Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ  

Πανοραμική άποψη του αρχαιολογικού χώρου. Στη
Θάλασσα διακρίνεται το βυθισμένο αρχαίο λιμάνι
Xωρίς πρόσβαση έμεινε ο αρχαιολογικός χώρος στην Παλαιόπολη (η αρχαία πόλη) μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκανε δεκτή αίτηση της «Εύπλοιας» και της «Ένωσης Πολιτών Σύρου για το περιβάλλον και τον πολιτισμό», για την ακύρωση της Υπουργικής απόφασης (ΥΠΠΟ/ΓΔΑΚΠ/ΑΡΧ/Α1/Φ21/87663/4079/10.10.2006), που επέτρεπε εντός της ζώνης Α' προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Παλαιόπολης, την  διάνοιξη δρόμου περίπου 100 μ., χωρίς καμία εκσκαφή προς το χώρο της αγοράς της αρχαίας πόλης.
Η «Πόρτα», μια από τις πύλες του τείχους
Πρόκειται για δρόμο εργοταξιακό, προς το χώρο της αγοράς της αρχαίας πόλης, για τις ανάγκες αποκλειστικά του έργου της ανασκαφής, της συντήρησης των αρχαιοτήτων και της προστασίας και της ανάδειξης του.
Αρκεί να αναφερθεί εδώ ότι πάνε πάνω απο 25 χρόνια, που κουβαλάνε τα μπάζα σε ζεμπίλια γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο, όπου κάθε χρόνο γίνεται ανασκαφή από την καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών Λυδία Παλαιοκρασσά και την ερευνητική ομάδα της.
Η αγορά της Αρχαίας Παλαιόπολης
Τα ευρήματα αυτού του χώρου έχουν γεμίσει ένα μουσείο και η ανασκαφή έχει εκπαιδεύσει γενιές και γενιές αρχαιολόγων. Αρκεί να αναφερθεί επίσης εδώ, ότι αυτή τη στιγμή το μόνο που υφίσταται είναι ένα δύσβατο και στενό μονοπάτι, το οποίο μάλιστα διέρχεται μέσα από ιδιωτικές εκτάσεις ενώ γενικότερα πρόκειται για μία περιοχή δυσκολότατης πρόσβασης.
Ούτε η ανασκαφή λοιπόν μπορεί να διαξαχθεί απρόσκοπτα, ούτε η ανάδειξη των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί ως τώρα, πόσο δε μάλλον η πιθανότητα επίσκεψής τους από τουρίστες σε περίπτωση που έχουν την περιέργεια να μάθουν από πού έχουν προέλθει όλα τα αρχαία που εκτίθενται στο Μουσείο Παλαιόπολης!
Στιγμιότυπο από επιφανειακή έρευνα
Αλήθεια πως βρέθηκαν οι παντελώς άσχετοι με τον χώρο, που αμφιβάλλουμε εάν ποτέ τους έχουν επισκεφτεί ή ξέρουν που βρίσκεται η Παλαιόπολη και τα αρχαία της. Δεν είναι περίεργο σύλλογοι της Σύρου να ασχολούνται με τα μνημεία της Άνδρου, γιατί άραγε;
Ως πότε θα ανεχόμαστε όψιμους οικολόγους και περιβαλλοντολόγους, να έχουν άποψη για  κάθε θέμα, εκμεταλλευόμενοι την δική μας ακόμα ανοχή στο νησί και δεν τους στέλνουμε... από εκεί που ήρθαν, που λέει ο λαός!!!

Η πύλη του τείχους
Γνωστό στην Ελλάδα είναι ότι πολλές, όχι όλες, περιβαλλοντικές οργανώσεις στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος, να αποκομίζουν, αρκετά έσοδα και χορηγίες από κρατικούς και Ευρωπαϊκούς φορείς και να υιοθετούν ακραίες θέσεις που ταράζουν την αρμονική σχέση περιβάλλοντος και ανθρώπου. Αποτέλεσμα αυτής της νοοτροπίας είναι να δημιουργείται στον απλό κόσμο αρνητική διάθεση σε ότι θετικό προτείνεται.
Να αναφέρουμε εδώ, ότι η αναγκαιότητα της συντήρησης και προστασίας των μνημείων έχει υπερισχύσει και σε άλλες περιπτώσεις,στην χώρα μας, όπου έχουν κατασκευαστεί ήδη αντίστοιχοι δρόμοι πρόσβασης σε αρχαία, εντός κηρυγμένης ζώνης Α' ενώ κατασκευάζονται σήμερα και άλλοι σε άλλα αρχαία, ενώ για την δικιά μας την Παλαιόπολη τον μπλόκαραν!
Ο δρόμος  μελλοντικά, με την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών, θα αποτελούσε τον πεζόδρομο πρόσβασης των επισκεπτών και αξιοποίησης του χώρου.
Δρόμο που οι ίδιοι οι κάτοικοι δίνουν μέρος ή τμήματα των χωραφιών τους για το άνοιγμα του, το έχουν προτείνει και στο παρελθόν και τώρα έρχεται το Συμβούλιο της Επικρατείας, να απαγορεύει και να ακυρώνει το αυτονόητο !
Η ιστορία του χώρου
Η Παλαιόπολη ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Ανδρου και η μοναδική πόλη στο νησί κατά τα Κλασικά Χρόνια. Ιδρύθηκε τον 7ο-6ο αιώνα π.Χ. και γνώρισε μεγάλη άνθηση. Τον 1ο μ.Χ. αιώνα άρχισε η παρακμή της, καταστράφηκε από σεισμό τον 4ο αιώνα μ.Χ. και ένα μέρος της βυθίστηκε στη θάλασσα. Κατοικήθηκε, πάντως, μέχρι τα πρωτοβυζαντινά Χρόνια.
Από την αρχαία πόλη σώζεται το τείχος σε αρκετό ύψος (έως 3 μέτρα σε κάποια σημεία), ιερά, ένας ναός αφιερωμένος στον Πύθιο Απόλλωνα (τέλη του 6ου αι. π.Χ.), που λατρευόταν ως κύρια θεότητα μαζί με τον Διόνυσο στην Ανδρο, νεκροταφεία κ.ά.
Από εκεί προέρχεται ο Κούρος που στολίζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ανδρου και ίσως μία Κόρη, που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη.
Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει την πόλη των κλασικών χρόνων με την αγορά της, αποχετευτικό και αρδευτικό δίκτυο και το πιο σημαντικό, ότι οι κάτοικοί της γνώριζαν την κατεργασία μετάλλων. Συνεπώς μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό πλούτο.
 Η ανασκαφή έχει φέρει στο φως και σπίτια των πρώτων χριστιανικών αιώνων, όπως επίσης μια τρίκλιτη βασιλική, η οποία σώζεται σε καλή κατάσταση σε ύψος έως τριών μέτρων. Είναι πιθανόν ο ναός να καταστράφηκε από το μεγάλο σεισμό του 552 της Ανατολικής Μεσογείου, οπότε αντικαταστάθηκε από έναν μικρότερο.
Το 2009 αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό δάπεδο στο κεντρικό κλίτος της βασιλικής του 5ου αιώνα με τα ονόματα των δύο κτητόρων της, που ονομάζονταν: Ευφρόσυνος και Μαρία.
Απόφαση χωρίς γνώση των πραγματικών αναγκών
Ανάπαυλα από τις ανασκαφες
Στην ανασκαφή,που πραγματοποιείται από το 1987, ενώ οι ζώνες προστασίας κηρύχθηκαν 11 χρόνια αργότερα, το 1998, έχουν επενδυθεί χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιωτικών φορέων (Σύλλογος Φίλων Ανασκαφής Παλαιόπολης, Ίδρυμα Δημητρίου και Λιλίκας Μωραϊτη).
Η απόφαση του Συμβούλιο της Επικρατείας, έλαβε υπόψη της μόνο τις εκθέσεις των δύο Εφορειών Προϊστορικών-Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και κυρίως την έκθεση της τότε υπεύθυνης αρχαιολόγου της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και όχι τη γνωμοδότηση του Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο!
Η σύγχρονη Παλαιόπολη
Τα μνημεία που αναφέρονται στην έκθεση (ταφικοί περίβολοι, λουτρά, βασιλικές, οι ναοί των Εισοδίων, της Μεταμόρφωσης και του Ευαγγελισμού κλπ.) ασφαλώς είναι σημαντικά και πρέπει να διασωθούν και να αναδειχθούν και η επιδιωκόμενη πρόσβαση απέβλεπε ακριβώς σε αυτό.
Tα μνημεία δεν επρόκειτο με κανένα τρόπο να θιγούν από τον επίμαχο δρόμο, καθώς δεν βρίσκονται στην πορεία του, αλλά ορισμένα από αυτά είναι και σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων.
Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει και πρόσφατη θετική εισήγηση της ίδιας της ΚΑ΄ Εφορείας προς τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (κατά το 2012) που έκρινε ότι το έργο πρέπει να συνεχισθεί και η διάνοιξη πρόσβασης ήταν επιπλέον αναγκαία και για την ασφάλεια των φοιτητών και των εργαζομένων στην ανασκαφή.
Αντίθετα, συνέπεια της απόφασης του ΣτΕ που δεν επιτρέπει τη διάνοιξη πρόσβασης είναι ο σημαντικός χώρος του πυρήνα της αρχαίας πόλης, δηλαδή της αγοράς, όχι μόνον να χάσει κάθε δυνατότητα ανάδειξης, αλλά να μείνει δυσπρόσιτος και απομονωμένος στο κέντρο της ζώνης Α' και καταδικασμένος στη βαθμιαία καταστροφή!
Στην παρέμβαση του μάλιστα και στο σχετικό του ψήφισμα, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου, τονίζει ότι, ως ενδιαφερόμενοι για τον πολιτισμό μας και τα αρχαία διαμαρτυρόμαστε για αυτήν την απόφαση του ΣτΕ.
Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης
Η απόφαση που πήρε επισημαίνει, ότι ανατρέπει με τυποποιημένα κριτήρια και χωρίς γνώση όλων των παραμέτρων του θέματος όλα τα πιο πάνω και στερεί από τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης την ανάδειξη που δικαιούται, την «διευκόλυνση της πρόσβασης», την «επικοινωνία του με το κοινό» και την «ένταξή του στη σύγχρονη κοινωνική ζωή», όπως ορίζει ο Αρχαιολογικός Νόμος 3028 (άρθρο 3).
Ορατά και επισκέψιμα
Η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο, είναι αδύνατη και άδικη για τις αρχαιότητες και την τοπική κοινωνία. Επιβάλλεται να αποδοθεί ο χώρος της αγοράς της αρχαίας Άνδρου, τόσο στους κατοίκους της Άνδρου όσο και στους χιλιάδες επισκέπτες για να ξεναγηθούν στους χώρους αυτούς, να έχουν πρόσβαση.  

3 σχόλια:

  1. Μπράβο φίλοι,επιτέλους κάποιος μίλησε για τους περίφημους οικολόγους-περιβαντολόγους που διαθέτουμε στο νησί.Κρύβονται κάτω απο αυτόν τον μανδύα της πράσινης αναάπτυξης και τέτοιων άλλων φούμαρων και εισπράτουν απο τον ΔΗΜΟ ΑΝΔΡΟΥ και άλλους κρατικούς φορείς κονδύλια και..εις υγείαν των κορόιδων ! ! Είναι απίστευτο,αυτό που αναφέρεται στο ρεπορτάζ
    σας, να έρθουν απο την ΣΥΡΟ και να έχουν άποψη!
    Καιρός λοιπόν τώρα να τους αποκαλύψουμε όλους αυτούς,ντόπιους και ξένους για ποιόν πραγματικά ρόλο παίζουν πάνω στο νησί και πλήν των πραγματικά ανθρώπων που ξέρουμε,όλοι οι υπολοιποι να πάνε απο κεί που ήρθαν.Καλέστε πρωτα τον ΔΗΜΟ ΑΝΔΡΟΥ να σας εκθέσει τι κονδύλια έχει δώσει και πόσα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Zούσα και εγώ στο νησί μέχρι πριν 2 χρόνια και λόγω οικονομικών δυσκολιών έφυγα με την οικογένεια μου.Μπράβο για την επισήμανση σας αυτή για τους περιβαντολόγους-οικολόγους που έχουν ξεφυτρώσει στην ΑΝΔΡΟ.Αλήθεια τι επάγγελμα έχουν και εξασκούν μερικοί απο αυτούς ; εμείς αγωνιζόμαστε καθημερινά να ζήσουμε την οικογένεια μας,συμμετείχαμε σε κάθε εθελοντική προσπάθεια στην πράξη και όλους αυτούς τους βλέπουμε σε τίποτα συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις να λένε μα...ες και μετά να εξαφανίζονται,πουθενά να μην συμμετέχουν εκτός απο το ότα;ν γνωρίζουν ότι θα έχει προβολή και φωτογραφίες για τα media.ΑΠΟΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, για να δούμε πώς ζούνε, που δουλεύουν πάνω στο νησί, λίγοι εξάλλου είμαστε και γνωριζόμαστε...να μην μας δουλέυουν λοιπόν άλλο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΧΙ ΜΗΝ ΤΑ ΜΗΔΕΝΙΖΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑΣ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ Η ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ.
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.. ΚΟΙΝΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΝΣΗΜΟ ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΡΑΓΕ ΖΟΥΝΕ;ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΙΚΛΑΥΦΤΟΥΝ ΟΙ ΤΥΧΟΝ ..ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥΣ.ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΟ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΛΙΟΠΟΛΗ ; ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΕΩΣ ΥΠΟΠΤΟ ; ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ; ΣΙΓΟΥΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΔΩ ΜΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΥΡΙΑΝΟΥΣ ΚΑΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΟ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή