Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά Δημοτικού

 «Πλανήτες και ηλιακό σύστημα» 

Τρίωρο δημιουργικό εργαστήρι δωρεάν, για παιδιά Δημοτικού πραγματοποίησε στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου, η εθελοντική ομάδα ΝΕΑ ΑΝΔΡΟΣ, με θεμα: «Πλανήτες και Ηλιακό Σύστημα», την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου.
Η συμμετοχή των παιδιών υπήρξε αθρόα και ξεπέρασε κάθε προσδοκία φτάνοντας σχεδόν τις εκατό, τριπλάσιο αριθμό από αυτόν που είχε υπολογιστεί αρχικά.  Αυτό ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για την ομάδα!
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη προβολή ενός βίντεο στα παιδιά, το οποίο παρουσίαζε τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Εν συνεχεία με τη βοήθεια βιντεοπροβολέα έγινε μία σύντομη χαρούμενη παρουσίαση του Ηλιακού μας συστήματος από το μέλος της Ομάδας ΝΕΑ ΑΝΔΡΟΣ Δούκισσα Λεωνίδα. Αμέσως μετά δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες, με βάση την ηλικία και το φύλο των παιδιών. Η πρώτη ομάδα απαρτίζονταν από παιδιά πρώτης, δευτέρας και τρίτης δημοτικού, ενώ οι άλλες δύο ομάδες από παιδιά τετάρτης, πέμπτης και έκτης, ανά κορίτσια και αγόρια.  Οι τρεις ομάδες, εργάστηκαν ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά επίπεδα. 
Με τη πρώτη ομάδα, τους «Βενιαμίν» της παρέας δηλαδή, εργάστηκε η Ελεωνόρα Γαρυφάλλου (εκπαιδευτικός- φιλόλογος). Η ομάδα αυτοοργανώθηκε, χωρίς καμία παρέμβαση από την εκπαιδευτικό, σε επιμέρους υπο-ομάδες, οι οποίες δημιούργησαν με τη Μαγική τράπουλα των παραμυθιών, το δικό τους παραμύθι αφορμώμενες από τη θεματική της ημέρας: τους πλανήτες. Τα παιδιά, συνεργάστηκαν με μεγάλη επιτυχία μεταξύ τους, δίνοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η κάθε υπο-ομάδα απέδωσε σε χαρτόνι με ζωγραφική και λόγο μία σκηνή του παραμυθιού, την οποία δημιούργησε από την αρχή ως το τέλος  μόνη της. Τα παιδιά, φαίνονταν να χαίρονται ιδιαιτέρως τη διαδικασία, καθώς συμμετείχαν με ιδιαίτερο ζήλο αλλά και ενθουσιασμό. 
Η δεύτερη ομάδα, ταξίδεψε όλα τα κορίτσια της Δ', Ε’, ΣΤ’ τάξεων στον πλανήτη Αφροδίτη για ολιγοήμερες διακοπές, γνωρίστηκε με τα διαστημικά της ονόματα, έφτιαξε τα δικά της πλανητικά κοσμήματα, δημιούργησε κινήσεις και ήχους περίεργους και κατέληξε σε αυτοσχέδιο συμπαντικό χορό. Καπετάνιος του διαστημόπλοιου η Βιργινία Δούκισσα – καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και πλήρωμα 30 όμορφες παρουσίες που είχαν την ανάγκη από λίγη πλανητική ξεκούραση.

Η Τρίτη ομάδα με τη καθοδήγηση του Δούκισσα Λεωνίδα (Στατιστικός) χωρίστηκε σε δύο μικρότερες υπο-ομάδες όπου τα παιδιά ανακάλυψαν, μέσω ενός διαστημικού επιτραπέζιου με κάρτες  τους πλανήτες, τους δορυφόρους, τους αστεροειδείς και τους κομήτες! Επιπλέον κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά να αφομοιώσουν καλύτερα το ηλιακό σύστημα καθώς επίσης και να απαντούν σε πολύ γρήγορες ερωτήσεις επί του θέματος τους εργαστηρίου.   

Αξίζει να σημειωθεί πως είχε προβλεφθεί από την ομάδα που διοργάνωσε την εκδήλωση και ένας ειδικός χώρος όπου μικρότερα ηλικιακά παιδιά είχαν την δυνατότητα να απασχοληθούν με ποικίλες δραστηριότητες χειροτεχνίας υπό την επίβλεψη της Ειρήνης Πιτακίδου.
Η εκδήλωση έκλεισε με μίνι γεύμα και δώρα από τον Άη – Βασίλη στους μικρούς φίλους και φυσικά με εκατό χαμογελαστές φατσούλες αναμένοντας το επόμενο ραντεβού με την ομάδα ΝΕΑ ΑΝΔΡΟΣ!

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο σας παιδιά πολλά συγχαρητήρια ήταν όλα τέλεια!!Άντε και στην επόμενη εκδήλωση σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή