Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Στη γιορτή της Θεοσκέπαστης στην Άνδρο


 Συναυλία  Φιλαρμονικών Μουσικού Συλλόγου Άνδρου και  Δήμου Ιωαννιτών 

Με σκηνικό ανθισμένες αυλές, μυρωδιές και χρώματα άνοιξης, γιόρτασε και φέτος τη γιορτή της Παναγίας της Θεοσκέπαστης, -προστάτιδας του νησιού-, η Άνδρος. 
Το Σάββατο, 20 Απριλίου, ημέρα της γιορτής, κόσμος πολύς, ντόπιοι, επισκέπτες και κυβερνητικοί παράγοντες, γέμισαν ασφυκτικά τον Ιερό Ναό της Παναγίας -στην πρωινή λειτουργία την οποία τέλεσε ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου, κ Δωρόθεος Β’- και στη συνέχεια τον πεζόδρομο της Χώρας, και ενώ το νησί είχε «σκεπαστεί» με έναν ασυνήθιστα για την εποχή γκρίζο ουρανό. 
Ο βοριάς και το κρύο, -απρόσμενα τσουχτερό για μήνα Απρίλιο-, δεν στάθηκαν βέβαια εμπόδιο, στην καθιερωμένη περιφορά της εικόνας, η οποία ξεκίνησε από τον ανεμοδαρμένη πλατεία του «Αφανή Ναύτη» και αφού διέσχισε την πλακόστρωτη αγορά, κατέληξε στην πλατεία του Γηροκομείου. 
Η πομπή εντυπωσιακή, τη δική τους όμως συμβολή στο εορταστικό αυτό κλίμα, είχαν οι υπέροχες μουσικές και τα εμβατήρια, τα οποία «έντυσαν» με τον καλύτερο τρόπο, το θρησκευτικό σκηνικό. Η Φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου -η οποία πραγματοποιεί ένα πολύ σημαντικό και αξιοθαύμαστο έργο στο νησί- μαζί με τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών, επίτιμη προσκεκλημένη στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, συνόδευσαν την ιερή εικόνα, σε όλη της τη διαδρομή, μέχρι και την επιστροφή της στον Ιερό Ναό. Η γιορτή όμως δεν τελείωσε το μεσημέρι.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ, με την καθιερωμένη λαμπαδηφορία. Μικρά φαναράκια και μεγάλοι αυτοσχέδιοι πυρσοί, άναψαν και δόθηκαν σε χεράκια παιδικά, χέρια εφήβων αλλά και ενηλίκων και όλοι πήραν θέση, για τη βραδινή παρέλαση.
Τα φώτα των καταστημάτων έσβησαν, η Αγορά βυθίστηκε στο σκοτάδι, και όλοι με βήμα αργό, συμμετείχαν στη βραδινή λιτανεία της εικόνας, την ώρα που οι φωτιές και οι μουσικές από τις δυο Φιλαρμονικές, Άνδρου και Ιωαννίνων, γέμιζαν τον αέρα, παρασύροντάς τους όλους, σε μια μυσταγωγία μοναδική. 
Ξημερώνοντας Κυριακή, η μουσική όπως φάνηκε, εξημέρωσε τον αέρα, ο ήλιος ανέτειλε ζεστός και η Χώρα έβαλε τα καλά της, ετοιμαζόμενη τώρα, για μια διαφορετική εκδήλωση. Αυτή τη φορά, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεταφέρθηκε στο Δημοτικό Θέατρο. Η Φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου, με πρωτοβουλία του διευθυντή της, κου Δημήτρη Σιδερή, είχε διοργανώσει μια πραγματικά εντυπωσιακή συναυλία με τη συμμετοχή και της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της, κου Δημήτρη Αμπατζή
Ήχοι των Shostakovitch, Verdi, Schubert, Bernstein, κ.α. πλημμύρισαν το κατάμεστο θέατρο, την ώρα που ο κόσμος συμμετείχε ενθουσιασμένος, χειροκροτώντας, το μοναδικό θέαμα. Έχοντας προηγουμένως παίξει ξεχωριστά καθεμία το δικό της πρόγραμμα, στο μεγάλο φινάλε, οι δυο Φιλαρμονικές συναντήθηκαν μουσικά, έχοντας για μαέστρο τον διευθυντή της Φιλαρμονικής Μουσικού Συλλόγου Άνδρου, και αρχιμουσικό, κο Σιδερή.
Περισσότεροι από 50 μουσικοί -όλων των ηλικιών-ανέβηκαν μαζί στη σκηνή και έπαιξαν, ολοκληρώνοντας τη μοναδική αυτή συναυλία. Πραγματικά, εντυπωσιακή εμπειρία για τους ντόπιους, τους επισκέπτες και φυσικά για τους μαθητές της Φιλαρμονικής, που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, στο μουσικό πεντάγραμμο. Και επειδή η Φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου από την ίδρυσή της το 2009 μέχρι και σήμερα, μας έχει καλομάθει με τις συναυλίες που διοργανώνει, περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη εκδήλωση.
Και του χρόνου! 
Mπήλη Στεφανή 




3 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό σύνολο η φιλαρμονική του Δήμου. Χρειάζεται περισσότερες εμφανίσεις όχι μόνον επετειακές. Να δίνει τρεις με τέσσερις συναυλίες το χρόνο. Κάποια ή κάποιες από αυτές να παρουσιάζονται στους μαθητές των σχολείων. Να συνδεθεί με αυτούς ως κάτι αναπόσπαστο. Τους μη τουριστικούς μήνες μαζί με την κινηματογραφική λέσχη και το θέατρο να υπάρχει διαρκής και πλήρης κινητικότητα στο Δημοτικό Θέατρο. Το κυριότερο στην ποιοτική αισθητική των Ανδριωτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ' αρχήν. Η φιλαρμονική δεν είναι του Δήμου. Είναι τμήμα του Μουσικού Συλλόγου Ανδρου. Χρηματοδοτείται και στηρίζεται απο τους αδελφούς Σπύρο και Αδαμάντιο Πολέμη και απο άλλους χορηγούς. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια προσέλκισης νέων μελών αλλά χωρίς την αναμενόμενη ανταπόκριση. Αυτή την στιγμή το σύνολο έχει 25-30 μουσικούς. Μέσα στο 2012 κάναμε 4 συναυλίες (η μία εκτός Ανδρου) συν τις εμφανίσεις στις γιορτές. Προσπαθούμε πάντως για το καλύτερο !!!!!

    Μέλος της Φιλαρμονικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκείνο που λείπει είναι η δημοσιότητα. Να γνωρίσουν καλύτερα το αξιόλογο έργο του Μουσικού Συλλόγου ιδιαίτερα οι γονείς και οι μαθητές και κυρίως των απόμακρων περιοχών σε σχέση με την Χώρα Υδρούσας και Μπατσίου. Υπομονή και επιμονή χρειάζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή