλίας. Κατά πάσα πιθανότητα το βακτήριο ήλθε στην Ευρώπη από την Αμερική μέσω της εισαγωγής προσβεβλημένων καλλωπιστικών φυτών.

Οι προσβεβλημένες ελαιοπαραγωγές περιοχές της Ιταλίας έχουν όμοιες κλιματικές συνθήκες με τις αντίστοιχες της Ελλάδας. Η μεταφορά του βακτηρίου στην χώρα μας να μην μας βρει απροετοίμαστους και... "κακοφορμίσει".
 «Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι η xylella fastidiosa, ένα βακτήριο που συναντάται ευρύτατα στην αμερικανική ήπειρο, είναι η αίτια που καταστρέφονται τα ελαιόδεντρα στην επαρχία Lecce της Απουλίας και νοτιότερα», δήλωσε η ερευνήτρια Anna Maria Donghia, επικεφαλής του προγράμματος διαχείρισης φυτασθενειών του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου του Μπάρι, «και τώρα διευρύνουν την ελεγχόμενη περιοχή όλο και περισσότερο, προσπαθώντας να διαπιστώσουν το εύρος της εξάπλωσής του».
Το παθογόνο βακτήριο ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα και έχει ήδη επισημανθεί σαν αιτία της καταστροφής ελαιόδεντρων, σε μια έκταση πάνω από 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα κοντά στην πόλη του Lecce.
Η Απουλία είναι η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός περιοχή της Ιταλίας και σύμφωνα με τις εθνικές στατιστικές, το περασμένο έτος παρήγαγε έντεκα εκατομμύρια μετρικούς τόνους λάδι, το 36% της εθνικής παραγωγής. Η Anna Maria Donghia συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, ακόμα και τα αιωνόβια ελαιόδεντρα υποκύπτουν, σε μια περιοχή όπου η ελαιοπαραγωγή είναι η κυρίαρχη  και φυσικά έχει μεγάλη επίπτωση στους παραγωγούς της περιοχής. Κατά πάσα πιθανότητα το βακτήριο πέρασε στον τόπο μέσω της εισαγωγής προσβεβλημένων καλλωπιστικών φυτών».
«Η Xylella εξαπλώνεται εύκολα και τα δένδρα που μπορεί να προσβληθούν είναι πάρα πολλών ειδών»
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το γένος του βακτηρίου που απομονώθηκε στα ελαιόδεντρα της Lecce, είναι Xylella Fastidiosa multiplex, το όποιο δεν ήταν γνωστό ότι προσβάλλει τα ελαιόδεντρα. «Γνωρίζαμε ότι προσβάλλει μόνο αμυγδαλιές, ροδακινιές και αχλαδιές», λέει η Donghia. «Σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτει η αρμόδια υπηρεσία EFSA στην Ιταλία, αυτό το γένος του βακτηρίου δεν πρέπει να είναι το ίδιο που προσβάλλει τα αμπέλια και τα ξινόδεντρα».
Ένα είδος της Χylella Fastidiosa είναι αυτό που προκαλεί ακόμη και την ασθένεια του Pierce, η όποια εξοντώνει προσβεβλημένες κληματαριές, σύμφωνα με τα δεδομένα που αναφέρει το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «η ασθένεια κοστίζει στους οινοποιούς της αμερικανικής πολιτείας, περίπου 105 εκατ. δολάρια το χρόνο, συνυπολογιζόμενων 47 εκατ. δολαρίων για χαμένη παραγωγή και αναφυτεύσεις».
Προσβεβλημένα ελαιόδενδρα από το το παθογόνο
 βακτήριο στην Απουλία της Ιταλίας
Σύμφωνα με την άποψη της EFSA, «το βακτήριο προσβάλλει ειδικά τους ιστούς του δένδρου, που διευκολύνουν τη διάχυση του νερού στα φυτικά μέρη, γνωστούς σαν ξυλώδης ιστούς, και τα έντομα της Ευρώπης, που τρέφονται με τις εκκρίσεις από τους προσβεβλημένους ξυλώδεις ιστούς, πρέπει να θεωρούνται "δυνητικοί ξενιστές", "μεταφορείς" και "μεταδότες” της αρρώστιας». Και η Dοnghia συμπλήρωσε ότι «μπορεί να μεταδίδεται από διαφορά είδη εντόμων, γνωστά ότι φωλιάζουν στα φυλλώματα. Δεν υπάρχει καμιά επιτυχία στη θεραπευτική προσπάθεια για αντιμετώπιση της Xylella Fastidiosa, όταν αυτή εξαπλωθεί στα δένδρα μιας περιοχής, διότι υπάρχουν πολλοί ξενιστές οργανισμοί που μπορούν να τη διαδώσουν». «Η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στην προστασία των μη προσβεβλημένων δέντρων και τον "έλεγχο" των εντόμων που μεταφέρονται με εισαγόμενα φυτά».
«Η φυτασθένεια αυτή μπορεί να εξελιχτεί σε μέγιστο πρόβλημα με τεράστιες συνέπειες», δήλωσε ο Francesco Sefarini, επικεφαλής του τμήματος περιβάλλοντος του «Διεθνούς Συμβούλιου ελαιολάδου» που εδρεύει στη Μαδρίτη...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου