Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Αναπτυξιακό Συνέδριο Περιφέρειας

 ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ


Με μεγάλη συμμετοχή αυτοδιοικητικών, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων φορέων πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη 16 Απριλίου στην Σύρο, το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Το νησί μας εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Ανδρου Γιάννης Γλυνός.
Ο οικοδεσπότης, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, παρουσίασε τους βασικούς άξονες που θα θέσει η Περιφέρεια ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, οι οποίες μεταξύ άλλων είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η επιχειρηματικότητα, η ιστορία και η παράδοση των νησιών, η οικολογική δραστηριότητα και οι εφαρμογές των νέων τεχνολογιών.
Το πακέτο που αντιστοιχεί στη χώρα μας για τη νέα προγραμματική περίοδο ανέρχεται στα 20,5 δις ευρώ.
Επισημάνθηκε η σπουδαιότητα που διαδραματίζουν αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας οι ευρωπαϊκοί πόροι, οι οποίοι ουσιαστικά είναι και οι μοναδικοί που επενδύονται στην ανάπτυξη. 
Ο στόχος της νέας περιόδου προγραμματισμού είναι, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την εφαρμογή της νησιωτικής πολιτικής, πείθοντας τόσο την Ελληνική Κεντρική Διοίκηση, όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποκτήσουν νησιώτικη αντίληψη
Η ασφυκτική κατάσταση που ζούμε ως χώρα αντανακλάται  στην Περιφέρεια μας και σε όλους τους τομείς της κοινωνικοοικονομικής ζωής.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ξέχωρα από τις ενδογενείς αδυναμίες της, δεν μπορεί να λειτουργήσει με την ραγδαία μείωση των πόρων και τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες.  Η κοινωνική πρόνοια καταρρέει. Η ακτοπλοΐα καρκινοβατεί με κίνδυνο τον ερχόμενο χειμώνα, να έχουμε μόνο ένα πλοίο καθημερινά, αλλά ακόμα και αυτό που σιγοψιθυρίζεται, για μέρα-παρά μέρα πλοίο από την Ραφήνα.
Όλα αυτά πλήττουν με τον πιο άμεσο τρόπο την κοινωνική και οικονομική συνοχή του συνόλου του Νότιου Αιγαίου,  απομονώνουν τους κατοίκους περισσότερο από το περίφημο όραμα της ευρωπαϊκής σύγκλισης, που ακούμε κατά καιρούς και θίγουν τα στοιχειώδη δικαιώματα μας σαν κάτοικοι των νησιών που θέλουμε να ζήσουμε σε αυτά.
Ο φετινός δύσκολος χειμώνας ήταν κάτι που μας γονάτισε ακόμα περισσότερο και μας τρομάζει ο επόμενος που θα 'ρθει.
 Η γενική πεποίθηση όλων των εκπροσώπων, ξέχωρα από τις επί μέρους διαφορές, που έχουν να κάνουν με την ιδιαιτερότητα του κάθε νησιού ήταν να εστιαστεί η κοινή προσπάθεια στα:  

  •  Aντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων διαβίωσης των κατοίκων των νησιών με την δημιουργία ενός προστατευτικού δικτύου δημοσίων κοινωνικών υπηρεσιών για τους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας.
  •       Oλοκλήρωση περιβαλλοντικών υποδομών που εκκρεμούν πολλά χρόνια, οι οποίες αποτελούν επιτακτική ανάγκη, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, των λυμάτων και των υδάτων.
  •        Διαμόρφωση των προϋποθέσεων παραγωγικής ανασυγκρότησης, οι οποίες και θα αντιστρέψουν το στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο που δημιούργησε την τουριστική μονοκαλλιέργεια, εξάντλησε τους φυσικούς πόρους και κατέστρεψε το περιβάλλον.
  •       Η στροφή των νέων στα νησιά μας σε παραγωγικούς ντόπιους τρόπους ανάπτυξης.
  • Κοινή παραδοχή είναι ότι οι παραπάνω ενέργειες, θα πρέπει να "υπακούουν" σε ένα χωροταξικό σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη του, απαραίτητα τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε νησιού. Ο χωροταξικός σχεδιασμός, με τη σειρά του, να εντάσσεται σε ένα  Περιφερειακό Σχεδιασμό, σε μια διαδικασία αλληλοσυμπλήρωσης και υποστήριξης των δύο επιπέδων Αυτοδιοίκησης, ώστε να παραχθεί έργο το οποίο θα έχει άμεσα ορατά οφέλη στις κοινωνίες των νησιών.
    Τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τους ίδιους τους νησιώτες, βασικός άξονας της νέας προγραμματικής περιόδου, οφείλει να είναι η στήριξη των υπηρεσιών δημοσίου χαρακτήρα για την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια, απαραίτητες για την αξιοπρεπή διαβίωση των νησιωτών ιδιαίτερα τους δύσκολους χειμερινούς μήνες, για την συγκράτηση  στον τόπο που γεννηθήκαμε και θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας.
    Τονίστηκε το γνωστό σε όλους  μέγα πρόβλημα, ότι  οι Δήμοι έχοντας να αντιμετωπίσουν δεκάδες προβλήματα σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, αδυνατούν να παρακολουθήσουν τη σύνταξη του νέου επιχειρησιακού προγράμματος και απαιτούν την πληρέστερη ενημέρωση τους, ώστε να καλύψουν την ανάγκη αυτή.
    ( Σε επόμενες αναρτήσεις, θα παρουσιάσουμε πληρέστερες κατά τομείς θέσεις)

    3 σχόλια:

    1. Καλημέρα ΑΝΔΡΟΣ σήμερα.Ενδιαφέρον το ρεπορτάζ σας για αναπτυξιακό μέλλον και του δικού μας νησιού, μέσα απο τα ευρωπαικά προγράμματα 2014-2020.
      Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ θα μας ενημερώσει για την δική του παρέμβαση και τι θα πράξει ώστε να είμαστε έτοιμοι για την απορρόφηση των κονδυλίων που θα μας αναλογούν?

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. Φίλε μου η ενημέρωση κρίνεται απαραίτητη και ο προγραμματισμός επίσης.
      Να ελπίσουμε ότι ο Δήμαρχος θα μείνει εδώ πιστός σε αυτά που έλεγε προεκλογικά...περί εμπειρίας και ότι είναι πάντοτε έτοιμος,ως προς την αξιοποίηση των ευρωπαικών προγραμμάτων ανάπτυξης,είτε απευθείας απο τον Δήμο,είτε εαν πρόκειται να έρθουν μέσω της Περιφέρειας ?...σίγουρα εδώ όλοι μας θέλουμε μια επίσημη δέσμευση και φυσικά..όχι μόνο πάλι μόνο δεσμεύσεις ! !

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    3. Μιλάτε για ανάπτυξη των νησιών μας για την περίοδο 2014-2020...ζήσε Μάη μου...να φάς τριφφύλι ! !...τώρα τι κάνουμε που δεν έχουμε να πληρώσουμε όχι μόνο τους φόρους μας, αλλά και την ΔΕΗ !
      Για κάντε μια ερώτηση, μια έρευνα εδώ στην Ανδρο στην ΔΕΗ, την Εφορία και στα Ασφαλιστικά Ταμεία να δείτε σε τι χάλι βρισκόμαστε και ας αφήσετε το 2020 ! ! ...τώρα τι κάνουμε πως θα την βγάλουμε, μπορεί να μας πει ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος μας ? ?

      ΑπάντησηΔιαγραφή