Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Ο μαθητής Σταμάτης Κοράκης της Β' λυκείου του Λυκείου Άνδρου είναι ο ένας από τους τρεις βουλευτές που εκπροσωπούν τις Κυκλάδες στη Βουλή των Εφήβων. Το θέμα που πραγματεύθηκε ήταν η "Βία στα σχολεία". Το περιεχόμενο της εργασίας του τον ανέδειξε σε έφηβο-βουλευτή και παράλληλα μέλος της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Εφήβων.
Ο Σταμάτης ακολουθεί την τεχνολογική κατεύθυνση στο λύκειο και θέλει να σπουδάσει οικονομικά. Ασχολείται με τον αθλητισμό, ως ποδοσφαιριστής της ομάδας των νέων του Ολυμπιακού στο νησί.
Η μαθήτρια Δέσποινα Γάβρα της Β΄ λυκείου των Λυκειακών τάξεων του Γυμνασίου Κορθίου επελέγη ως αναπληρώτρια βουλευτής Κυκλάδων στη Βουλή των Εφήβων. Το θέμα που πραγματεύθηκε ήταν ο "Σχολικός εκφοβισμός". Το θέμα αυτό την κάνει και μέλος στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Εφήβων.
Η Δέσποινα ακολουθεί την Θεωρητική κατεύθυνση στο λύκειο.
Το δοκίμιο, το κείμενο τους τα παιδιά,  το έγραψαν  στο σχολείο, άμεσα στον υπολογιστή με προσωπικό κωδικό. Το παράλαβε μόνον η Επιτροπή Αξιολόγησης της Βουλής χωρίς τα προσωπικά στοιχεία των παιδιών. Τα επιλεγμένα θέματα αξιολογούνται ως προς την επικαιρότητά τους στην κοινωνία και τον πρωτότυπο τρόπο που πραγματεύονται το θέμα με κυρίαρχο δεδομένο την κριτική σκέψη. Πρόκειται για εξαιρετικά κείμενα!

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

Η «Βουλή των Εφήβων» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων που ξεκίνησε το 1995, το οποίο οργανώνεται σε ετήσια βάση. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι μαθητές της Β΄ τάξης των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, όλων των τύπων (δημόσιων, ιδιωτικών, ημερησίων, απογευματινών, εσπερινών, ειδικών, εκκλησιαστικών) της Ελλάδας, της Κύπρου και των Ελληνικών Λυκείων της Αλλοδαπής. 
Εκλέγονται 300 έφηβοι βουλευτές, 260 από την Ελλάδα, 20 από την Κύπρο, 20 από τον απόδημο Ελληνισμό.
Κύριος σκοπός του είναι να ενισχύσει το ενδιαφέρον των νέων για τα κοινά, βοηθώντας τους να διαμορφώσουν συνείδηση υπεύθυνου πολίτη αλλά και να μυηθούν στις πρακτικές και τις δυσκολίες της Δημοκρατίας. Οι στόχοι του προγράμματος υλοποιούνται με τη διατύπωση μιας προσωπικής πρότασης από κάθε μαθητή και μαθήτρια που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Οι έφηβοι βουλευτές μαθαίνουν μέσα από την όλη διαδικασία ότι τα όποια αιτήματα και οι προβληματισμοί πρέπει να συζητούνται και ότι μέσα από τη ζύμωση, που συνεπάγονται οι δημοκρατικές διαδικασίες κάποια από αυτά μπορεί και να βρίσκουν τελικά τη λύση τους. Πάντως, οι Βουλευτές μετά από κάθε Σύνοδο της «Βουλής των Εφήβων» ζητούν ενημέρωση σχετικά με τα όσα είπαν οι έφηβοι βουλευτές της περιφέρειάς τους, θεωρώντας πως αυτοί εκφράζουν πάντα τους προβληματισμούς ενός δυναμικού τμήματος της κάθε τοπικής κοινωνίας.

  

5 σχόλια:

  1. Το αισιόδοξο μήνυμα για την Άνδρο. Η αλλαγή που χρειάζεται το νησί. Να αντικαταστήσουν τους υπάρχοντες που επί 30 χρόνια αλλάζουν το νησί χωρίς αλλαγή. Η μόνη αλλαγή είναι στασιμότητά τους και η εναλλαγή τους στην εξουσία. Μπράβο ΑΝΔΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ που προβάλλεις το μέλλον του τόπου μας. Την ελπιδοφόρα Άνδρο του αύριο...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βαρέθηκα τη μιζέρια και την αναπόληση του χθες με τις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις που γίνονται. Μπράβο στα παιδιά στα σχολεία τους στους γονείς και τους καθηγητές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι πραγματικοί εκπρόσωποι της Άνδρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και σε ανώτερα παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολλα πολλα μπραβο στα παιδιά τους γονείς και τους καθηγητες τους.Συγχαρητήρια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή